Live τώρα    
27°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
27 °C
25.4°C27.9°C
2 BF 44%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.5°C25.5°C
1 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C26.0°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.5°C27.1°C
5 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.1°C24.5°C
0 BF 62%
CBS / Τα σχέδια Μπάιντεν για μετεγκατάσταση μεταναστών από Λατινική Αμερική σε Ελλάδα, Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

CBS / Τα σχέδια Μπάιντεν για μετεγκατάσταση μεταναστών από Λατινική Αμερική σε Ελλάδα, Ιταλία

Μετανάστες στις ΗΠΑ
(EPA/ALLISON DINNER)

Αίσθηση έχει προκαλέσει δημοσίευμα του CBS News, σύμφωνα με το οποίο η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να μεταγκαταστήσει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική σε Ελλάδα και Ιταλία. Ο υπουργός Μετανάστευσης Δημήτρης Καιρίδης έσπευσε να διαψεύσει το ρεπορτάζ, αλλά τα σοβαρά ερωτήματα για το πώς προέκυψε η πληροφορία παραμένουν.

«Είμαστε σε προεκλογική περίοδο, δεν είναι πολιτικά νεκρός χρόνος, κάποιοι μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις», υποστήριξε στον ΣΚΑΪ ο Δ. Καιρίδης χαρακτηρίζοντας αναληθές το δημοσίευμα και λέγοντας πως το αμερικανικό δίκτυο δεν έχει επικοινωνήσει με τις ελληνικές αρχές προκειμένου να ζητηθεί η άποψή τους.

Ωστόσο, δεν είπε ποιοι είναι αυτοί που μπορεί να θέλουν να προκαλέσουν εντυπώσεις. Το μεγάλο αμερικανικό κανάλι CBS;

Ο υπουργός επέμεινε ότι η ελληνική μεταναστευτική πολιτική είναι ξεκάθαρη και «αποδίδει, παρά τις διεθνείς δυσκολίες». Επανέλαβε δε ότι αφορά αυστηρή προστασία συνόρων και ταυτόχρονα, διμερείς συμφωνίες εργασιακής κινητικότητας για την κάλυψη των κενών στην αγορά εργασίας.

Τι έγραφε το αποκλειστικό ρεπορτάζ του CBS News

Σε αποκλειστικό του ρεπορτάζ, το αμερικανικό δίκτυο CBS News γράφει πως η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν σχεδιάζει να παραπέμψει μετανάστες από τη Λατινική Αμερική για επανεγκατάσταση σε Ελλάδα και Ιταλία, στο πλαίσιο των προσπαθειών να αποθαρρύνει τους ανθρώπους αυτούς από το να ταξιδεύουν προς τα σύνορα ΗΠΑ-Μεξικού.

cbs

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης Μπάιντεν σύμφωνα με το CBS θα περιλάμβανε την υποδοχή από Ελλάδα και Ιταλία των μεταναστών που υποβάλλονται σε έλεγχο στα γραφεία μετανάστευσης των ΗΠΑ σε τέσσερις χώρες της Λατινικής Αμερικής. Τα κέντρα, επίσημα γνωστά ως Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας, επιτρέπουν σε ορισμένους μετανάστες στην Κολομβία, την Κόστα Ρίκα, τον Ισημερινό και τη Γουατεμάλα να υποβάλουν αίτηση για να βρεθούν νόμιμα στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες. 

Σύμφωνα με τις νέες ρυθμίσεις που επικαλείται το CBS, η Ελλάδα και η Ιταλία θα συμμετάσχουν μαζί με τον Καναδά και την Ισπανία στην επανεγκατάσταση ορισμένων από αυτούς που υποβάλλονται σε έλεγχο στα γραφεία αυτά. Μία από τις πηγές δήλωσε ότι η Ιταλία και η Ελλάδα θα δεχθούν πιθανότατα έναν σχετικά μικρό αριθμό μεταναστών, περίπου 500 ή λιγότερους η κάθε μία.

Το ρεπορτάζ αναφέρει πως στις 20 Μαΐου, Αμερικανοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν με διπλωμάτες από τον Καναδά, την Ιταλία, την Ισπανία και τις χώρες που φιλοξενούν τα Γραφεία Ασφαλούς Κινητικότητας για να συζητήσουν την πρωτοβουλία, σύμφωνα με εσωτερικά έγγραφα του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας. Σε συνέντευξή του στο CBS News την περασμένη εβδομάδα, ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas φάνηκε να αναφέρεται στη συμφωνία με την Ελλάδα.

«Συνεργαζόμαστε με τον Καναδά, την Ισπανία, και πρόσφατα με την Ελλάδα, για να δημιουργήσουμε νόμιμες οδούς για να φτάσουν τα άτομα στις χώρες τους, μακριά από τα χέρια των διακινητών που επιδιώκουν απλώς να εκμεταλλευτούν τα άτομα αυτά για να βγάλουν κέρδος», δήλωσε ο Mayorkas.

Το CBS σχολιάζει πως τα σχέδια για την εκτροπή ορισμένων μεταναστών από τη Λατινική Αμερική στην Ελλάδα και την Ιταλία υπογραμμίζουν την αυξανόμενη τάση των ΗΠΑ και άλλων δυτικών χωρών να διαχειρίζονται τις εντεινόμενες μεταναστευτικές κρίσεις σε όλο τον κόσμο μέσω διεθνών συμφωνιών.

«Ακριβώς όπως οι ΗΠΑ αντιμετώπισαν πρωτοφανή επίπεδα μετανάστευσης στα νότια σύνορά τους, η Ιταλία και η Ελλάδα έχουν δυσκολευτεί με την άφιξη μεγάλου αριθμού μεταναστών που ξεφεύγουν από τους πολέμους και τη φτώχεια στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή την τελευταία δεκαετία» σημειώνει το CBS κάνοντας αναφορά συχνά ταξίδια θανάτου στη Μεσόγειο.

«Ωστόσο, η Ελλάδα και η Ιταλία είναι, σε πολλές περιπτώσεις, χώρες διέλευσης μεταναστών που ελπίζουν να εγκατασταθούν αλλού στην Ευρώπη. Και οι δύο χώρες έχουν γερασμένο πληθυσμό και σημαντικές ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δημιουργώντας κίνητρο για την επανεγκατάσταση αλλοδαπών εργαζομένων» αναφέρει.

Μητσοτάκης: «Στρέφουμε την προσοχή μας στη νόμιμη μετανάστευση»

Μπορεί ο υπουργός του να προσπάθησε να διαψεύσει το όλο θέμα, όμως ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδειξε ποια είναι τα σχέδια της κυβέρνησής του στο θέμα των μεταναστών. Χαρακτηριστικά είναι αυτά που είπε σε ομιλία του από τον Πύργο Ηλείας.

«Και πού στρέφουμε την προσοχή μας τώρα; Στη νόμιμη μετανάστευση. Και το λέω αυτό διότι πριν από πέντε χρόνια έρχονταν συμπολίτες μας και μας ζητούσαν δουλειά και τώρα το μόνιμο παράπονο το οποίο ακούω είναι από εργοδότες που δεν βρίσκουν εργαζόμενους. Γιατί έγινε αυτό; Γιατί μειώθηκε η ανεργία από το 17% στο 10%, γιατί αυξήθηκαν οι μισθοί» υποστήριξε.

«Να ξέρετε ότι το ζήτημα αυτό με απασχολεί πάρα πολύ. Θα επιταχύνουμε και άλλο τη διαδικασία των μετακλήσεων. Όπου δεν μπορούμε να βρούμε εργάτες από την Ελλάδα, θα φροντίζουμε να φέρνουμε, με γρήγορες και διαφανείς διαδικασίες, εργάτες από το εξωτερικό. Διότι θέλουμε να στηρίξουμε τον πρωτογενή τομέα και να μην βρισκόμαστε αντιμέτωποι με παραγωγή η οποία πηγαίνει χαμένη, πολύ απλά επειδή δεν υπάρχουν εργατικά χέρια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL