Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Ο ΣΚΑΪ σαρώνει τον προνομιακό ειδησεογραφικό χώρο της ΕΡΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο ΣΚΑΪ σαρώνει τον προνομιακό ειδησεογραφικό χώρο της ΕΡΤ

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ακολουθούν την πάγια εντολή Μαξίμου: ποτέ live τον πρωθυπουργό. Σε καμία συνάντηση, είτε στο Μαξίμου, είτε εκτός, είτε στην Αθήνα, στην επαρχία, στο εξωτερικό. Διότι υπάρχει μεγάλη φροντίδα για το προφίλ του πρωθυπουργού. Οι συναντήσεις γράφονται video, ελέγχονται, κόβονται, ράβονται και μετά παίζονται. Δεν παίζουνε μ' αυτά...

Για τη μη ζωντανή μετάδοση της συνάντησης Μητσοτάκη - Τραμπ η ΕΡΤ απάντησε λίγο - πολύ ότι ο Λευκός Οίκος δεν επέτρεψε τεχνολογικό εξοπλισμό για απευθείας μετάδοση, οπότε, ως δημόσιος τηλεοπτικός οργανισμός, δεν μπορεί να μεταδίδει πρόχειρη εικόνα π.χ. μέσω κινητού ή Skype, αλλά «να μεταδίδει εικόνα και ήχο με επίσημο τρόπο, για να μπορεί να κάνει και την πιστότερη διερμηνεία των δηλώσεων». Έτσι η ΕΡΤ μαγνητοσκόπησε τη συνάντηση και τη μετέδωσε αργότερα - όπως φάνηκε, πολύ αργά.

Εδώ διατυπώνονται δύο ερωτήματα. Το πρώτο: ΟΚ, η απαγόρευση του LiveU μέσα στον Λευκό Οίκο, στη συνάντηση. Όμως υπήρχε απαγόρευση και στον προαύλιο χώρο; Γιατί δεν μεταδόθηκε ζωντανά η άφιξη Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο, η φωτογράφιση και η είσοδος; Τι εμπόδιζε τη ζωντανή μετάδοση; Δεν γνωρίζουμε.

Το δεύτερο ερώτημα: Η καλή εικόνα και ήχος είναι οπωσδήποτε σημαντικά για τη δημόσια τηλεόραση, όμως η αρχή αυτή πολλές φορές παραβιάζεται από την ΕΡΤ, ιδίως στις ζωντανές μεταδόσεις από τους ανταποκριτές στο εξωτερικό. Στη συντριπτική τους πλειονότητα μεταδίδονται μέσω Skype, γι' αυτό άλλωστε η εικόνα είναι κακής ποιότητας. Με άλλα λόγια η «μετάδοση μέσω κινητού» δεν είναι μια πρακτική άγνωστη στην ΕΡΤ.

Βεβαίως, καμιά συζήτηση δεν θα γινόταν εάν τα ιδιωτικά κανάλια δεν μετέδιδαν live τη συνάντηση Μητσοτάκη - Τραμπ, μέσω κινητού τηλεφώνου, αιφνιδιάζοντας τη δημόσια τηλεόραση. Με αποτέλεσμα η ΕΡΤ να εμφανίζεται εντελώς εκτός τόπου και χρόνου. Τις live μεταδόσεις από τον ΣΚΑΪ, τον Alpha, το Open έβλεπαν και οι υπεύθυνοι της ΕΡΤ και, όπως λένε οι πληροφορίες, είχαν... ασπρίσει.

Οι ίδιες πληροφορίες επίσης λένε ότι έφτασε να κατέβει στο κοντρόλ των ειδήσεων ο ίδιος ο διευθύνων Κ. Ζούλας, ο οποίος, παρόντος του γενικού Φ. Καφαράκη, «υπαγόρευε» στο αυτί της παρουσιάστριας την «απολογία» της ΕΡΤ για τη μη μετάδοση ζωντανά της συνάντησης.

Αποτέλεσμα, ο ΣΚΑΪ -με την καλύτερη Skype εικόνα είναι αλήθεια- μετέδωσε ζωντανά, κέρδισε τις εντυπώσεις, κέρδισε και τους τηλεθεατές. Σε ένα προνομιακό πεδίο για τη δημόσια τηλεόραση, κατάφερε να την αφήσει πίσω χιλιόμετρα και να αναδειχθεί πρώτος στο μεγάλο γεγονός. Σύμφωνα με τις μετρήσεις της Nielsen η μετάδοση κατάφερε να κερδίσει 1.163.000 τηλεθεατές, από τις 9.06 μ.μ., οπότε ξεκίνησε, μέχρι τις 9.41 μ.μ. που τελείωσε.

Το μερίδιο τηλεθέασης έφτασε το 26,2%, ενώ την ίδια ώρα ο ANT1 είχε 11%, ο Alpha 9,5%, και το Open 6,1%. Το έκτακτο δελτίο του ΣΚΑΪ ήρθε δεύτερο πρόγραμμα σε τηλεθέαση στην ημερήσια κατάταξη της Nielsen την Τρίτη μετά τις «Άγριες Μέλισσες» του ΑΝΤ-1, που παραμένουν σταθερά πρώτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL