Live τώρα    
29°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
26.4°C30.4°C
4 BF 58%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
30 °C
28.5°C31.6°C
4 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
26 °C
26.0°C28.7°C
4 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.0°C27.8°C
5 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
29 °C
28.9°C29.6°C
4 BF 39%
Φωτιά στην Ύδρα / Την πόρτα του εισαγγελέα περνούν οι 13 της θαλαμηγού που «έριξε» τα πυροτεχνήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φωτιά στην Ύδρα / Την πόρτα του εισαγγελέα περνούν οι 13 της θαλαμηγού που «έριξε» τα πυροτεχνήματα

Η τουριστική θαλαμηγός "ΠΕΡΣΕΦΟΝΗ Ι"
(EUROKINISSI)

Στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά θα οδηγηθούν σήμερα Κυριακή (23/06) οι συλληφθέντες για τη φωτιά που ξέσπασε στην Ύδρα αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/06).

Οι Αρχές συνέλαβαν χτες 13 μέλη του πληρώματος της θαλαμηγού «Περσεφόνη Ι» από την οποία φέρονται να εκτοξεύθηκαν τα πυροτεχνήματα που προκάλεσαν την πυρκαγιά. Είχε προηγηθεί επιχείρηση από το ανακριτικό τμήμα του Πυροσβεστικού Σώματος κατά την οποία ζήτησε από το Λιμενικό τα στίγματα και τα στοιχεία όλων των σκαφών που βρίσκονταν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή. 

Οι Αρχές προχώρησαν στην κατάσχεση του σκάφους.

Οι 13 συλληφθέντες ενδέχεται να βρεθούν αντιμέτωποι με βαριές κατηγορίες, έπειτα από τις τελευταίες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα.

Συγκεκριμένα, σε περίπτωση οικολογικής καταστροφής χωρίς θάνατο προβλέπεται ποινή κάθειρξης που μπορεί να φτάσει τα 20 χρόνια και πρόστιμο έως 200.000 ευρώ, καθώς πλέον θεωρείται κακούργημα.

Η ανακοίνωση της Πυροσβεστικής το Σάββατο (22/06):

«Συνελήφθησαν σήμερα, 22 Ιουνίου 2024, από Αξιωματικούς της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.), του Πυροσβεστικού Σώματος, δεκατρείς (13) ημεδαποί, ως υπαίτιοι πρόκλησης πυρκαγιάς σε δασική έκταση, στην περιοχή Μπίστι, στο νησί της Ύδρας, τις βραδινές ώρες, χθες, 21 Ιουνίου 2024.

Οι προαναφερόμενοι θα οδηγηθούν αύριο το πρωί ενώπιον του κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Πειραιά».

Αγανάκτηση στο νησί της Ύδρας

O δήμαρχος της Ύδρας, Γιώργος Κουκουδάκης με δηλώσεις του σε μέσα ενημέρωσης, χτες και σήμερα, έχει εμφανιστεί αγανακτισμένος για όσα συνέβησαν.

Μιλώντας σήμερα το πρωί (23/06) στην εκπομπή «Τώρα Μαζί» του τηλεοπτικού σταθμού OPEN, είπε «υποστήκαμε μια τεράστια ταλαιπωρία, κινδύνεψε το νησί».

Ακολούθως ενημέρωσε πως ο δήμος έχει καταθέσει αίτηση να παραστεί και να στηρίξει την κατηγορία κατά παντός υπευθύνου.

«Σε περίπτωση που η προανακριτική καταλήξει στην απόδοση ευθυνών ο δήμος μας θα ζητήσει τις αποζημιώσεις που δικαιούται και την παραδειγματική τιμωρία ανθρώπων που ενδεχομένως έριξαν πυροτεχνήματα εν μέσω ανέμων 7-8 μποφόρ», πρόσθεσε.

Ο κ. Κουκουδάκης υπενθύμισε πως η Ύδρα δεν διαθέτει δασικούς δρόμους ούτε αντιπυρικές ζώνες και «είναι ένα θέμα που συζητάμε συνέχεια με το υπουργείο Πολιτισμού».

Το νησί σώθηκε «από τα εναέρια μέσα που κατέφθασαν νωρίς το πρωί», τόνισε.

Το χρονικό της φωτιάς

Η φωτιά ξεκίνησε αργά το βράδυ της Παρασκευής (21/06) στην Ύδρα σε δύσβατο σημείο, στην περιοχή Άγιος Νικόλαος.

Σκάφος στην Ύδρα
(FACEBOOK.COM)

Το Λιμενικό προσέγγισε την περιοχή προκειμένου να επιχειρήσουν πυροσβεστικές δυνάμεις για την κατάσβεσή της και ευτυχώς λίγες ώρες μετά το μέτωπο οριοθετήθηκε, αφού δεν πέρασε στο πυκνό πευκοδάσος που υπάρχει στην περιοχή.

Ο κίνδυνος πυρκαγιάς την Παρασκευή στην περιοχή είχε ένδειξη «4», κάτι που καθιστά απαγορευτική οποιαδήποτε χρήση πυρός, σύμφωνα με τη πυροσβεστική διάταξη 9 του 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL