Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Περί βιβλιοθηκών ... και κοινού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Περί βιβλιοθηκών ... και κοινού

Πολλές και διάφορες οι εκδηλώσεις των βιβλιοθηκών του Δήμου Αθηναίων για τις πρώτες ημέρες της διοργάνωσης "Αθήνα Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου. Δεν θα μπορούσαν άλλωστε να λείπουν οι βιβλιοθήκες. Όταν η πόλη γίνεται πρωτεύουσα, το βιβλίο στη φυσική του θέση έχει την τιμητική του. Και η φυσική θέση του βιβλίου είναι η βιβλιοθήκη. Και η βιβλιοθήκη κέντρο της κοινότητάς της για όλους τους πολίτες και όλους τους κατοίκους της. Αντιγράφουμε ενδεικτικά μερικές εκδηλώσεις:

Δευτέρα 30 Απριλίου, Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι, 17:00-18:00 για παιδιά 6-9 ετών, 18:15-19:15 για παιδιά 10-12 ετών: «Από το στόμα στο χαρτί και από το χαρτί στο στόμα!». Αφήγηση ιστοριών από επιλεγμένο έντυπο υλικό με τη συνοδεία μουσικής από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Παραμύθια και Μύθοι στου Κένταυρου τη ράχη». Προφορική αφήγηση: Δημήτρης Β. Προύσαλης. Μουσική (κιθάρα, στίχοι τραγούδι): Φίλιππος Πλακιάς.

17:00-18:30 Παιδική Βιβλιοθήκη Στ. Λαρίσης, Δομοκού 2, Σταθμός Λαρίσης: «Σας αρέσουν οι ρόλοι; Ελάτε να παίξουμε παρέα τις ιστορίες σας». Τα παιδιά χρησιμοποιούν την παντομίμα ως μέσο έκφρασης και επικοινωνίας για να πουν ιστορίες από την καθημερινότητά τους οι οποίες θα επενδυθούν με μουσική υπόκρουση. Με τη μουσικοπαιδαγωγό Λεντίνα Γεωργαντζή και τη νηπιαγωγό και παιδαγωγό στην προσχολική ηλικία Νατάσα Μέγα. Για παιδιά ηλικίας 6-9 ετών και τους γονείς τους.

Τετάρτη 2 Μαΐου, 10:30-11:30, Παιδική-Εφηβική Βιβλιοθήκη, Πάρκο για το Παιδί και τον Πολιτισμό (πρώην ΚΑΠΑΨ), Λάμψα και Τριφυλλίας, Αμπελόκηποι: «Αρχαίοι Θεοί και μυθικά τέρατα στη βιβλιοθήκη». Τα παιδιά θα ταξιδέψουν με τα βιβλία και θα ζήσουν μια περιπέτεια με τους αρχαίους θεούς και τα μυθικά τέρατα. Μέσα από μια επιλογή βιβλίων που αναφέρονται στη μυθολογία, τα παιδιά ως αρχαίοι Έλληνες θα «μαρμαρώσουν» όταν τους κοιτάξει η Μέδουσα και θα κλείσουν τα αυτιά τους στις Σειρήνες «μπαίνοντας» σε ένα παιχνίδι ρόλων με παλμό και «θεϊκά» σημάδια… Για παιδιά Γ’ και Δ’ Δημοτικού.

Αυτό που μας κάνει εντύπωση όμως είναι ότι η μεγάλη πλειονότητα των εκδηλώσεων είναι για παιδιά. Λείπουν από το πρόγραμμα οι εκδηλώσεις για τους ενήλικες. Σαν να πρόκειται το βιβλίο και οι βιβλιοθήκες να λειτουργούν μόνο και αποκλειστικά συμπληρωματικά στις άλλες δραστηριότητες των παιδιών. Οι ενήλικες απουσιάζουν σχεδόν παντελώς.

Πιστεύουμε ότι στόχος των δράσεων μιας βιβλιοθήκης είναι το σύνολο του πληθυσμού. Πόσο μάλλον αν οι βιβλιοθήκες αυτές ανήκουν στην πόλη που φιλοδοξεί να είναι η παγκόσμια πρωτεύουσα του βιβλίου για έναν ολόκληρο χρόνο. Ευελπιστούμε μια και το πρόγραμμα είναι "ρέον" τους προσεχείς μήνες να δούμε εκδηλώσεις που θα απευθύνονται σε άλλο κοινό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL