Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Όποιος επιλέξει την καύση αυτονομείται από την Εκκλησία"...

Σκληρά κατά της καύσης η Εκκλησία της Ελλάδος - Δεν θα τελεί νεκρώσιμη ακολουθία - Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο πίσω από την αντίδρασή της, η Εκκλησία δημοσιοποίησε κείμενο κατά της αποτέφρωσης με τίτλο: "Αποτέφρωση των ανθρώπινων σωμάτων: Αξιοπρεπής λύση ή ωμή ανακύκλωση;"!

Το κείμενό της κατά της αποτέφρωσης δημοσιοποίησε η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, το οποίο φέρει τον τίτλο «Αποτέφρωση των ανθρώπινων σωμάτων: Αξιοπρεπής λύση ή ωμή ανακύκλωση;». Η Εκκλησία της Ελλάδος υπερασπίζεται το δικαίωμά της να μην τελεί νεκρώσιμη ακολουθία για όσους επιλέγουν να αποτεφρωθούν παρά τις προειδοποιήσεις της ότι κάτι τέτοιο αντίκειται στις παραδόσεις της. Υποστηρίζοντας ότι δεν υπάρχει οικονομικό κίνητρο πίσω από την αντίδρασή της στην αποτέφρωση, συνοδεύει το κείμενό της με φρικιαστικές εικόνες θραύσης των οστών των αποτεφρωμένων σωμάτων.

Ισχυρίζεται ότι με την επιμονή της εναντίον της αποτέφρωσης «σέβεται το ανθρώπινο σώμα ως δημιούργημα του Θεού» υποστηρίζοντας ότι «περιβάλλει με σεβασμό και τιμή» το ανθρώπινο σώμα και δεν το αντιμετωπίζει ως «στερεό απόβλητο», όπως υποτίθεται ότι κάνουν οι υποστηρικτές της αποτέφρωσης. Επιπλέον απορρίπτει την οικολογική διάσταση της αποτέφρωσης επικαλούμενη το παράδειγμα πολυπληθών κρατών με μουσουλμανική πλειοψηφία, τα οποία έχουν βρει λύσεις στο ζήτημα της ταφής.

Η Εκκλησία ισχυρίζεται ότι «δεν καταναγκάζει κανέναν άνθρωπο να τηρεί τις παραδόσεις της», αλλά προειδοποιεί ότι «όποιος επιλέξει την καύση αυτονομείται, αφού διαφοροποιείται από βασικές διδασκαλίες και τον τρόπο της ζωής της». Σε σχέση με την κριτική που της ασκείται για ιδιοτελή οικονομικά κίνητρα, μιλάει για «παιδαριώδες επιχείρημα» υποστηρίζοντας ότι, αν έθετε το οικονομικό όφελος ως προτεραιότητα, θα προέτρεπε τους κληρικούς να ψάλλουν τη νεκρώσιμο ακολουθία για τους αποτεφρωθέντες. Σημειώνει επίσης ότι τα τέλη των τάφων και των οστεοφυλακίων τα εισπράττουν οι δήμοι.

Επίκληση της αρχαιότητας

Η Εκκλησία θίγει και το ζήτημα της καύσης των νεκρών στην αρχαία Ελλάδα ισχυριζόμενη ότι δεν ταυτίζεται με τη σημερινή πρακτική, καθώς καίονταν μόνο τα σώματα, ενώ τα οστά θάβονταν με ταφικές τιμές. Υποστηρίζει ότι σήμερα τα οστά θρυμματίζονται και μετατρέπονται σε σκόνη και μιλά για μία διαδικασία που «δεν διαφέρει και πολύ από την «ανακύκλωση απορριμμάτων». Η Εκκλησία καταλήγει επισημαίνοντας ότι αρνείται την καύση «επειδή αρνείται το αμετάκλητο ανθρώπινο τέλος και τη βία προς το ανθρώπινο πρόσωπο».

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις