Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Κύπρος θέλει να πάει Χάγη για την ΑΟΖ

Οπως γνωστοποίησε ο Ν. Αναστασιάδης - Στη διπλωματία με φαξ κατέφυγε η κυβέρνηση λόγω της εμμονής της Άγκυρας να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία

Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης σκοπεύει να προσφύγει η Κύπρος “για την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων” της, όπως τόνισε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης χθες από τη Λευκωσία. Την προηγουμένη η Κύπρος προσπάθησε να επιδώσει τη σχετική ρηματική διακοίνωση στην πρεσβεία της Τουρκίας στην Αθήνα -καθώς δεν υπάρχει τουρκική πρεσβεία στην Κυπριακή Δημοκρατία, την ύπαρξη της οποίας δεν αναγνωρίζει η Άγκυρα-, ώστε να συναινέσει η Άγκυρα σε επίλυση των διαφορών για την ΑΟΖ στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Η ρηματική διακοίνωση δεν έγινε δεκτή από την τουρκική πρεσβεία - και τελικά εστάλη με φαξ. Είναι προφανές ότι δεν θα υπάρξει απάντηση -ούτε καν αρνητική-, όπως είναι προφανές ότι η Άγκυρα δεν θα συναινέσει για τη Χάγη. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του κυπριακού υπουργείου Εξωτερικών που επικαλείται ο “Πολίτης” της Κύπρου, η κίνηση αυτή έγινε μετά από συμβουλή των διεθνών νομικών συμβούλων της Λευκωσίας, ώστε να καταγραφεί η πρόθεση για επίλυση των διαφορών στη βάση του Διεθνούς Δικαίου από ένα διεθνές διαιτητικό όργανο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επανέλαβε ότι “θα χρησιμοποιήσουμε κάθε έννομο ή κάθε νόμιμο όπλο, κάθε διεθνές φόρουμ, κάθε διεθνή οργανισμό προκειμένου να προστατεύσουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας και η προσφυγή στο Δικαστήριο της Χάγης αυτό τον στόχο έχει”.

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι σε μια τέτοια προσφυγή πρέπει να υπάρχει η συγκατάθεση και των δύο μερών, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας είπε ότι “υπάρχει μια διαδικασία δια της οποίας γνωστοποιείται η πρόθεση μιας χώρας να προσφύγει στο Δικαστήριο της Χάγης”. “Προχωρήσαμε στην επίδοση σχετικής ειδοποίησης προς την τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα. Δεν έγινε αποδεκτή, εστάλη δια άλλου μέσου. Υπάρχει απόδειξη ότι παρελήφθη και αυτό δίνει το δικαίωμα της προσφυγής” υπογράμμισε.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο