Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
26.4°C30.4°C
4 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.5°C31.6°C
4 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
26.0°C28.7°C
4 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.0°C27.8°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.6°C
4 BF 39%
Φωτιά στη Χίο / Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο - Δύο τραυματίες πυροσβέστες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στη Χίο / Εκτός ελέγχου το πύρινο μέτωπο - Δύο τραυματίες πυροσβέστες

Φωτιά
EUROKINISSI /ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ (Φωτογραφία αρχείου)

Συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες σε 8 πυρκαγιές που συνεχίζουν να μαίνονται σε όλη τη χώρα. Σύμφωνα με την ενημέρωση της πυροσβεστικής το απόγευμα της Δευτέρας. Στη Χίο τραυματίστηκαν ελαφρά δύο πυροσβέστες.

Αναλυτικά, δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στην Χίο όπου γίνεται τεράστια προσπάθεια για την κατάσβεσή της μεγάλης πυρκαγιάς
που ξέσπασε στις 10:40 το πρωί στην περιοχή Σιδηρούντας. Συγκεκριμένα, επιχειρούν 142 πυροσβέστες, 8 ομάδες δασοκομάντος, ενώ από την Αθήνα έχουν ήδη σταλεί 30 πυροσβέστες με 21 οχήματα.

Από αέρος επιχειρούν μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας επτά αεροπλάνα και τρία ελικόπτερα. Ενδεικτικό του μεγέθους της φωτιάς αποτελεί το γεγονός ότι ήδη βρίσκονται εν πλω από τη Λέσβο και την άλλοι 66 πυροσβέστες με 12 οχήματα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε στην περιοχή Κατωφύγι Ηρακλείου. Για την φωτιά που ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση εκδόθηκαν δύο μηνύματα από το 112. 

Το πρώτο μήνυμα καλούσε τους κατοίκους να παραμείνουν σε ετοιμότητα λόγω της πυρκαγιάς που είναι σε εξέλιξη, ενώ το δεύτερο που εστάλη πριν λίγο καλεί όσους βρίσκονται σε Κατωφύγι και Ξενιάκο Κρήτης να απομακρυνθούν προς Πλατεία Εμπάρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος 13 οχήματα και από αέρος δύο ελικόπτερα.

Νωρίτερα, εστάλη μήνυμα μέσω του 112 προς όσους βρίσκονταν στον οικισμό Μετόχι, καλώντας τους να απομακρυνθούν προς την ομώνυμη παραλία.

Στην Κω η εικόνα της φωτιάς που ξέσπασε στην περιοχή της Αντιμάχειας είναι βελτιωμένη ωστόσο, υπάρχουν αρκετές δύσκολες στην αντιμετώπιση τους ενεργές εστίες.

Στο νησί επιχειρούν 68 πυροσβέστες με 6 ομάδες δασοκομάντος, συμπεριλαμβανομένων 32 πυροσβεστών από την Αθήνα με 9 οχήματα 6 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής στην Κω θα ενισχυθούν με 15 πυροσβέστες και δύο οχήματα από τη Ρόδο.

Λίγο μετά τις 19:30 το απόγευμα στάλθηκε νέο μήνυμα από το 112 για την φωτιά στη Κω, προειδοποιώντας τους κατοίκους να εάν βρίσκονται στην περιοχή Καρδάμαινα να απομακρυνθούν προς Αντιμάχεια.

Κατά τα άλλα σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής το τελευταίο 24χωρο εκδηλωθήκαν 51 αγροτοδασικές πυρκαγιές. Χωρίς ενεργό μέτωπο οι πυρκαγιές σε Δίστομο Βοιωτίας, Ζάκυνθο, Ηράκλειο και Άγιο Ελισσαίο στη Μονεμβασιά Λακωνίας.

Άμεσα στη Μονεμβασιά έσπευσαν 40 πυροσβέστες, 11 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων της 9ης ΕΜΟΔΕ και τέσσερα αεροπλάνα. Στις προσπάθειες κατάσβεσης συνέδραμαν και μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Επιπλέον, συναγερμός σήμανε νωρίτερα στην πυροσβεστική καθώς αργά το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στον οικισμό Βουρβουλίτη που βρίσκεται στους Αγίους Δέκα του Δήμου Γόρτυνας στο Ηράκλειο της Κρήτης. Στην περιοχή έσπευσαν 40 πυροσβέστες με 13 οχήματα, ενώ εστάλη μήνυμα και από το 112 σε όσους βρίσκονται στην περιοχή να βρίσκονται σε ετοιμότητα.

Επιπλέον, όσον αφορά στην πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε δασική έκταση τις απογευματινές ώρες της Κυριακής, στο Δίστομο, επιχειρούσαν 62 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων από την 4η ΕΜΟΔΕ και 20 οχήματα, καθώς και δύο ελικόπτερα.

Στη Ζάκυνθο και στη φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ, σε δύσβατο σημείο, επιχείρησαν 35 πυροσβέστες με 1 ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 10 οχήματα καθώς και ένα ελικόπτερο.

Την ίδια στιγμή με βάση τα πρώτα στοιχεία, από τις πυρκαγιές που ξέσπασαν τις προηγούμενες ημέρες, 7 - 8 σπίτια κάηκαν στην Κερατέα καθώς επίσης και τέσσερα αυτοκίνητα. Αξίζει να σημειωθεί ότι πλήθος ιδιοκτησιών που υπέστησαν μερική καταστροφή. Αν και πλέον δεν υπάρχουν ενεργά πύρινα μέτωπα η τροχαία Αττικής διατηρεί σε ισχύ κυκλοφοριακές ρυθμίσεις σε Σταμάτα και Κερατέα.

Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι την ίδια ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης πανηγυρίζει, παρά τα καμένα σπίτια από τις φωτιές των προηγούμενων ημερών και το γεγονός ότι στη Σέριφο κάηκε το 25% του νησιού.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL