Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.6°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.9°C23.6°C
4 BF 47%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.7°C24.3°C
3 BF 43%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.8°C22.7°C
4 BF 42%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C23.0°C
3 BF 49%
Τροχαίο στη Βουλή / Σήμερα η απόφαση για τον θάνατο του Ιάσονα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τροχαίο στη Βουλή / Σήμερα η απόφαση για τον θάνατο του Ιάσονα

Ιάσονας Λαλαούνης τροχαίο Βουλή
(EUROKINISSI/ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ)

Από ώρα σε ώρα αναμένεται η απόφαση του για τον θάνατο του Ιάσονα  στο τρομακτικό δυστύχημα που είχε συμβεί έξω από τη Βουλή τον Μάρτιο του 2021.

Ο εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή του κατηγορούμενου για ανθρωποκτονία από αμέλεια, επισημαίνοντας ότι «οδηγούσε με απερισκεψία και χωρίς την απαιτούμενη προσοχή. Το όχημα που οδηγούσε ο κατηγορούμενος έφραξε όλο το μήκος της λωρίδας κυκλοφορίας» ανέφερε στην πρόταση ενοχής ο εισαγγελέας για τον αστυνομικό της Ντόρας Μπακογιάννη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία αρνητική αίσθηση προκάλεσε η κατάθεση του αστυνομικού, που ήταν συνοδηγός κατά το δυστύχημα, ο οποίος επέμενε να επιρρίπτει την ευθύνη στον νεκρό Ιάσονα.

Οι ερωτήσεις που του έγιναν από τον εισαγγελέα και τους δικαστές, ξεγύμνωσαν την μαρτυρία του και την υπερασπιστική γραμμή καθώς ο αστυνομικός εμφανιζόταν να μην γνωρίζει βασικούς κανόνες της κυκλοφορίας οχημάτων.

Ενδεικτικός είναι οι διάλογοι του εισαγγελέα και ενός δικαστή με τον μάρτυρα αστυνομικό που επέμενε ότι για το δυστύχημα ευθύνεται ο νεκρός Ιάσονας.

Εισαγγελέας: Θεωρείτε ότι είχατε δικαίωμα να στρίψετε αριστερά;

Μάρτυρας: Ναι. Επειδή δεν υπήρχε πινακίδα.

Εισαγγελέας: Άλλο τι γινόταν και άλλο τι επιτρέπεται… Εδώ υπήρχε διαγράμμιση για υποχρεωτική πορεία ευθεία. Είσαστε αστυνομικός, πιστεύετε ότι είχατε δικαίωμα;

Μάρτυρας: Ναι.

Εισαγγελέας: Πόσα χρόνια είστε αστυνομικός;

Μάρτυρας: Από το 2009.

Εισαγγελέας: Μετά δεν έπρεπε να ελέγξετε; Να βγείτε προοδευτικά;

Μάρτυρας: Ναι. Έτσι πήγαμε.

Εισαγγελέας: Μα δεν θα τον είχατε δει;

Μάρτυρας: Ήταν δρόμος μονής κυκλοφορίας. Δεν είδαμε κάποιο όχημα να κάνει αριστερή προσπέραση, δεξιά δεν μπορούσαμε να δούμε. Πιστεύω βγήκαμε προοδευτικά.

Πάρεδρος: Τι σημαίνει αυτή η διαγράμμιση, και ας μην υπάρχει πινακίδα. Επειδή ορκιστήκατε να πείτε την αλήθεια…

Μάρτυρας: Υποχρεωτική πορεία σημαίνει.

Πάρεδρος: Επειδή γίνεται κατά παρέκκλιση λέτε, αυτό το νομιμοποιεί; Με αυτά τα δεδομένα θεωρείται αποκλειστικό υπαίτιο θανάτου τον μοτοσυκλετιστή; Θεωρείτε πως δεν ευθύνεστε για οτιδήποτε; Καμία αμέλεια οδηγού δεν υπάρχει;

Μάρτυρας: Προφανώς κάτι έχει πάει λάθος. Το ότι ο οδηγός του αυτοκινήτου δεν μπορεί να κάνει κάτι διαφορετικό… δεν μπορούσε να κάνει κάτι άλλο. Του έδωσε προτεραιότητα το ταξί και δεν μπορούσαμε να δούμε τους παράνομους. Έχει σταματήσει το απέναντι ρεύμα.

Πάρεδρος: Αν εγώ οδηγούσα και έκανα αυτή την κίνηση στη Β. Σοφίας, δεν θα είχα μεγάλη κύρωση; Πιστεύετε κύριε αστυνομικέ ότι θα είχα δίπλωμα σήμερα;

Μάρτυρας: Όλα αυτά τα χρόνια αυτό γίνεται…
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL