Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των τάνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέο επεισόδιο στον πόλεμο των τάνκερ

Η κυβέρνηση της Τεχεράνης διαθέτει αποδείξεις ότι η επίθεση εναντίον ιρανικού δεξαμενόπλοιου την περασμένη εβδομάδα στην Ερυθρά Θάλασσα ήταν αποτέλεσμα «κρατικής τρομοκρατίας» και θα καταθέσει τα σχετικά ντοκουμέντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης του Ιράν κατηγορώντας τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και τη Σαουδική Αραβία ότι βρίσκονται πίσω από την επίθεση.

Ο Αντολφάζλ Χασανμπεϊγκί, μέλος της ιρανικής Επιτροπής για την Εθνική Ασφάλεια και την Εξωτερική Πολιτική, δήλωσε χθες ότι οι ΗΠΑ και Σαουδική Αραβία επιχειρούν να επιρρίψουν ευθύνες στο Ισλαμικό Κράτος και στους Ταλιμπάν για την επίθεση, παρότι αυτές οι δυο οργανώσεις δεν είναι παρούσες στην Ερυθρά Θάλασσα. Ωστόσο, πρόσθεσε απηχώντας την ευρύτερη πολιτική της Τεχεράνης, «τόσο το ISIS όσο και οι Ταλιμπάν δημιουργήθηκαν και υποστηρίχθηκαν από τη Σαουδική Αραβία και το Ισραήλ». Ο ίδιος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Τεχεράνη διαθέτει έγγραφα και βίντεο που αποδεικνύουν από πού προήλθε η επίθεση και ποιος οργάνωσε και εκτέλεσε την επιχείρηση.

Σύμφωνα με τους Ιρανούς, το δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε με δυο πυραύλους την περασμένη Παρασκευή καθώς έπλεε περίπου 60 μίλια ανοικτά της Τζέντα, χωρίς να υπάρχει ανάληψη ευθύνης. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, ενώ προκλήθηκαν ρήγματα σε δυο αμπάρια με αποτέλεσμα να σημειωθεί διαρροή πετρελαίου στην Ερυθρά Θάλασσα. Η επίθεση δεν έλαβε μεγάλη δημοσιότητα στα δυτικά ΜΜΕ ενώ ναυτιλιακές πηγές εκτιμούσαν ότι το ιρανικό τάνκερ μετέφερε πετρέλαιο στη Συρία στο πλαίσιο ενός δικτύου παράκαμψης των αμερικανικών κυρώσεων.

Οι Ιρανοί εκτιμούν ότι το χτύπημα αποτελούσε ταυτόχρονα ένα μήνυμα σε όσους συνεργάζονται μαζί τους στην εξαγωγή του πετρελαίου τους. Φαίνεται πάντως πως και αυτή η επίθεση εντάσσεται στον ακήρυκτο πόλεμο του πετρελαίου, που κλιμακώνεται από την άνοιξη, με τις «μυστηριώδεις» επιθέσεις εναντίον τάνκερ στην ευρύτερη περιοχή του Περσικού Κόλπου τον Μάιο και τον Ιούνιο, καθώς και την επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της Σαουδικής Αραβίας τον Σεπτέμβριο, για τις οποίες κατηγορήθηκε το Ιράν.

Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Τραμπ αποσύρει μεν στρατεύματα από τη Συρία, ενισχύει όμως με χιλιάδες στρατιώτες και συστοιχίες πυραύλων την αμερικανική παρουσία στη Σαουδική Αραβία, γεγονός που από μόνο του θα αρκούσε για να πυροδοτήσει νέα κλιμάκωση μεταξύ της Τεχεράνης και του Ριάντ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL