Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
30.2°C32.8°C
4 BF 35%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
31.6°C34.5°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
35 °C
33.3°C35.0°C
2 BF 29%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
27.8°C28.0°C
5 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
34 °C
33.9°C34.6°C
3 BF 26%
Γαλλία / Αριστερή συγκατοίκηση ο στόχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλλία / Αριστερή συγκατοίκηση ο στόχος του Νέου Λαϊκού Μετώπου

135195455_enall.jpg

«Ο Πρόεδρος Μακρόν σκότωσε την προεδρική πλειοψηφία». Η διαπίστωση αυτή δεν ανήκει σε κάποιο στέλεχος των κομμάτων της αντιπολίτευσης αλλά στον Εντουάρ Φιλίπ, τον πρώτο πρωθυπουργό του Εμανουέλ Μακρόν, από το 2017 ως το 2020, που σήμερα είναι καταπέλτης κατά της απόφασης του Προέδρου να διαλύσει τη Βουλή και να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές-εξπρές. Δεν είναι ο μόνος από το μακρονικό στρατόπεδο που αποστασιοποιείται από τον Πρόεδρο, ενώ όλο και περισσότερες αναλύσεις υποστηρίζουν πως ο «μακρονισμός» πνέει τα λοίσθια. Έτσι, ο υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ δήλωνε με νόημα ότι η απόφαση διάλυσης της Βουλής ήταν απόφαση «ενός ανδρός», που είχε την απόλυτη αρμοδιότητα να τη λάβει. Προσθέτοντας βιτριολικά ότι αυτή η απόφαση «έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία και αναστάτωση στην κοινωνία». Ο ίδιος μετά επανήλθε στη «γραμμή» χρησιμοποιώντας το μακρονικό επιχείρημα των δύο άκρων, βάζοντας στο ίδιο καλάθι τον Εθνικό Συναγερμό και το Νέο Λαϊκό Μέτωπο.

Τίποτα πάντως δεν έχει κριθεί, καθώς οι δύο συνασπισμοί προηγούνται στις δημοσκοπήσεις με 33% (η Ακροδεξιά) και 28% (η Αριστερά), με την Αναγέννηση του Μακρόν στο 18%, ενώ αναμένεται πολύ υψηλή συμμετοχή: 2 στους 3 πολίτες δηλώνουν ότι θα πάνε να ψηφίσουν. Με 229 υποψήφιους της Ανυπότακτης Γαλλίας, 175 των Σοσιαλιστών, 92 των Οικολόγων, 50 των Κομμουνιστών, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, με σήμα κατατεθέν την ενότητα, όπως φάνηκε στην πρώτη συγκέντρωση τη Δευτέρα στο Μοντρέιγ, είναι σε θέση να επιβάλει «αριστερή συγκατοίκηση» στον Μακρόν, ο οποίος δείχνει έτοιμος να παραδώσει τα κλειδιά της πρωθυπουργίας στον ακροδεξιό Μπαρντελά.

Ο Γάλλος Πρόεδρος πάντως, παρά τις εσωτερικές γκρίνιες από πολλούς βουλευτές του που διαβλέπουν πως δεν θα επανεκλεγούν και παρά τις εκκλήσεις των συμμάχων του να περιορίσει τις παρεμβάσεις του, επιμένει στην ορθότητα της απόφασής του. Αυτό έκανε και την Τρίτη σε συνάντησή του με δημοσιογράφους στο 16ο Διαμέρισμα του Παρισιού, σε μια μπρασερί στην οδό Βικτόρ Ουγκό. Αφού επέκρινε το «πνεύμα ηττοπάθειας» που διακατέχει το προεδρικό στρατόπεδο -όπου ήδη αναζητούνται αποδιοπομπαίοι τράγοι της επόμενης μέρας-, επέμεινε ότι η διάλυση της Βουλής ήταν το μόνο μέσο για να αποτραπεί η άνοδος της Ακροδεξιάς. Παράλληλα βάλλει μονομερώς κινδυνολογικά κατά του Νέου Λαϊκού Μετώπου, μην διστάζοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει κλασικά ακροδεξιά επιχειρήματα. «Στα θέματα της κοινωνίας δείτε το πρόγραμμά τους. Προτείνουν ότι μπορεί να γίνει αλλαγή φύλου στο δημαρχείο!» είπε μιλώντας για «παρανοϊκή ιδέα», ενώ κατηγόρησε το Μέτωπο για «φιλομεταναστευτική πολιτική»...

Με συκοφαντίες περί αντισημιτισμού κατά του Νέου Λαϊκού Μετώπου

Την ίδια στιγμή, ελλείψει σοβαρών επιχειρημάτων, η σε κατάσταση αποσύνθεσης Δεξιά καταφεύγει στη συκοφαντία της αριστερής συμμαχίας. Συγκεκριμένα, επιχειρεί να εργαλειοποιήσει σε βάρος του Μετώπου ένα απεχθές αντισημιτικό και σεξιστικό δράμα στην Κουρμπβουά: τον βιασμό ενός 12χρονου κοριτσιού από δύο 13χρονους που την αποκάλεσαν «βρομοεβραία». Τι κι αν αμέσως όλοι οι επικεφαλής των κομμάτων του Νέου Λαϊκού Μετώπου, από τον Μελανσόν ως τον Ρουσέλ (ΚΚΓ) και την Τοντελιέ (Πράσινη), καταδίκασαν κατηγορηματικά το έγκλημα; Τι κι αν στο πρόγραμμά του το Μέτωπο προτείνει συγκεκριμένα μέτρα για τον αγώνα κατά του αντισημιτισμού, της βίας κ.ά.; Ο δεξιός δήμαρχος της πόλης Μο, πρώην υπουργός Ζαν Φρανσουά Κοπέ δεν είχε κανένα πρόβλημα να πει ότι το έγκλημα αυτό «εξηγεί την τεράστια οργή των Γάλλων Εβραίων, οι οποίοι βλέπουν την Άκρα Αριστερά να αναπτύσσεται με συνθήματα το ένα πιο αισχρό από το άλλο, που τείνουν στον αντισημιτισμό και δημιουργούν αυτή τη φοβερή δυναμική, που δεν είναι άλλη από τον χειρότερο αντισημιτισμό που υπάρχει». Η Λεπέν δεν λέει κάτι διαφορετικό αναφερόμενη στον «στιγματισμό των Εβραίων εδώ και μήνες από την Άκρα Αριστερά, που εργαλειοποιεί την ισραηλινοπαλαιστινιακή διαφορά». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο μακρονικός πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, που αναφέρθηκε στον Ζαν Λικ Μελανσόν ταυτίζοντας Αριστερά και Ακροδεξιά. Αυτές οι τοποθετήσεις είναι ενδεικτικές του γεγονότος ότι η τραμποποίηση της πολιτικής αποτελεί κοινή στρατηγική μακρονικών, Δεξιάς και Ακροδεξιάς με στόχο το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, συγχέοντας -με ψηφοθηρικούς στόχους- τη στήριξη της παλαιστινιακής υπόθεσης με τον αντισημιτισμό.

Απόλυτη πλειοψηφία ζητά ο Μπαρντελά

Την ίδια στιγμή, ο Ζορντάν Μπαρντελά συνέχισε τα μπρος-πίσω με τα μέτρα του Εθνικού Συναγερμού. Ανακοίνωσε μεν ότι δεν θα εφαρμόσει άμεσα την κατάργηση του ΦΠΑ σε 100 προϊόντα πρώτης ανάγκης ή την απαλλαγή από φόρους εισοδήματος για τους κάτω των 30 ετών, εμμένοντας όμως ότι δεν κάνει πίσω σε τίποτε. «Έχω την οξυδέρκεια να πω στους Γάλλους ότι δεν θα διορθώσω σε τρεις μέρες τριάντα χρόνια πολιτικής αποτυχίας». Ο ίδιος ζήτησε από τους ψηφοφόρους να δώσουν στο κόμμα του την απόλυτη πλειοψηφία: 289 βουλευτές (επί συνόλου 577) για να μην είναι «αδύναμος πρωθυπουργός ούτε συνεργάτης του Προέδρου της Δημοκρατίας». Στο ακροδεξιό κόμμα θεωρούν πως μπορούν να εκλέξουν 300 με 310 βουλευτές στις 7 Ιουλίου...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL