Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.2°C17.1°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.5°C19.1°C
2 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 62%
Ξεκίνησε η υπαγωγή των 120 δόσεων στην εφορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ξεκίνησε η υπαγωγή των 120 δόσεων στην εφορία

Γύρω στα μεσάνυχτα επρόκειτο να ανοίξει από το υπουργείο Οικονομικών και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων η ηλεκτρονική πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών στην εφορία έως και σε 120 μηνιαίες δόσεις. Έτσι, εκατομμύρια οφειλέτες μπορούν με χαμηλόποσες δόσεις να κλείσουν τις εκκρεμότητές τους στην εφορία αποφεύγοντας επαπειλούμενες κατασχέσεις, προσαυξήσεις κ.λπ. Η αίτηση υποβάλλεται έως 28 Ιουνίου ηλεκτρονικά. Εξαιρετικά, αν υφίσταται τεχνική αδυναμία διαδικτυακής υποστήριξης η αίτηση υποβάλλεται στη ΔΟΥ ή τελωνείο ή άλλη υπηρεσία της ΑΑΔΕ.

Στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν βεβαιωμένες και ληξιπρόθεσμες οφειλές προς ελεγκτικά κέντρα, Επιχειρησιακή Μονάδα Είσπραξης, ΔΟΥ και τελωνεία που έχουν βεβαιωθεί και έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018.

Για φυσικά πρόσωπα με συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 (ατομικό δηλωθέν, φορολογούμενο ή απαλλασσόμενο) μέχρι 10.000 ευρώ χορηγείται δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών σε έως και 120 μηνιαίες δόσεις, με ελάχιστη δόση τα 30 ευρώ. Για εισόδημα άνω των 10.000, ο αριθμός των δόσεων καθορίζεται ως εξής:

Με βάση το συνολικό εισόδημα φορολογικού έτους 2017 προσδιορίζεται το ετήσιο ποσό καταβολών με χρήση προοδευτικής κλίμακας συντελεστών κλιμακούμενων από 4% έως 25%.

Καθένα από τα ποσοστά συντελεστών της κλίμακας μειώνεται αναλόγως αριθμού εξαρτώμενων τέκνων του οφειλέτη, κατά μία μονάδα για ένα τέκνο, κατά δύο μονάδες για δύο τέκνα, κατά τρεις μονάδες για τρία τέκνα και άνω. Το ετήσιο ποσό καταβολών διαιρείται διά 12 και έτσι ανάγεται σε μηνιαίο ποσό καταβολής. Το ποσό της ρυθμιζόμενης οφειλής διαιρείται με το μηνιαίο ποσό καταβολής. Το πλήθος των δόσεων προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης αυτής.

Σημειώνεται ότι προβλέπεται πως η υπαγωγή στη ρύθμιση δεν αναστέλλει τυχόν επιβληθείσες κατασχέσεις και πλειστηριασμούς, αλλά τα ποσά που προκύπτουν από τα μέτρα μειώνουν ισόποσα τα υπόλοιπα των ρυθμιζόμενων οφειλών.

Εκπτώσεις και διαγραφή τόκων

Η ρύθμιση προβλέπει παροχή εκπτώσεων. Αν ο ο οφειλέτης επιλέξει να καταβάλει την οφειλή του σε πλήθος δόσεων μικρότερο κατά 20%-90% από αυτό που προκύπτει με βάση τους παραπάνω υπολογισμούς, δικαιούται έκπτωσης 15%-90% επί των προσαυξήσεων και των τόκων εκπρόθεσμης καταβολής. Αν εξοφλήσει εφάπαξ την οφειλή, διαγράφεται το σύνολο τόκων και προσαυξήσεων.

Ως αρμόδιος χορήγησης της ρύθμισης, παρακολούθηση, τήρησης των όρων της, απώλειας αυτής και κάθε άλλης αναγκαίας διαδικασίας ορίζεται ο προϊστάμενος της ΔΟΥ, του τελωνείου ή άλλης υπηρεσίας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής.

Στην περίπτωση παράλληλης αρμοδιότητας προϊσταμένου της ΔΟΥ ή του Ελεγκτικού Κέντρου και προϊσταμένου της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής, αρμόδιος ορίζεται ο προϊστάμενος της Επιχειρησιακής Μονάδας Είσπραξης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL