Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλεξ. Μεϊκόπουλος: Οταν στην Ισλανδία καταδικάζουν, στην Ελλάδα αμνηστεύουν

Eurokinissi

"Η κυβέρνηση παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι τράπεζες είναι υπεράνω νόμου και τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης"

"Η κυβέρνηση της Ν.Δ φέρνει προς ψηφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με το οποίο προχωρά σε νέες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Οι αλλαγές αυτές χαρακτηρίζονται από ένα πνεύμα αυστηροποίησης, αλλά στην περίπτωση των στελεχών τραπεζών παρουσιάζουν ιδιαίτερη χαλαρότητα και γενναιοδωρία". Αυτό τονίζει σε δήλωσή του ο Αλεξ. Μεϊκόπουλος βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία,  για τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ στον Ποινικό Κώδικα.

"Ο Ποινικός Κώδικας που ψηφίστηκε επί ΣΥΡΙΖΑ προέβλεπε για το αδίκημα της απιστίας που αφορά ποσό άνω των 120.000 ευρώ αυτεπάγγελτη δίωξη, δηλαδή στην αρμοδιότητα των εισαγγελικών αρχών.
Η νέα διάταξη του Ποινικού Κώδικα που εισηγείται η κυβέρνηση τροποποιεί το άρθρο και καταργεί την αυτεπάγγελτη δίωξη προβλέποντας ότι «αν η απιστία στρέφεται άμεσα κατά τραπεζικού ιδρύματος, η δίωξη ασκείται μόνο κατ' έγκληση». Με άλλα λόγια, το στέλεχος τράπεζας θα διώκεται ποινικά μόνο αν καταθέσει μήνυση κατά του εαυτού του" τονίζει.

Και επισημαίνει ότι "αν ο νέος Ποινικός κώδικας τεθεί σε ισχύ, ακυρώνονται όλες οι ποινικές διώξεις σε στελέχη τραπεζών για τα δάνεια που γενναιόδωρα έδωσαν σε πολιτικά κόμματα, Μ.Μ.Ε. και επιχειρήσεις «κολλητών» και διέλυσαν την ελληνική οικονομία, εκτός και αν οι διοικήσεις των τραπεζών υποβάλλουν εντός 4 μηνών μηνύσεις κατά των στελεχών τους. Τα δάνεια αυτά τα πλήρωσε ο ελληνικός λαός με σκληρά μέτρα προκειμένου να κρατήσει το τραπεζικό σύστημα όρθιο με πολλαπλές ανακεφαλαιοποιήσεις".

"Η κυβέρνηση παραβιάζει την αρχή της ισότητας και δηλώνει ξεκάθαρα ότι οι τράπεζες είναι υπεράνω νόμου και τυγχάνουν ευνοϊκότερης μεταχείρισης. Εξασφαλίζει το ακαταδίωκτο αμνηστεύοντας εκ προοιμίου ή εκ των υστέρων από ποινικές ευθύνες τα στελέχη τραπεζών για υποθέσεις απιστίας και κλείνει το μάτι στα golden boys προετοιμάζοντας το έδαφος για την επιστροφή τους.

Σε άλλο μήκος κύματος, στην Ισλανδία πριν λίγες ημέρες καταδικάστηκαν σε 46 χρόνια φυλάκισης και οι εννέα τελευταίοι τραπεζίτες - στελέχη της μεγάλης διεθνούς τράπεζας «Kaupthing» για εγκλήματα που σχετίζονται με την οικονομική κρίση του 2008. Οι Ισλανδοί απαίτησαν οι τραπεζίτες να έχουν την ίδια αντιμετώπιση όπως και οι υπόλοιποι πολίτες αποδεικνύοντας για ακόμα μια φορά ότι βγήκαν σοφότεροι από την κρίση.

Το ακαταδίωκτο των τραπεζικών στελεχών στην Ελλάδα είναι τελικά άλλη μια πτυχή της «επιστροφής στην κανονικότητα» καταλήγει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις