Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ / Ιδιωτικές ασφαλιστικές: Αναζητούν χώρο δημόσιας χρηματοδότησης για υπηρεσίες Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΙΔΙΩΤΙΚΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΕΣ / Ιδιωτικές ασφαλιστικές: Αναζητούν χώρο δημόσιας χρηματοδότησης για υπηρεσίες Υγείας

του Τάκη Γεωργακόπουλου*

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος εξήγησε στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, στην διάρκεια του 3ου Συνεδρίου της "Ναυτεμπορικής" πως "οι υγειονομικές ανάγκες των πολιτών δεν μπορούν να αφεθούν στην ιδιωτική ασφάλιση" απαντώντας έτσι στο θέμα του συνεδρίου ότι η ασφαλιστική αγορά δεν μπορεί να "συνταγογραφήσει" λύσεις για την Υγεία. Ρώτησε μάλιστα αν "οι ιδιωτικές ασφαλιστικές θα μπορούσαν να σηκώσουν το βάρος των υγειονομικών αναγκών που δημιουργήθηκαν στην περίοδο της κρίσης", αλλά απόκριση δεν πήρε.

Αντίθετα, οι εκπρόσωποι του κλάδου επέμειναν στην εμμονική διατύπωση της άποψης πως "το κράτος δεν μπορεί να προσφέρει την Υγεία που χρειάζεται ο πολίτης", διερωτώμενοι μάλιστα αν οι εισφορές των ασφαλισμένων, επενδύονται στις ενδεδειγμένες υπηρεσίες Υγείας που έχει ανάγκη ο ασθενής. Από τη στιγμή που γνωρίζουν πως ο ΕΟΠΥΥ καλύπτει τις δαπάνες Υγείας στον ιδιωτικό τομέα, αλλά, με απόφαση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, αύξησε πολλαπλάσια, το ποσό αποζημίωσης δαπανών Υγείας και στον νοσοκομειακό χώρο!

Εκπροσωπώντας τον ΕΟΠΥΥ σε αυτή τη συζήτηση διατύπωσα τη θέση πως η πραγματικότητα είναι απλή: ο Ενιαίος Κανονισμός Παροχών Υγείας του ΕΟΠΥΥ, ο ΕΚΠΥ που επικαιροποιήθηκε και αναμορφώθηκε τον Νοέμβριο του 2018 (ΚΥΑ 4898 Β’), καλύπτει το σύνολο των υπηρεσιών Υγείας που έχει ανάγκη κάθε ασθενής και όποτε υπάρχει ανάγκη.

Τη σημασία των διατάξεων του νέου ΕΚΠΥ του ΕΟΠΥΥ οι εκπρόσωποι των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών αγνοούν επιδεικτικά, χωρίς ωστόσο και οι ίδιοι να απαντάνε στο ερώτημα που τους ετέθη, "ποιες υπηρεσίες Υγείας καλύπτουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές πέραν των παροχών που καλύπτει ο Κανονισμός του ΕΟΠΥΥ" προκειμένου τα προγράμματά τους να είναι ελκυστικά;

Είναι προφανές πως η χαμηλή ζήτηση ιδιωτικών ασφαλιστικών συμβολαίων, που αγγίζει το 10%, δεν ικανοποιεί τους στόχους των εταιρειών.

Έτσι, η πρότασή τους για δημιουργία ΣΔΙΤ είτε με νοσοκομεία, είτε με τον ΕΟΠΥΥ ουσιαστικά δείχνει πως οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες αναζητούν χώρο δημόσιας χρηματοδότησης!

Η ασφαλιστική αγορά, ωστόσο, αποτελεί μια πραγματικότητα που οφείλουμε να λάβουμε υπόψη στη διαμόρφωση πολιτικών και στον τομέα της Υγείας. Οποιαδήποτε όμως σύμπραξη επιχειρηθεί, κάθε μορφής, πρέπει να υπακούει στον κανόνα της κοινωνικής χρησιμότητας και του αμοιβαίου οφέλους, διαφορετικά θα είναι ετεροβαρής, όπως ήταν μέχρι σήμερα όσες ΣΔΙΤ επιχειρήθηκαν στον χώρο της Υγείας από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. με τη μορφή εργολαβιών.

Διότι αν το επιδιωκόμενο από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές κινδυνεύει από "σχέση win-win" που διαφημίζεται να μετατραπεί σε "ολέθρια σχέση", τότε "να λείπει το βύσσινο" που είπε κι ο Φλωράκης.

Κακά τα ψέματα. Τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια, απ' όσα γνωρίζουμε, περιλαμβάνουν παροχές που ουσιαστικά κοστίζουν υποπολλαπλάσια απ’ όσο υπερτιμολογούνται, σκόπιμα, για να δείξουν ότι αξίζει να συναφθούν.

Θεωρώ πως πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους ότι εκείνο που χρειαζόμαστε σήμερα είναι μια ισόρροπη σχέση ανάμεσα στο δημόσιο και το ιδιωτικό, με σαφή προσδιοριστικό χαρακτήρα του κράτους, σε όλα τα επίπεδα, παρέμβασης και διαμόρφωσης πολιτικών που θα εξυπηρετούν τον πολίτη χωρίς να τον επιβαρύνουν οικονομικά πλέον της συμφωνημένης κάλυψης υγειονομικών παροχών.

Το Δημόσιο, από την άλλη, οφείλει να γίνει ανταγωνιστικό όχι ως προς την απόκτηση κέρδους, αλλά ως προς την εξυπηρέτηση περισσότερων ασθενών, διότι η υστέρηση του Δημοσίου σε ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό οφείλεται στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τη Μεταπολίτευση από της κυβερνήσεις της Δεξιάς αλλά και μετέπειτα του ΠΑΣΟΚ και που διακρίθηκαν για την ανοχή τους στο... "ξεφύτρωμα" κάθε λογής ιδιωτικής υγειονομικής δραστηριότητας επιχειρηματικού τύπου, με άναρχη γεωγραφική κατανομή και τις συνακόλουθες επιπτώσεις.

Η ΣΔΙΤ στον νοσοκομειακό χώρο έχει δοκιμαστεί και έχει αποτύχει και πανευρωπαϊκά, και στη χώρα μας.

Οι παροχές Υγείας είναι προσδιορισμένες και ο ρόλος του ΕΟΠΥΥ είναι καθοριστικός στην κάλυψή τους.

Τα υπάρχοντα προγράμματα των ασφαλιστικών εταιρειών δεν δείχνουν να είναι ελκυστικά, αφού δεν καλύπτουν παροχές πλέον αυτών που καλύπτει με πληρότητα ο ΕΟΠΥΥ.

Η σύγχρονη απάντηση στην κρίση των συστημάτων Υγείας είναι η αναβάθμιση του Δημοσίου Συστήματος Υγείας, που, μαζί με τα άλλα, θα άρει και τις κοινωνικές ανισότητες που προκαλούν τα ιδιωτικά συστήματα ασφάλισης.

* Ο Τάκης Γεωργακόπουλος είναι αντιπρόεδρος ΕΟΠΥΥ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL