Μέλη του πληρώματος του «Αrna's Children» στο Κόκκινο / «Κρίσιμες οι επόμενες ώρες και διαδικασίες»
Η αποστολή του Global Sumud Flotilla βρίσκεται στην Τουρκία και ετοιμάζεται να ανοίξει πανιά για τις ακτές της Γάζας, μετά την ολοκλήρωση μιας μακράς διαδικασίας με συνελεύσεις ανάμεσα στα 500 και πλέον μέλη της. Η ελληνική αποστολή είναι εκεί, έχοντας ενωθεί πλέον με τον υπόλοιπο στόλο.
Ο Νίκος Λιαπούρης και η Ευγενία Καββαδία από την ανεξάρτητη κινηματογραφική ομάδα «218» και ο καλλιτέχνης της ραπ σκηνής, Jaul (Ιούλιος Παπασταθόπουλος), μίλησαν στο Κόκκινο και την Αλέκα Ζουμή, λίγες ώρες πριν από την έκβαση της τελικής πολιτικής διαδικασίας και από το σκάφος Arna’s Children, ένα από τα πέντε της ελληνικής αποστολής που βρίσκονται αγκυροβολημένα στην Μαρμαρίδα της Τουρκίας.
«Το Arna’s Children πήρε το όνομά του από μια παιδική θεατρική ομάδα στη Τζενίν στη Δυτική Όχθη, η οποία ιδρύθηκε από την Άρνα Μερ-Χαμίς, μια ισραηλινή εβραία ακτιβίστρια για τα πολιτικά δικαιώματα και ανθρώπινα δικαιώματα. Τα παιδιά της Αρνα μεγάλωσαν και έγιναν αγωνιστές της παλαιστινιακής αντίστασης. Είναι o Nίκος, η Ευγενία, ο Ιούλιος, ο Γιάννης, ο Γαβριήλ», όπως αναφέρει το «March To Gaza Greece».
Στη συζήτηση, αναφέρθηκαν στις προετοιμασίες αλλά και τις συλλογικές διαδικασίες μεταξύ περισσότερων από 500 ατόμων - ακτιβιστών/στριών που βρίσκονται στην Τουρκία. Μίλησαν για τις μαρτυρίες που συγκεντρώνουν από την πειρατεία των Ισραηλινών και τα όσα υπέστησαν μέλη της αποστολής κατά τη διάρκεια του ρεσάλτο και τις επόμενες ώρες της κράτησής τους, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης που είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη από τον τρόπο που χειρίστηκε την επίθεση των Ισραηλινών στον στόλο.
Νίκος Λιαπούρης:
«Ξεκινήσαμε την Δευτέρα το πρωί, μετά από δύο μέρες είμαστε στην Μαρμαρίδα, είμαστε μαζί με τα άλλα σκάφη του στόλου, είμαστε γύρω στα 50 και περιμένουμε ακόμη 4 τα οποία βρίσκονται στη Σύμη και υπάρχουν και κάποια πλοία που προετοιμάζονται εδώ στην Τουρκία. Ακριβή αριθμό θα μάθουμε τις επόμενες δύο τρεις μέρες . Θα είναι αρκετές δεκάδες, περισσότερα από την προηγούμενη φορά, όχι όσα θα θέλαμε μετά την επίθεση των Ισραηλινών, είμαστε σε διαδικασία συνελεύσεων να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια του στόλου. Είμαστε εδώ, έχουμε την ψυχολογία και την διάθεση να πάμε στη Γάζα, απλά για να το πούμε 100% θα πρέπει να τελειώσουν οι συνελεύσεις σήμερα και αύριο. Συνελεύσεις όλων των πληρωμάτων, μια μεγάλη συνέλευση 500-600 ατόμων, οπότε εκεί θα βγει και η τελική πορεία του στόλου.
Ευγενία Καββαδία:
Το κλίμα είναι στην πλειοψηφία του ακμαίο, το λέω με μια επιφύλαξη γιατί είμαστε σχεδόν 500 άτομα δεν έχουμε καταφέρει να βρεθούμε όλες και όλοι μαζί, ούτε έχουμε δέσει στα ίδια σημεία, αύριο (σ.σ 12/5) είναι η μεγάλη στιγμή και νομίζω ότι για πρώτη φορά το κίνημα των Flotilla εξαρτάται τόσο πολύ από μια πολιτική διαδικασία όπως η συνέλευση και από την απόφαση αυτής της συνέλευσης. Το κλίμα είναι ακμαίο, ο κόσμος θέλει να συνεχίσει, ο στόχος δεν έχει αλλάξει, φυσικά η πειρατική επίθεση που έγινε από τις δυνάμεις του Ισραήλ σε διεθνή ύδατα αλλά και σε ένα κομμάτι της ελληνικής Sars με την συγκάλυψη του ελληνικού κράτους έχει αλλάξει πάρα πολύ το όλο εγχείρημα. Σίγουρα έχει επηρεάσει την ψυχολογία και τα άτομα που απήχθησαν και αφέθηκαν μετά ελεύθερα, αυτό που είναι επίσης ένα νέο δεδομένο είναι η κλιμάκωση της βίας που ασκήθηκε σε αυτά τα 178 άτομα, έχετε δει αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία, χρειαζόμαστε λίγο χρόνο για να ολοκληρωθούν οι καταγραφές περιστατικών βίας και αυτή η δουλειά γίνεται για πρώτη φορά εδώ συντονισμένα στην Μαρμαρίδα που βρεθήκαμε όλα μαζί. Υπάρχουν άτομα που ήρθαν από την Κρήτη, υπάρχουν άτομα που γύρισαν πίσω στο σπίτι τους και πρέπει να γίνουν διασταυρώσεις. Αυτά που γνωρίζουμε με σιγουριά είναι ότι χρησιμοποιήθηκαν πλαστικές σφαίρες, εκτεταμένη βία, 31 άτομα πήγαν στο νοσοκομεία, αφέθηκαν πλοία ακυβέρνητα στο έλεος του Θεού με το πλήρωμα πάνω.
Νομίζω ότι το μήνυμα το έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, φαίνεται από κινήσεις που κάνει τις τελευταίες μέρες με κάποιες ανακοινώσεις, προσπαθούν να κάνουν μια διαχείριση και παράλληλα δείχνουν υποκριτική στάση. Ο πολιτικός μας στόχος είναι ξεκάθαρα η ελληνική κυβέρνηση να διακόψει κάθε συνεργασία με την σιωνιστική οντότητα, επίσης ζητήθηκε ασφαλές πέρασμα και η ελληνική κυβέρνηση αλλά δεν το εξασφάλισε. Το μέλλον του στόλου εξαρτάται από το επίπεδο βίας που μπορεί κάθε άτομο να αντέξει, από αυτά που ήδη πέρασαν οι σύντροφοι και οι συντρόφισσες που απήχθησαν στην Κρήτη, αλλά νομίζω ότι κυρίως θα συζητηθεί το εάν μπορούμε ακόμη να εκπληρώσουμε τον στόχο, αν ακόμη έχει νόημα πολιτικό αυτό που κάνουμε, με ποιους τρόπους το Ισράηλ μπορεί να ηττηθεί από το κίνημα των Flotilla.
Ιούλιος Παπασταθόπουλος (Jaul):
Αν κάποιος θεωρεί τον εαυτό του πολιτικό υποκείμενο, αυτή η ανάγκη και αυτή η επιθυμία κάπου υπάρχει μέσα σε όλους και όλες μας, και μερικές φορές αρκούν μερικά ερεθίσματα για να αναζωπυρωθεί και να γίνει πιο έντονο. Στη δική μου περίπτωση ήταν η αλληλεπίδραση και η ζύμωση που είχα με τους συντρόφους μου, την Ευγενία και τον Νίκο. Ήταν ένα τεράστιο έναυσμα για εμένα ώστε να νιώθω ότι δεν μου αφήνεται πια επιλογή.
Δημιουργείται πιο έντονα η εντύπωση στους ανθρώπους (σ.σ ότι το χιπ χοπ έχει πολιτική αναφορά) επειδή είναι πολύ στιχοκεντρικά ήδη μουσικής το ραπ και το πανκ αλλά κατά την γνώμη μου και έτσι, επειδή υπάρχει μια ξεκάθαρη πολιτική στάση λόγω του στίχου, δημιουργείται και αυτό το συμπέρασμα αλλά κατά την γνώμη μου, οποιαδήποτε μορφή τέχνης και πόσο μάλλον η μουσική προϋποθέτει ένα αίσθημα αντίστασης, κάπως έτσι θεωρούμε ότι είναι δύο αλληλένδετες έννοιες. Οτιδήποτε έχει την δυνατότητα να σπάσει την σιωπή που μπορεί να εκθέσει είτε τον ίδιο τον καλλιτέχνη, είτε μια συγκυρία πολιτική, έχει μία φοβερή πολιτική σημαντικότητα. Χαίρομαι για την αγάπη και την στήριξη και εγώ το βιώνω, αλλά για εμένα αξίζει να σημειωθεί ότι την δύναμη και την στήριξη δεν την χρειαζόμαστε μόνο εμείς που βρισκόμαστε στην θάλασσα αλλά είναι απαραίτητο να υπάρχει στήριξη και στην στεριά, η αποστολή αυτή δεν αφορά μόνο την θάλασσα, ενώ προσπαθούμε να στηρίξουμε με όποιον τρόπο μπορούμε τον παλαιστινιακό λαό, κατά την γνώμη μου αυτό που στα αλήθεια συμβαίνει είναι ότι αυτός μας στηρίζει γιατί εάν δεν υπήρχε αυτή η στάση αυτών των ανθρώπων και αξίες όπως αξιοπρέπεια και ελευθερία αποκτούν άλλη υπόσταση όταν μιλάμε για τους Παλαιστίνιους. Στην πραγματικότητα αυτοί μας δίνουν στήριξη και δύναμη. Καλούμε και υπενθυμίζουμε ότι οι μορφές του αγώνα είναι άπειρες, δεν αφορούν μόνο την θάλασσα. Η ολική μορφή αγώνα μπορεί να έχει ένα καλύτερο αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου.