Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.6°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.9°C22.7°C
3 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.0°C21.6°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.7°C20.7°C
1 BF 29%
Η χυδαία ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η χυδαία ρητορική του Άδωνι Γεωργιάδη

Του Σχολαστικού

Και το λατρεύουν γιατί είναι ένα κλασικό ακροδεξιό χαρακτηριστικό. Εκχυδαΐζοντας τις θέσεις του αντιπάλου, γλιτώνεις τον κόσμο από την κούραση να σκεφτεί και να κρίνει μόνος του. Και του επιβεβαιώνεις ότι «όλοι οι πολιτικοί λένε ψέματα και μπαρούφες».

Οπότε, αφού όλοι οι πολιτικοί λένε μπαρούφες, ας επιβραβεύσουμε τον πιο ειλικρινή και τον πιο διασκεδαστικό.

Αυτό είναι ένα ανώδυνο ακροδεξιό χαρακτηριστικό. Γιατί υπάρχουν και πιο επικίνδυνα. Όπως το να γλιτώνεις τον κόσμο από την ανάγκη να σκεφτεί αν χρειαζόμαστε συνταγματικά δικαιώματα. Ή αν η αστυνομία μπορεί να μπαίνει όπου της γουστάρει.

Το ίδιο και αν οι πρόσφυγες έχουν δικαιώματα ή αν μπορούμε να τους πνίγουμε με push backs στη θάλασσα. Και να τους βάζουμε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης για να τρομάζουν οι άλλοι και να μην έρχονται.

Πολλά παραδείγματα. Γιατί η ακροδεξιά ρητορική είναι απλή και χονδροειδής. Και πληρώνει. Γιατί ο κόσμος σε ευγνωμονεί αν χαϊδολογάς τα κόμπλεξ του, τα ταΐζεις με κυνισμό και κρατάς μακριά του τον ορθολογισμό.

Αλλά ας μείνουμε στα της πανδημίας.

«Ακούω τον κύριο Τσακαλώτο και τον κύριο Τσίπρα που μας λένε να μοιράσουμε ρευστότητα...» είπε προχθές ο Άδ. Γεωργιάδης. «Μάλιστα... κι εγώ σας λέω λοιπόν ότι με έναν μαγικό τρόπο στέλνουμε στο σπίτι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας 5.000 ευρώ».

Ναι, ακούγεται ήδη μπαρούφα. Διότι δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να στείλεις 5.000 ευρώ στο σπίτι κάθε Έλληνα και κάθε Ελληνίδας. Άρα όποιος το λέει είναι πρόστυχος απατεώνας.

Μόνο που δεν το έχει πει ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος. Ο Γεωργιάδης το είπε.

Ο Τσίπρας και ο Τσακαλώτος είπαν να απαγορευτούν οι απολύσεις και οι μετατροπές των συμβάσεων εργασίας και να καταβληθούν στο ακέραιο οι μισθοί.

Να δοθεί επίδομα στους άνεργους και τους αυτοαπασχολούμενους και να ενισχυθεί η πρόνοια για τους ευάλωτους. Και να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Είπαν επίσης να στηριχθεί το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να ανασταλούν οι δανειακές και οι φορολογικές υποχρεώσεις και να παραταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

Και είπαν και από πού μπορούν να βρεθούν τα λεφτά για όλο αυτό.

Αλλά το να απαντήσεις γιατί δεν πρέπει να γίνουν αυτά είναι δύσκολο. Είναι πιο εύκολο να λες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να μοιραστούν μαγικά πεντοχίλιαρα και να απαντάς σε αυτό.

Συνεχίζει ο Άδωνις: «Τι θα τα κάνει ο κόσμος; Μπορείτε να μου πείτε; (τα πεντοχίλιαρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ να μοιραστούν μαγικά). Αφού ταξίδια δεν μπορεί να κάνει. Σε εστιατόρια δεν μπορεί να πάει. Σε κατάστημα να ψωνίσει δεν μπορεί να πάει, τι να την κάνει τη ρευστότητα;..».

Και έτσι ο υπουργός Ανάπτυξης μας εξηγεί ότι αυτό που ο ίδιος κατασκεύασε ως πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, για να το αποδομήσει μετά, είναι άνευ νοήματος γιατί ο κόσμος δεν μπορεί να βγει έξω να καταναλώσει.

Λες και δεν χάνονται κατά χιλιάδες οι θέσεις εργασίας. Λες και δεν υπάρχει οικονομική ανασφάλεια και αγωνία με την πανδημία. Λες και δεν υπάρχουν μαγαζιά που έκλεισαν και αγορά που πάγωσε.

Λες και δεν υπάρχουν υποχρεώσεις που τρέχουν, νοίκια, δάνεια και πάγια έξοδα. Λες και δεν υπάρχουν ανάγκες σε φάρμακα, σε τρόφιμα, σε είδη πρώτης ανάγκης.

Αλλά είναι υπουργός Ανάπτυξης και θεωρεί ότι η «ρευστότητα» είναι για ταξίδια και εστιατόρια και σόπινγκ.

Χώρια που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μίλησε για «ρευστότητα» στα νοικοκυριά. Μίλησε για στήριξη στα νοικοκυριά και ρευστότητα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και αντί να συζητήσει αυτό, ο υπουργός, που είναι και αρμοδιότητά του, κάθεται και λέει μ...κίες.

«Για τρόφιμα» του λέει ο δημοσιογράφος. «Πόσο να φάει πια, 300 κιλά θα γίνει;» αναρωτήθηκε ο Άδωνις Γεωργιάδης, υπονοώντας ότι το πεντοχίλιαρο που ο ίδιος αποφάσισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να δώσει μαγικά σε όλους τους Έλληνες είναι πάρα πολλά για να το σαβουρώσεις σε πιτόγυρα.

Και κατέληξε λέγοντας: «Το πρόβλημα σήμερα δεν είναι η ρευστότητα, το πρόβλημα είναι το shut down, ότι έχουμε κλείσει την οικονομία...».

Πράγμα που δεν είναι πρόβλημα των νοικοκυριών. Ούτε των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων για τις οποίες επίσης ζητάει ρευστότητα ο ΣΥΡΙΖΑ.

Μην σας αποκαρδιώνει όλος αυτός ο εκχυδαϊσμός. Τουλάχιστον ο Άδωνις προσέφερε στον ΣΥΡΙΖΑ ένα χρήσιμο προεκλογικό σποτ. Κάτι είναι και αυτό.

Ο σχολαστικός

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL