Live τώρα    
31°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
31 °C
29.7°C32.4°C
4 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
30.8°C34.2°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
34 °C
32.7°C34.4°C
2 BF 29%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
26.6°C28.0°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
33 °C
30.7°C33.5°C
3 BF 27%
Μέση Ανατολή / Οι καταδίκες συνεχίζονται, ο φόβος εξάπλωσης μεγαλώνει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Οι καταδίκες συνεχίζονται, ο φόβος εξάπλωσης μεγαλώνει

135195552_NASRALA.jpg

Η ανταλλαγή πυραύλων μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ από τον Λίβανο και οι εκατέρωθεν απειλές που συνεχίστηκαν με ένταση όλη την προηγούμενη εβδομάδα ενισχύουν πλέον τους φόβους για επέκταση της σύγκρουσης, με εμπλοκή μάλιστα και της Κύπρου, που βρέθηκε στο στόχαστρο φραστικών επιθέσεων από τον ηγέτη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Χασάν Νασράλα.

Σε τηλεοπτικό διάγγελμά του ο τελευταίος τόνισε ότι αν οι επιθέσεις του ισραηλινού στρατού κλιμακωθούν σε πόλεμο κατά της Χεζμπολάχ, τότε 100.000 και πλέον μαχητές της οργάνωσης θα αγωνιστούν «χωρίς κανόνες» και «χωρίς περιορισμούς», έχοντας προετοιμαστεί για το χειρότερο δυνατό σενάριο. Το Ισραήλ «γνωρίζει ότι πρέπει τώρα να μας περιμένει στην ξηρά, στον αέρα και στη θάλασσα» είπε σε απειλητικό ύφος, ενώ έκανε λόγο ακόμα και για πιθανούς στόχους στη Μεσόγειο. «Η κυπριακή κυβέρνηση πρέπει να προειδοποιηθεί ότι το άνοιγμα κυπριακών αεροδρομίων και βάσεων για τον Ισραηλινό εχθρό με στόχο τον Λίβανο σημαίνει ότι η κυπριακή κυβέρνηση έχει γίνει μέρος του πολέμου και η αντίσταση (σ.σ.: η Χεζμπολάχ) θα την αντιμετωπίσει ως μέρος του πολέμου» δήλωσε ο Νασράλα.

Ο άτυπος αυτός πόλεμος, το δεύτερο μέτωπο της σύγκρουσης στη Γάζα, έχει κοστίσει 473 νεκρούς στη λιβανέζικη πλευρά, κυρίως μαχητές, αλλά και 92 αμάχους σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Σύμφωνα με τις ισραηλινές Αρχές, στο Βόρειο Ισραήλ έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 15 στρατιώτες και 11 πολίτες. Πάνω από 90.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά στον Λίβανο λόγω των εχθροπραξιών, ενώ παραμεθόριες περιοχές στο Βόρειο Ισραήλ έχουν εκκενωθεί από δεκάδες χιλιάδες κατοίκους τους.

Εκκλήσεις και καταγγελίες

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι εκκλήσεις προς το Ισραήλ για αποφυγή ακροτήτων αλλά και οι καταδίκες από διάφορες υπηρεσίες του ΟΗΕ για την εξαιρετική αγριότητα που έχει επιδείξει εδώ και οκτώμισι μήνες πλέον απέναντι στους εγκλωβισμένους Παλαιστίνιους. Είναι χαρακτηριστικό ότι η επικεφαλής της Επιτροπής Έρευνας του ΟΗΕ Ναβί Πιλάι κατηγόρησε τον ισραηλινό στρατό για «εξόντωση» των Παλαιστινίων επικαλούμενη την τεράστια κλίμακα των ανθρώπινων απωλειών, με τους 37.400 επίσημα καταγεγραμμένους νεκρούς να έχουν πλέον φτάσει τις περίπου 37.500. Σύμφωνα με τα ευρήματα επίσημης έκθεσης, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, τόσο η Χαμάς όσο και το Ισραήλ έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, ωστόσο το Ισραήλ ευθύνεται για ακόμα πιο σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Δικαίου, που ανάγονται σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν δείχνει πάντως να ευαισθητοποιείται από τέτοιες εκθέσεις και συνεχίζει, παρά τα εσωτερικά προβλήματα της κυβέρνησής του, να μιλά για ολοκληρωτικό πόλεμο και εναντίον του Λιβάνου αν χρειαστεί. Την περασμένη εβδομάδα συνεχίστηκαν οι ογκώδεις διαδηλώσεις στο Ισραήλ από εκείνους που ζητούν την παραίτησή του. Το κλίμα έχει βαρύνει εξαιρετικά μετά την αποχώρηση του Μπένι Γκαντς, βασικού πολιτικού αντιπάλου του από το Πολεμικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετείχε ως τώρα και το οποίο τελικά διαλύθηκε. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πόλεμος γίνεται ακόμα πιο προσωπική υπόθεση για τον πρωθυπουργό και το αν θα επιδιώξει μέχρι τέλους να λύσει το πρόβλημα με τα όπλα ή αν θα επιχειρήσει να πετύχει μια πολιτική διευθέτηση είναι πλέον δική του επιλογή.

Από την άλλη, συνεχίζονται οι αντιφατικές δηλώσεις Ισραηλινών στρατιωτικών σε σχέση με το μέγεθος των «επιτυχιών» του στρατού στο πεδίο και την προβλεπόμενη διάρκεια του πολέμου, που κάποιοι επιμένουν ότι θα κρατήσει έως το τέλος του χρόνου, ακόμα δηλαδή και μετά τις αμερικανικές εκλογές. Αντιφατική παραμένει και η σχέση με τις ΗΠΑ, με τον Νετανιάχου να κατηγορεί την Ουάσιγκτον για παρακράτηση όπλων και τον Άντονι Μπλίνκεν να ισχυρίζεται πως οι προβλεπόμενες παραδόσεις συνεχίζονται κανονικά. Αν στις αντιφάσεις αυτές προσθέσει κανείς και την αγωνία για το καθεστώς της «επόμενης μέρας» στην Παλαιστίνη, για την οποία δεν υπάρχει πρακτικά κανένα σχέδιο, τότε καταλαβαίνει γιατί πολύ συχνά οι αντιδράσεις του πρωθυπουργού του Ισραήλ μοιάζουν σπασμωδικές παρά μελετημένες.

Συνεχίζονται οι αναγνωρίσεις

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δείχνει να χάνει διαρκώς στηρίγματα διεθνώς, ενώ αυξάνεται καθημερινά ο αριθμός των κρατών που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος. Σχετική ανακοίνωση υπήρξε την Παρασκευή από το υπουργείο Εξωτερικών της Αρμενίας, το οποίο σημειώνει ότι «η καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα και η συνεχιζόμενη στρατιωτική σύγκρουση είναι ένα από τα κύρια ζητήματα της διεθνούς πολιτικής ατζέντας που απαιτεί επίλυση. Η Δημοκρατία της Αρμενίας απορρίπτει κατηγορηματικά τη στόχευση υποδομών, τη βία κατά του άμαχου πληθυσμού και την ομηρία και σύλληψη αμάχων κατά τη διάρκεια της ένοπλης σύγκρουσης και συμμερίζεται τα αιτήματα της διεθνούς κοινότητας για απελευθέρωσή τους χωρίς προϋποθέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL