Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Η επιχείρηση θα τερματιστεί όταν παραδοθούν οι Κούρδοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανυποχώρητος ο Ερντογάν: Η επιχείρηση θα τερματιστεί όταν παραδοθούν οι Κούρδοι

Απέκλεισε κάθε διαπραγμάτευση με τις κουρδικές δυνάμεις ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος καλείται από τις δυτικές χώρες να σταματήσει την επίθεση στη Συρία.

«Ορισμένοι ηγέτες προσπαθούν να διαμεσολαβήσουν. Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας, να καθήσει στο ίδιο τραπέζι με μια τρομοκρατική οργάνωση», δήλωσε ο Τ.Ερντογάν στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του.

«Δεν γυρεύουμε έναν μεσολαβητή, δεν τον έχουμε ανάγκη», πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε ότι «η πρότασή μας είναι η ακόλουθη: όλοι οι τρομοκράτες να καταθέσουν τα όπλα, να καταστρέψουν τις οχυρώσεις τους και να αποσυρθούν από τη ζώνη ασφαλείας που έχουμε ορίσει», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.

Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «όταν θα γίνει αυτό, από τη Μάνμπιτζ έως τα σύνορα με το Ιράκ, τότε η επιχείρηση "Πηγή Ειρήνης", που έχει στόχο μόνο τους τρομοκράτες, θα τελειώσει».

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα υφίσταται πιέσεις από τις ΗΠαπνα θέσει τέρμα στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας αν και αρχικά δήλωσε ότι δε θα έχει συνομιλίες με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς και τον υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αύριο στην Άγκυρα, παρά μόνο με τον Ντ.Τραμπ αν αυτός μεταβεί στην Τουρκία, στη συνέχεια με ανακοίνωση της η τουρκική προεδρία δήωλσε ότι θα πραγματοποπιηθεί τελικά η συνάντηση με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

«Δεν θα τους συναντήσω», έιχε δηλώσει αρχικά στο Sky News. «Θα συναντήσουν τους ομολόγους τους. Εγώ δεν θα μιλήσω παρά στον Ντ.Τραμπ, αν έρθει».

Ωστόσο ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες, πως ο Μ.Πενς θα συναντηθεί με τον Ερντογάν την Πέμπτη, στην Άγκυρα, με στόχο να επιτύχει «άμεση κατάπαυση του πυρός» στη βόρεια Συρία.

Επιπλέον, ο Τούρκος πρόεδρος σημείωσε ότι θα επανεξετάσει την επίσκεψη στις ΗΠΑ στις 13 Νοεμβρίου, έπειτα από συναντήσεις που θα έχει με αμερικανική αντιπροσωπεία στην Τουρκία αυτή την εβδομάδα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι θα επανεκτιμήσει την πραγματοποίηση του ταξιδιού επειδή «τα επιχειρήματα, οι διάλογοι, οι συζητήσεις που γίνονται στο Κογκρέσο σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, την οικογένειά μου και τους φίλους μου υπουργούς συνιστούν πολύ μεγάλη έλλειψη σεβασμού».

Η κατάπαυση του πυρός στη Συρία στη συνάντηση Πομπέο - Ερντογάν 

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο δήλωσε σήμερα πως ο ίδιος και ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς έχουν σκοπό η Τουρκία να σταματήσει τις επιθέσεις της στη Συρία όταν η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ συναντηθεί με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Πομπέο, σε συνέντευξη στο Fox News Business Network, είπε πως σκοπός της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ είναι η εξεύρεση μιας λύσης στην κατάσταση στη Συρία, και όχι η ρήξη των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.

«Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα συναντηθούμε με τον πρόεδρο Ερντογάν», δήλωσε ο Πομπέο στο τηλεοπτικό δίκτυο, προσθέτοντας πως είναι σημαντικό που ανώτατοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ έχουν άμεσες, «πρόσωπο με πρόσωπο» συνομιλίες.

«[Ο Ερντογάν] πρέπει να σταματήσει την επιδρομή μέσα στη Συρία», είπε ο Πομπέο. «Πρέπει [οι Τούρκοι] να αποσυρθούν. Χρειαζόμαστε μια κατάπαυση του πυρός από όπου θα μπορούμε να ξεκινήσουμε να το διορθώνουμε όλο αυτό πάλι».

Απαντώντας σε ερώτηση αν αποδίδει προσωπικά στον Ερντογάν την ευθύνη για την κατάσταση στη Συρία, ο Πομπέο είπε: «Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρόκειται για μια περίπλοκη κατάσταση».

Η αντιπροσωπεία των ΗΠΑ προγραμματίζεται να αναχωρήσει από την Ουάσινγκτον το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα), σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, ο Τ.Ερντογάν χαρακτήρισε την κίνηση Αμερικανών εισαγγελέων να απαγγείλουν κατηγορίες σε βάρος της τράπεζας Halkbank της Τουρκίας για συμμετοχή σε κύκλωμα αποφυγής των κυρώσεων των ΗΠΑ στο Ιράν, ως «ένα παράνομο, άσχημο βήμα».

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP-Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL