Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
9.6°C15.2°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.5°C13.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C14.7°C
3 BF 76%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
"Γαλάζια" εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της ΚΕΔΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" εσωκομματική μάχη για την ηγεσία της ΚΕΔΕ

Σε “γαλάζια” εσωκομματική μάχη εξελίσσεται η πορεία προς τις εκλογές για το νέο Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, με πρωταγωνιστές τους δυο δημάρχους που κατήλθαν με την υποστήριξη της Ν.Δ.: από τη μία τον Λάζαρο Κυρίζογλου, δήμαρχο Αμπελοκήπων - Μενεμένης και από την άλλη πλευρά τον Δημήτρη Παπαστεργίου δήμαρχος Τρικκαίων. Στη μέση βρίσκονται οι δήμαρχοι που πρόσκεινται στο Κίνημα Αλλαγής. Κάποιοι από αυτούς έχουν δηλώσει τη στήριξή τους στον Λ. Κυρίζογλου αντιδρώντας στην επιλογή του πρώην επικεφαλής της “πράσινης” παράταξης Απόστολου Κοιμήση αποχωρώντας να προκρίνει την υποψηφιότητα Παύλου Γερουλάνου, που μέχρι στιγμής δεν φαίνεται το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά να στηρίζει, καθώς εμφανίζεται ως δελφίνος για την ηγεσία του Κινήματος Αλλαγής.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, κι ενώ δεν φαίνεται από την πλευρά του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη ποιος από τους δύο “γαλάζιους” αιρετούς πρέπει να διαδεχθεί στην ΚΕΔΕ τον Γιώργο Πατούλη, ο Λάζαρος Κυρίζογλου -σφοδρός πολέμιος του Γ. Πατούλη- έκανε χθες την επίσημη πρώτη εμφάνισή του προσδοκώντας να είναι αυτός που με την εμπειρία του στην Αυτοδιοίκηση θα ηγηθεί του αυτοδιοικητικού οργάνου. Εξέδωσε, μάλιστα, και μανιφέστο το οποίο το υπογράφουν δήμαρχοι της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας, όπως και μέλη της “γαλάζιας” παράταξης στην ΚΕΔΕ. Το ενδιαφέρον είναι ότι ανάμεσά τους φιγουράρουν και προσκείμενοι στο ΠΑΣΟΚ, όπως ο επί έξι θητείες δήμαρχος Θέρμης Θεόδωρος Παπαδόπουλος, οι δήμαρχοι Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου, Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, Ηράκλειας Σερρών Γιώργος Κουτσάκης αλλά και οι πρώην δήμαρχοι Καλαμαριάς Θεοδόσης Μπακογλίδης και Ηράκλειας Σερρών Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης.

Με αυτό το σχήμα, ο Λάζαρος Κυρίζογλου κατεβαίνει ακάθεκτος για την πολυπόθητη προεδρία της ΚΕΔΕ, καθώς την επιδίωκε και το 2014, όταν τελικά ο τότε πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς έδωσε το “δαχτυλίδι” στον Γιώργο Πατούλη. “Στη νέα περίοδο που αρχίζει η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να επουλώσει τις ‘κλεισθένειες’ ατέλειες και να ανακτήσει το έδαφος που έχει ήδη χαθεί λόγω των Μνημονίων και του δυσμενούς θεσμικού πλαισίου που έχει επιβληθεί” δήλωσε ο Λ. Κυρίζογλου κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα γραφεία της ΚΕΔΕ.

Ο Λ. Κυρίζογλου, αφού πρόβαλε τα πάγια αιτήματα της Αυτοδιοίκησης για αποκέντρωση και μείωση της γραφειοκρατίας έθεσε σε προτεραιότητα την αλλαγή του εκλογικού νόμου που επεξεργάζεται ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος (σ.σ.: σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες που είχε δημοσιεύσει η “Αυγή” φ. 5.9.2019, προσανατολίζεται στην εκλογική πρώτης παράταξης με 40%), αλλά και τη διαχείριση απορριμμάτων. Για τον μεν εκλογικό νόμο ο Λ. Κυρίζογλου περιέγραψε τις αρχές της παράταξης για τη μέγιστη δυνατή εκπροσώπηση των τοπικών δυνάμεων και την διασφάλιση της κυβερνησιμότητας για τον δήμαρχο και τη διοικούσα δημοτική παράταξη. Για το δε ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων έθεσε ως βασική παράμετρο μετά την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών την ενεργειακή αξιοποίηση μέσω της καύσης του υπολείμματος για παροχή ζεστού νερού και ηλεκτρικού ρεύματος.

Ερωτηθείς για την επιλογή του επίσης “γαλάζιου” δημάρχου Δημ. Παπαστεργίου να κατέλθει με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο στις εκλογές της ΚΕΔΕ, ο Λ. Κυρίζογλου έβγαλε την πικρία του για το ότι η Ν.Δ. δεν τον υποστήριξε επίσημα. “Εκτιμώ ιδιαίτερα τον συνάδελφο τον κ. Παπαστεργίου. Δεν αποκλείω καμία συνεργασία, αλλά εμείς θα κατέβουμε οπωσδήποτε στις εκλογές με την υποστήριξη των συναδέλφων που μπορεί να έχουν διαφορετική ιδεολογική αφετηρία, αλλά συμπίπτουμε στην ‘Αυτοδιοίκηση’ με αντίπαλό μας τα προβλήματα” είπε ο Λ. Κυρίζογλου για να προσθέσει: “Εάν η Ν.Δ. θελήσει να στηρίξει την προσπάθειά μας, είναι καλοδεχούμενη. Έχετε δει κανέναν να θέλουν να τον υποστηρίξουν και να λέει ‘δεν θέλω’;”.

Από την πλευρά του, ο ανθυποψήφιος δήμαρχος Τρικκαίων Δημ. Παπαστεργίου βρίσκεται σε μπαράζ συναντήσεων με αιρετούς προκειμένου να στηρίξει την υποψηφιότητά του. Κι αυτός με τη σειρά του αναζητά συνεργασίες όχι μόνο από τη “γαλάζια” δεξαμενή, αλλά και από το ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ερωτηθείς από την “Α” για το εάν η επιλογή του λειτουργεί διασπαστικά προς τη “γαλάζια” παράταξη, ο ίδιος χαμογελά απαντώντας: “Και οι δύο πήραμε χρίσμα και θα φανεί ποιον θα επιλέξει η γενική συνέλευση. Άλλωστε, κεντρικά (σ.σ.: ηγεσία της Ν.Δ.) υπήρχε ένα αίτημα για ανανέωση και θα ήμουν ανόητος εάν δεν αξιοποιούσα αυτή την ευκαιρία”. “Εγώ προτάσσω ένα μοντέλο σύγχρονης διοίκησης των δήμων, με ψηφιακές εφαρμογές που θα κάνουν τη ζωή των πολιτών πιο εύκολη” πρόσθεσε ο Δημ. Παπαστεργίου δίνοντας το στίγμα του. “Ξεκαθαρίζω, πάντως, ότι τα χωριστά ψηφοδέλτια δεν συνιστούν βεντέτα” κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL