Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
31 °C
29.6°C31.8°C
4 BF 32%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
30 °C
28.5°C31.2°C
4 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.9°C33.0°C
1 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
25.8°C27.1°C
4 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
30 °C
29.1°C29.5°C
3 BF 24%
ΠΟΕΔΗΝ / Πολυδιαφημισμένη ιδιωτική κλινική «επιστρέφει» ασθενείς με το τέλος της επιχορήγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΟΕΔΗΝ / Πολυδιαφημισμένη ιδιωτική κλινική «επιστρέφει» ασθενείς με το τέλος της επιχορήγησης

ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ (Ψ.Ν.Α.)
(EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Οι πολυδιαφημισμένες από την κυβέρνηση Μητσοτάκη ιδιωτικές κλινικές αδυνατούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες των ασθενών με ψυχιατρικά νοσήματα όπως προκύπτει από το γεγονός ότι 5 ασθενείς «επιστρέφονται» σε δημόσια δομή με το τέλος του «αντιτίμου» στο πλαίσιο αποσυλοποίησης.

Όπως καταγγέλλει η ΠΟΕΔΗΝ «το μεσημέρι 14/06/2024 ενημερώθηκε πως θα μεταφερθούν στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 5 ασθενείς από ιδιωτικό οικοτροφείο, πρώην χρόνιοι νοσηλευόμενοι του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ, που λειτούργησε μόνο για 1 χρόνο και το Μάϊο του 2023 είχε διαφημιστεί η έναρξη της λειτουργίας του ως μεγάλο επίτευγμα στο τομέα της αποσυλοποίησης».

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων τονίζει σε ανακοίνωσή της πως οι «ιδιώτες λαμβάνουν επιχορηγήσεις και όταν τα χρήματα στερέψουν τελειώνει και η φιλοξενία των ασθενών».

«Πολίτες με ψυχιατρικές νόσους αποτελούν για τη πολιτεία και την κυβέρνηση πολίτες τελευταίας κατηγορίας» σχολιάζει αιχμηρά η ΠΟΕΔΗΝ.

Η Ομοσπονδία μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή της ζητά «οι 5 ασθενείς να μετακινηθούν σε δομή που είναι κατάλληλη για τη νοσηλεία τους βάσει της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζουν».

Και καταγγέλλει τον «εμπαιγμό των ασθενών και των οικογενειών τους είναι πασιφανές σε όλους πως μόνο το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας δύναται να σχεδιάσει, αναπτύξει και λειτουργήσει μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης» υπογραμμίζει καταληκτικά η ΠΟΕΔΗΝ.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση

«Χαϊδάρι, 18/06/2024

Προς έκπληξη και απογοήτευση μας, πληροφορηθήκαμε τη Παρασκευή το μεσημέρι 14/06/2024 πως θα μεταφερθούν στο ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ 5 ασθενείς από ιδιωτικό οικοτροφείο, πρώην χρόνιοι νοσηλευόμενοι του ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ, που λειτούργησε μόνο για  1 χρόνο και το Μάϊο του 2023 είχε διαφημιστεί η έναρξη της λειτουργίας του ως μεγάλο επίτευγμα στο τομέα της αποσυλοποίησης.

Η εντολή δόθηκε από τη 2η ΥΠΕ και το Υπουργείο Υγείας και απαίτησαν την άμεση εφαρμογή της. Η παύση λειτουργίας της συγκεκριμένης ΑΜΚΕ έρχεται να προστεθεί σε όλες τις προηγούμενες που έλαβαν χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Ιδιώτες λαμβάνουν επιχορηγήσεις και όταν τα χρήματα στερέψουν τελειώνει και η φιλοξενία των ασθενών.

Είναι φανερό και για μια ακόμη φορά επαληθεύεται ότι οι πολίτες με ψυχιατρικές νόσους αποτελούν για τη πολιτεία και τη κυβέρνηση πολίτες τελευταίας κατηγορίας. Συνεχίζεται η αθρόα παραμονή τους στις ψυχιατρικές κλινικές των δημοσίων νοσοκομείων και η αποσυλοποίηση τους γίνεται με το σταγονόμετρο.

Απαιτούμε από τη κυβέρνηση και τον αρμόδιο Υφυπουργό Ψυχικής Υγείας άμεσα οι 5 ασθενείς να μετακινηθούν σε δομή που είναι κατάλληλη για τη νοσηλεία τους βάσει της ψυχοπαθολογίας που εμφανίζουν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις και τον εμπαιγμό των ασθενών και των οικογενειών τους είναι πασιφανές σε όλους πως μόνο το δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας δύναται να σχεδιάσει, αναπτύξει και λειτουργήσει μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

Το ΨΝΑ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟ λειτουργεί με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία 24 χρόνια 8 ξενώνες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης και 3 οικοτροφεία. Ας πάρουν παράδειγμα οι ιθύνοντες και ας υλοποιήσει ο κ. Βαρτζόπουλος τη ψυχιατρική μεταρρύθμιση μέσα από τη δημόσια και δωρεάν ψυχική υγεία.

Ο πρόεδρος                                                                                                    

Γιαννάκος Μιχαήλ               

Ο γενικός γραμματέας                                                                               

Σίσκας Ιωσήφ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL