Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.8°C20.7°C
2 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.0°C18.8°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C20.8°C
3 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C16.3°C
1 BF 53%
"Στεκόμαστε ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών!"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Στεκόμαστε ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών!"

“Στεκόμαστε ενάντια στην κακοποίηση των γυναικών!” Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από άκρη σ’ άκρη του πλανήτη ο ΟΗΕ αναφορικά με τη χθεσινή διεθνή ημέρα για την εξάλειψη της βίας εις βάρος των γυναικών. Το φαινόμενο παίρνει θηριώδεις διαστάσεις, εάν συνεκτιμήσουμε τις εκφάνσεις του. Από τη λεκτική έως τη σωματική κακοποίηση με βιασμό, βασανιστήρια, σεξουαλική δουλεία, σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, σεξουαλική παρενόχληση ή ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων, που σε πολλές περιπτώσεις καταλήγει στη δολοφονία γυναικών, τη λεγόμενη γυναικοκτονία.

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, μία στις τρεις γυναίκες έχουν υποστεί κάποια στιγμή της ζωής τους φυσική ή σεξουαλική βία, συνήθως από τον σύντροφό τους ή κάποιο πρόσωπο του οικογενειακού περιβάλλοντος. Μόλις το 52% των γυναικών παντρεύονται ή έρχονται σε ένωση με το ταίρι τους και είναι οι ίδιες που αποφασίζουν για τις σεξουαλικές τους σχέσεις, τη χρήση αντισυλληπτικών και την υγειονομική τους περίθαλψη. Εντούτοις, σε παγκόσμια κλίμακα, περί τα 750 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια -10% του πληθυσμού της Γης- παντρεύονται κάτω από την ηλικία των 18 ετών, ενώ 200 εκατομμύρια υφίστανται ακρωτηριασμό των γυναικείων οργάνων. Με βάση τα στοιχεία του 2017, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι μία στις δυο γυναίκες έχουν βρει τον θάνατο με δράστη κάποιο μέλος του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, ενώ ένας στους είκοσι άνδρες έχει σκοτωθεί κάτω από παρεμφερείς συνθήκες. Αποκαρδιωτικά είναι και τα στοιχεία για τη σωματεμπορία, που διαρκώς αυξάνεται. Με βάση, λοιπόν, τα στοιχεία του ΟΗΕ, το 71% των θυμάτων σωματεμπορίας είναι γυναίκες και κορίτσια και τρία από τα τέσσερα θύματα υφίστανται σεξουαλική κακοποίηση.

Αυξημένα τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας

Στην Ελλάδα, αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών, όπως προκύπτουν από τις καταγγελίες που δέχεται η τηλεφωνική γραμμή “SOS 15900”, που υποδέχεται καταγγελίες, ενώ το προσωπικό του μπορεί να παραπέμψει σε υποδομές φιλοξενίας και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των θυμάτων. Σε σύνολο 35.238 κλήσεων για το διάστημα 11.03.2011 έως 22.11.2019 για περιστατικά έμφυλης βίας, οι 25.052 αφορούν καταγγελίες των ίδιων των κακοποιημένων γυναικών. Από αυτές, οι 21.219 αφορούσαν περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, οι 492 περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης, οι 275 καταγγελία βιασμών, οι 14 πορνεία. Να σημειωθεί ότι από τις 25.052 γυναίκες που κάλεσαν για να καταγγείλουν βία εις βάρους τους οι 105.159 είναι μητέρες, οι 12.653 είναι ηλικίας από 25 έως 64 ετών, οι 9.404 είναι άνεργες ή μη απασχολούμενες εν γένει και το 92% είναι Ελληνίδες. Μόλις το 9% των κακοποιημένων γυναικών που ζήτησαν βοήθεια από την τηλεφωνική γραμμή “SOS 15900” περιγράφει την οικονομική τους κατάσταση ως καλή ή πολύ καλή.

Αναφορικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου, η γ.γ. Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα, σχολίασε το ΑΠΕ - ΜΠΕ, κάλεσε σε συνεργασία όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για την αποτελεσματική εφαρμογή της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, που αφορά στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, τη δίωξη των δραστών, την προστασία των θυμάτων, αλλά και δέσμη αρχών για την αλλαγή της συλλογικής κοινωνικής συνείδησης. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος απηύθυνε έκκληση στους δημάρχους όλης της χώρας να δράσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχει άλλωστε το πλαίσιο μέσω της Χάρτας για την Ισότητα, που επί θητείας της Φωτεινής Κούβελα στη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είχαν υπογράψει πάνω από 200 δήμοι.

“Καμία ανοχή”

Με την επισήμανση ότι “η βία κατά των γυναικών αποτελεί παγκόσμιο φαινόμενο σε διαρκή ανάπτυξη”, το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί από την κυβέρνηση να εφαρμόσει τη “Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης”, που κυρώθηκε το 2018, αφού,  όπως αναφέρει, είναι “η πιο εκτεταμένη διεθνής συνθήκη για την αντιμετώπιση αυτής της σοβαρής παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”. Εξηγεί, μάλιστα, ότι “η βία κατά των γυναικών είναι βαθιά ριζωμένη στην ανισότητα μεταξύ γυναικών και ανδρών στην κοινωνία και διαιωνίζεται από μια κουλτούρα ανοχής και άρνησης”. ”Ενώνουμε δυνάμεις για να σπάσει η σιωπή και η ανοχή από την κοινωνία και να μπει επιτέλους τέλος στη βία κατά των γυναικών και των κοριτσιών”, αναφέρει στο μήνυμά του το Τμήμα Φεμινιστικής Πολιτικής/Φύλου του ΣΥΡΙΖΑ καλώντας την Πολιτεία να διασφαλίσει αφενός τη βιωσιμότητα του πανελλαδικού δικτύου όλων των δομών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, όπως προβλέπεται στον Ν. 4604/2019, αφετέρου την πλήρη εφαρμογή του Ν. 4531/2018 (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).

Ρ. Δούρου: Απαιτείται καθημερινός αγώνας

“Με αγώνα καθημερινό και διαρκή πρέπει να είμαστε απέναντι στους δράστες”, τονίζει η Ρένα Δούρου στο μήνυμά της για τη διεθνή ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών. “Δεν έχει σημασία η ταυτότητα, το επάγγελμα, η εθνικότητα. Η βία σε βάρος των γυναικών τραυματίζει ανεπούλωτα τα σώματα και τις ψυχές μας. Είναι αποκρουστική. Όπως και η αδιαφορία απέναντί της. Μια μέρα δεν αρκεί. Γιατί, κορίτσια και γυναίκες, ζούμε καθημερινά στο πετσί μας την έμφυλη βία σε όλες της τις μορφές. Ζούμε το βάρος της σιωπής. Το βάρος της ντροπής”, υπογραμμίζει η Ρ. Δούρου. “Παντού μιλάμε και δρούμε ενάντια στη βία κατά των γυναικών και ενάντια στους δράστες της”, καταλήγει στο μήνυμά της.

Εκδήλωση στο Π. Φάληρο

Τη Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου στις 18.30 σε συζήτηση με θέμα “Η κοινωνία μπροστά στις ευθύνες της: Συζητάμε για τη θηλυκτονία και τη γυναικοκτονία” καλεί η δημοτική παράταξη Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Κίνηση Παλαιού Φαλήρου στο Α' Πολιτιστικό Κέντρο Αμφιθέας του Δήμου, στη συμβολή των οδών Μιλτιάδου και Ναυπλίου. Θα μιλήσουν οι Φωτεινή Κούβελα (τ. γενική γραμματέας Ισότητας των Φύλων), Κώστας Μερκουράκης (δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της Ριζοσπαστικής Αυτοδιοικητικής Κίνησης), η Μαρία Γκασούκα (καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου) και η Σοφία Βαγενά (επικεφαλής της Ανοιχτής Κίνησης Δημοκρατών Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL