Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.4°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C21.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.4°C
1 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.7°C20.8°C
4 BF 49%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.1°C19.9°C
3 BF 52%
"Μέτωπο" των κοινωνικών φορέων στους ιδιώτες διευθυντές του δημοσίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μέτωπο" των κοινωνικών φορέων στους ιδιώτες διευθυντές του δημοσίου

Τα πυρά των κοινωνικών φορέων δέχτηκε η διάταξη του νομοσχεδίου για το επιτελικό κράτος που επιτρέπει σε μετακλητούς να υπηρετούν σε θέσεις διευθυντών, γενικών διευθυντών κ.λπ. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποχρεώνεται σε οριακές αλλαγές στο νομοσχέδιο ύστερα από την αυστηρή κριτική που δέχτηκε από τους κοινωνικούς φορείς. Η σημαντικότερη αλλαγή είναι η μείωση του ποσοστού που θα προσμετράται η προφορική συνέντευξη και η εισαγωγή δομημένης συνέντευξης για την επιλογή του υπηρεσιακού γενικού γραμματέα των υπουργείων.

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, φοβούμαι ότι θα καταστεί η συνέντευξη βορά στη δημόσια κρίση» ομολόγησε ο Γ. Γεραπετρίτης και ανακοίνωσε ότι «θα περιληφθεί ως οριζόντια ανάγκη η συνέντευξη να έχει δομημένο χαρακτήρα».

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχτηκε η κυβέρνηση ήταν η παραδοχή του Γ. Γεραπετρίτη πως «από τη στιγμή, που υπάρχει συναίνεση των φορέων, εγώ είμαι διατεθειμένος να ρίξουμε το ποσοστό της συνέντευξης έναντι των τυπικών προσόντων» και ότι στις διαδικασίες κρίσεων θα συμπεριληφθεί το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης.

Γ. Πετρόπουλος (ΑΔΕΔΥ): Ιδιωτικοποίηση του παρεχόμενου έργου

Οι σημαντικότεροι κοινωνικοί φορείς αποδόμησαν το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η ΑΔΕΔΥ, το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), η Γενική Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης και το Διοικητικό Επιμελητήριο τάχθηκαν κατά. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης έθεσε το ζήτημα της ανάληψης διευθυντικών θέσεων του Δημοσίου από ιδιώτες και μετακλητούς. «Είναι πάντως μια κοινοτοπία. Είναι μια τομή μεγάλη, αυτή που κάνετε» σχολίασε δεικτικά.

«Είμαστε σαφώς αντίθετοι, το εκφράσαμε και εισαγωγικά, το επαναλαμβάνουμε και τώρα, σε οποιαδήποτε -έστω και υπονόμευση αυτού του χαρακτήρα, με κάποιον τρόπο- ιδιωτικοποίηση του παρεχόμενου έργου από ιδιώτες. Πολύ δε περισσότερο, όταν αυτή η ιδιωτικοποίηση θα γίνεται σε κρίσιμους φορείς, όπως η Προεδρία της Κυβέρνησης, ή όπως οι ελεγκτικοί μηχανισμοί» τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Γιώργος Πετρόπουλος. Νωρίτερα είχε διαφωνήσει με την «ιδιωτικοποίηση του δημόσιου διοικητικού έργου» και με τη σύσταση της υπερσυγκεντρωτικής Προεδρίας της Κυβέρνησης και της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας.

Υπερσυγκεντρωτισμός και υπεραρμοδιότητες σε ένα πρόσωπο

«Θεωρούμε λίγο παρακινδυνευμένο το θέμα των ιδιωτών σε θέσεις ευθύνης. Νομίζω ότι υπάρχουν στη Δημόσια Διοίκηση αρκετοί υπάλληλοι οι οποίοι έχουν τα προσόντα να επιλεγούν σε αυτές τις θέσεις και όχι ιδιώτες, γιατί, από τη θέση ευθύνης που θα έχουν, θα έχουν πρόσβαση σε όλες τις καταγγελίες, σε όλα τα αρχεία κ.λπ.» συμφώνησε ο πρόεδρος Ένωσης Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης Δημήτρης Νικολάτος. Παράλληλα, επέκρινε τον υπερσυγκεντρωτισμό στο πρόσωπο του διοικητή της Αρχής Διαφάνειας. «Δίνονται υπεραρμοδιότητες στον διοικητή, σε ένα πρόσωπο. Όσο ικανός και να είναι, όσο άξιος και να είναι, ένα πρόσωπο που θα λέγεται διοικητής, ίσως θα πρέπει και αυτό το θέμα να το δείτε και με το Συμβούλιο Διοίκησης αλλά και κάπως να προβλεφτεί εκεί, να μεταφερθούν προς το Συμβούλιο. Δηλαδή, άλλο ένας άνθρωπος και άλλο ένα Συμβούλιο» ανέφερε.

ΣΕΠΕ: Επιστροφή στο μοντέλο του 1950

«Οι επιπτώσεις από την κατάργηση της ειδικής γραμματείας του ΣΕΠΕ εκτιμούμε ότι την επόμενη χρονιά θα φανούν σε όλους τους δείκτες που μετράει το ΣΕΠΕ - και στα εργατικά ατυχήματα, και στην αδήλωτη εργασία, και στην υποδηλωμένη» προειδοποίησε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας του ΣΕΠΕ Κλέανθος Χατζηνικολαΐδης. Ανέφερε δε ότι ήδη το μοναδικό αυτοκίνητο που υπήρχε στην Επιθεώρηση του Ηρακλείου στην Κρήτη επιστράφηκε στην επιχείρηση που είχε κάνει το leasing, έτσι σήμερα η Επιθεώρηση Εργασίας στο Ηράκλειο είναι χωρίς αυτοκίνητο!

«Γυρνάμε στο μοντέλο της δεκαετίας του εβδομήντα και του ογδόντα, σαράντα χρόνια πίσω, και αυτό γίνεται μόνο στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας, πουθενά αλλού» είπε χαρακτηριστικά ο Κλ. Χατζηνικολαΐδης κάνοντας λόγο για «στρατηγική επιλογή αποκαθήλωσης και αποδόμησης του ελεγκτικού μηχανισμού της αγοράς εργασίας και του βασικού πυλώνα προστασίας των θεμελιωδών εργασιακών δικαιωμάτων».

«Το ΣΕΠΕ χάνει τη δυνατότητα να εκπονεί πολιτικές για την καταπολέμηση της παραβατικότητας, να τις παρακολουθεί και να παίρνει πρωτοβουλίες σε επιχειρησιακό επίπεδο» συμφώνησε και η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών Εργασίας Αθηνά Ταβουλτζίδου.

Ιφ. Καμτσίδου: Κάντε δομημένη συνέντευξη

Η πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης (ΕΚΔΔΑ) Ιφιγένεια Καμτσίδου εστίασε στο ζήτημα της συνέντευξης για τους υπηρεσιακούς γραμματείς των υπουργείων ύστερα από ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργου Καμίνη. Τόνισε ότι «είναι υπερβολικό» το ποσοστό συμμετοχής της συνέντευξης στην τελική μοριοδότηση.

«Το να προσδώσεις δημοσιότητα στη συνέντευξη εμφανίζεται ως μια εγγύηση της αξιοκρατίας και του κράτους δικαίου, μπορεί όμως αυτό ταυτόχρονα να λειτουργήσει ως λαϊκό δικαστήριο που προσπαθεί να επηρεάσει τόσο την Επιτροπή όσο και τον εξεταζόμενο» ανέφερε η Ιφ. Καμτσίδου, υπενθυμίζοντας ότι το ΕΚΔΔΑ έχει παραδώσει σχέδιο οδηγού δομημένης συνέντευξης στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

«Οι αιτιάσεις περί αυταρχισμού νομίζουμε ότι είναι βάσιμες, δεν υπάρχει το συναινετικό μοντέλο που υπήρχε στα προηγούμενα νομοσχέδια» υπογράμμισε ο πρόεδρος του Διοικητικού Επιμελητηρίου Κώστας Παπαδημητρίου. «Νομίζουμε ότι εδώ είναι ολοφάνερο ότι το νομοσχέδιο αυτό, όσο πετυχημένο και να είναι από πλευράς δημιουργικής σκέψης μιας ομάδας, έχει προβλήματα ρεαλισμού, δεν πατάει στην πραγματικότητα, γιατί λείπει η βάσανος των υπηρεσιακών στελεχών» τόνισε.

Επιφυλακτικός ήταν ο αντιπρόεδρος της Γενικής Επιτροπείας της Επικράτειας των Τακτικών Διοικητικών Δικαστηρίων Γιάννης Συμεωνίδης. «Το θέμα της απασχόλησης ιδιωτών είναι ένα μεγάλο ζήτημα. Έχουμε το σύστημα της σταδιοδρομίας, αν πούμε ότι έχουμε και το σύστημα των «spoilsystem», δηλαδή μπορούμε να έχουμε το σύστημα των ειδικών θέσεων, δεν θα έβλεπα κάποιο θέμα ίσως σε κάποιες ανεξάρτητες μονάδες -ας πούμε- να απασχοληθεί αυτό το προσωπικό. Το πρόβλημα, όμως, είναι ποιο είναι το θεσμικό πλαίσιο, αν, δηλαδή, υπό ποιες εγγυήσεις θα λειτουργεί αυτό το προσωπικό και εάν θα παράγει διοικητικές πράξεις, δηλαδή, θα ενεργεί ως διοικητική Αρχή. Άρα, ποιες είναι οι δεσμεύσεις του και ούτω καθεξής. Αυτά είναι κρίσιμα ζητήματα, τα οποίο όμως είναι ανοιχτά, όπως αντιλαμβάνεστε» είπε. Ο Γ. Γεραπετρίτης επέμεινε ρωτώντας αν οι επιφυλάξεις είναι και για τις ατομικές διοικητικές πράξεις. «Δεν θέλω να πάρω θέση αυτή τη στιγμή για το αν μπορεί όντως να παράξει και ατομικές διοικητικές πράξεις ένας ιδιώτης σε μία Ανεξάρτητη Αρχή» απάντησε ο Γ. Συμεωνίδης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL