Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
26.2°C29.8°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
26 °C
24.9°C27.7°C
2 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
29 °C
28.0°C29.8°C
1 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
26 °C
25.8°C28.8°C
3 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
25.1°C25.2°C
1 BF 53%
Μέση Ανατολή / Μπίμπι μαχόμενος μέχρι τέλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μέση Ανατολή / Μπίμπι μαχόμενος μέχρι τέλους

135098252_GAZA_UN.jpg
ΑΝΑΛΥΣΗ

Ηταν μια κίνηση που προκάλεσε αίσθηση και κυρίως έδωσε αφορμή για μια σειρά σενάρια σε σχέση όχι μόνο με την επόμενη μέρα στη Γάζα, αλλά και για το ίδιο το πολιτικό τοπίο στο Ισραήλ. Ο Μπένι Γκαντς, μέλος του Πολεμικού Συμβουλίου της χώρας και ένας από τους δημοφιλέστερους πολιτικούς, αν και ηττημένος στις τελευταίες εκλογές, έκανε πράξη την απειλή του και κατέθεσε πρόταση για διάλυση του ισραηλινού Κκοινοβουλίου και προκήρυξη εκλογών. Η βαρύτητα αυτής της κίνησης έχει να κάνει περισσότερο με το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος πολιτικός φέρεται να έχει άριστες σχέσεις με την Ουάσιγκτον και είχε μάλιστα προσκληθεί από την αμερικανική διοίκηση για διαβουλεύσεις εκεί, προκαλώντας την οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος δεν ήταν ενήμερος για την πρόσκληση.

Λογικό λοιπόν τώρα να είναι πολλοί εκείνοι που εικάζουν ότι η κίνηση Γκαντς δεν μπορεί να έγινε χωρίς πρότερη ενημέρωση -και γιατί όχι και με την έγκριση- του Προέδρου Μπάιντεν. Με άλλα λόγια, θα μπορούσε να υποθέσει κανείς ότι πίσω από την αδιάκοπη δημόσια στήριξη του Λευκού Οίκου στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού και τη διαβεβαίωση ότι οι κόκκινες γραμμές δεν έχουν ακόμα ξεπεραστεί κρύβεται η επιθυμία να λάβει τέλος αυτή η αιματηρή αντιπαράθεση, που έχει παρεκτραπεί προ πολλού από τον δεδηλωμένο στόχο εξάλειψης της Χαμάς. Είναι ίσως και μια απάντηση στην πρόβλεψη του Νετανιάχου ότι ο πόλεμος στη Γάζα θα κρατήσει για πολλούς ακόμα μήνες, θα συνεχίζεται δηλαδή μέχρι και την 5η Νοεμβρίου, όταν οι Αμερικανοί θα προσέλθουν στις κάλπες για να αποφανθούν αν θέλουν μια επιστροφή στον τραμπισμό ή τη συνέχεια της διαχείρισης Μπάιντεν.

Από το Λικούντ, το δεξιό κόμμα του πρωθυπουργού Νετανιάχου, χαρακτήρισαν την πρόταση Γκαντς ως «συνθηκολόγηση μπροστά στις διεθνείς πιέσεις και μοιραίο πλήγμα στις προσπάθειές μας προκειμένου να απελευθερώσουμε τους δικούς μας που κρατούνται όμηροι».

Ο Μπένι Γκαντς εντάχθηκε στην κυβέρνηση του Νετανιάχου λίγο μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, στο πλαίσιο του σχηματισμού ενός πολεμικού υπουργικού συμβουλίου για την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας.

Πριν από μερικές ημέρες είχε απευθύνει ένα σχέδιο 12 σημείων προς την κυβέρνηση και μαζί ένα τελεσίγραφο, που κανονικά έληγε στις 8 Ιουνίου, για να το αποδεχτεί. Προφανώς οι δηλώσεις κυβερνητικών παραγόντων για συνέχιση του πολέμου έως το 2024 τον έκαναν να επισπεύσει τις κινήσεις του. Πάντως το κόμμα του έχει διασπαστεί και δεν διαθέτει τις απαραίτητες έδρες για να ρίξει την κυβέρνηση, αν δεν βρει συμμάχους από άλλους χώρους.

Η αιματοχυσία συνεχίζεται

Εχει φανεί εδώ και μήνες ότι ο Νετανιάχου έχει μετατρέψει τις επιχειρήσεις στη Γάζα σε μια υπόθεση προσωπικής πολιτικής επιβίωσης, συνεχίζοντας να μιλά για την τελική νίκη. Αδιαφορεί για εκκλήσεις κυβερνήσεων που στην αρχή τον στήριξαν ασυζητητί, αποφάσεις Διεθνών Δικαστηρίων που του ζητούν να σταματήσει, ακόμα και για το ενδεχόμενο να βρεθεί τελικά κατηγορούμενος στο εδώλιο του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου.

Την εβδομάδα που πέρασε, οι επιχειρήσεις συνεχίστηκαν με την ίδια σφοδρότητα, συχνά και αγριότητα, όπως έδειξε ο βομβαρδισμός ενός καταυλισμού στη Ράφα, που σκότωσε 45 αθώους, τον οποίο ο ίδιος ο ισραηλινός «πολέμαρχος» χαρακτήρισε ως ανθρώπινο λάθος. Το Ισραήλ κατάφερε να θέσει υπό τον έλεγχό του ολόκληρη τη ζώνη που χωρίζει Αίγυπτο και Γάζα, κάτι που είχε σαν πρακτικό αποτέλεσμα να περιοριστεί κι άλλο η ανθρωπιστική βοήθεια προς τους αμάχους. Οι κυβερνήσεις της Αιγύπτου και του Ισραήλ συνεχίζουν να επιρρίπτουν την ευθύνη η μια στην άλλη για την παράλυση των παραδόσεων βοήθειας μέσω του περάσματος στη Ράφα, του μοναδικού που συνδέει τον θύλακο με την αιγυπτιακή επικράτεια, αφότου πήρε τον έλεγχο της παλαιστινιακής πλευράς ο ισραηλινός στρατός, στις αρχές Μαΐου. Ο ΟΗΕ και όλες σχεδόν οι ΜΚΟ προειδοποιούν ολοένα πιο έντονα προ του κινδύνου λιμού στον πολιορκημένο παλαιστινιακό θύλακα, όπου η βοήθεια εισέρχεται με το σταγονόμετρο από άλλες διελεύσεις, κυρίως στα σύνορα με το Ισραήλ, την Έρετς και την Κερέμ Σαλόμ.

Σύμφωνα πάντως με δημοσιεύματα που εμφανίστηκαν την Παρασκευή, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σχεδιάζει να οργανωθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο Κάιρο συνάντηση Αμερικανών, Αιγύπτιων και  Ισραηλινών αξιωματούχων για να συζητηθεί το άνοιγμα του τερματικού σταθμού στη Ράφα και σχέδιο που θα εγγυηθεί την ασφάλεια των συνόρων της Αιγύπτου και της νότιας Λωρίδας της Γάζας. Επίσης την Παρασκευή η Χαμάς ενημέρωσε την Αίγυπτο και το Κατάρ πως είναι έτοιμη για μια «πλήρη συμφωνία» για ανταλλαγή ομήρων και φυλακισμένων, αρκεί το Ισραήλ να σταματήσει να επιτίθεται στους ανθρώπους στη Γάζα. Ανάλογες προτάσεις έχουν απορριφθεί στο παρελθόν, κάτι που δεν άφηνε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας ότι τώρα θα αλλάξει κάτι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL