Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.9°C21.3°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.2°C19.5°C
3 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.2°C
5 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.3°C17.3°C
1 BF 47%
Αλ. Τσίπρας: Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αλ. Τσίπρας: Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις

Διαδοχικές συναντήσεις στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ-Μαρία Σασόλι και με τους προέδρους των ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.

«Χτίζουμε γέφυρες με τις προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για κοινό μέτωπο απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας» σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας με μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) στις Βρυξέλλες, είχε ολιγόλεπτη συνάντηση με τον επικεφαλής του PES, Σεργκέι Στάνιτσεφ και τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την παρέμβασή του στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος υπογράμμισε την εφαρμογή των κυρώσεων που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο για παράνομη τουρκική δραστηριότητα στην κυπριακή ΑΟΖ , εξηγώντας ότι διαφορετικά, πληγώνεται η ευρωπαϊκή αξιοπιστία ως δύναμη στην Ανατολική Μεσόγειο.

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία για εμπάργκο όπλων στην Τουρκία.

Ο Αλ.Τσίπρας αναφέρθηκε και στην ενταξιακή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, τονίζοντας ότι «η μη έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας πληγώνει πολύ την αξιοπιστία και την ισχύ της ΕΕ και ενισχύει εθνικιστικές δυνάμεις και την αποσταθεροποίηση των Βαλκανίων». Στο πλαίσιο αυτό, εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να δοθεί πράσινο φως στη Βόρεια Μακεδονία και Οδικός Χάρτης για την ενταξιακή διαδικασία της Αλβανίας.

Επιπλέον, σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, στην παρέμβασή του στη Σύνοδο ο κ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στον Αντόνιο Κόστα για τη νίκη του στις εκλογές στην Πορτογαλία, «που συμβολίζει την επιτυχία της ενότητας των προοδευτικών δυνάμεων, για την οποία πρέπει να δουλέψουμε και σε ευρωπαϊκό επίπεδο», όπως ανέφερε. Επίσης, τόνισε ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός πρέπει να βασιστεί σε λογική σύγκλισης και κοινωνικής συνοχής, αλλιώς «ο ευρωσκεπτικισμός θα ενισχυθεί». Και υπογράμμισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να πιέσουν για επανέναρξη αναθεώρησης του Δουβλίνου σε δίκαιη βάση και να στηριχθεί η φιλοξενία προσφύγων στην Τουρκία, στη βάση της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας. 

Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι χθες ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος έστειλε επιστολή στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, στην οποία υπογράμμιζε την ιστορική σημασία της Συμφωνίας των Πρεσπών για τα Δυτικά Βαλκάνια και την Ευρώπη συνολικά, καλώντας το Συμβούλιο να εκκινήσει τις ενταξιακές διαδικασίες για τη Βόρεια Μακεδονία. Μια συμφωνία, σχολιάζουν οι ίδιες πηγές σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, «την οποία στήριξε σύσσωμο το PES πλην του Κινήματος Αλλαγής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL