Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Κρείττον σιγάν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κρείττον σιγάν...

Την αναμενόμενη (καθώς ήταν γνωστό πως αναζητούνταν ημερομηνία) "εμβόλιμη" παράσταση της Ορέστειας του Γιάννη Χουβαρδά στο Ηρώδειο, στις 7 Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσε η εταιρεία παραγωγής της παράστασης "Λυκόφως".

Δυστυχώς, όμως, η καλή εταιρεία δεν αρκέστηκε μόνο σε αυτό (ως όφειλε) αλλά ενέδωσε στον πειρασμό να "απαντήσει" στις αρνητικές κριτικές που δέχτηκε η παράσταση.

Καταρχάς, είναι μάλλον πρωτοφανές εταιρεία παραγωγής να αναλαμβάνει να απαντήσει ή να σχολιάσει τα κριτικά δημοσιεύματα σχετικά με το "προϊόν" της.

Μολονότι ισχυρίζεται πως "η εταιρεία Λυκόφως, οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες της δεν μπαίνουν στον πειρασμό να απαντήσουν σε όλα αυτά", κάνει λόγο για "μπαράζ ακραία αρνητικών σχολίων κατά της παράστασης", για "ενορχηστρωμένες επιθέσεις" και "άνευ προηγουμένου χαρακτηρισμούς", για "κυρίαρχη ιδεολογία της ισοπέδωσης και της άκριτης ετυμηγορίας".

Είναι βέβαιο ότι η κριτική, ως επί το πλείστον, δεν στάθηκε ευνοϊκή απέναντι στον Γιάννη Χουβαρδά και την Ορέστειά του. Με ασφάλεια μπορούμε, επίσης, να δεχτούμε ότι πολλά από τα σχόλια, ιδιαίτερα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπήρξαν χολερικά.

Από το σημείο αυτό όμως μέχρι το να θεωρεί κάποιος τη λειτουργία της κριτικής "ενορχηστρωμένη επίθεση" (για την οποία αναζητείται, θα πρέπει να υποθέσουμε, και κάποιος σκοτεινός ενορχηστρωτής), η απόσταση είναι μεγάλη. Με το να την διανύσει, η εταιρεία δεν κάνει καλό ούτε στην παράστασή της ούτε στον Γιάννη Χουβαρδά (ο οποίος, άλλωστε, δεν έχει ανάγκη την προστασία της).

Τα έργα τέχνης μιλούν από μόνα τους. Όταν έχουν ανάγκη την τοποθέτηση του δημιουργού (πόσο μάλλον του χρηματοδότη) τους, κάτι δεν πάει καλά με το έργο. Δεν πιστεύω πως είναι αυτή η περίπτωση της Ορέστειας. Κρείττον του λαλείν το σιγάν, λοιπόν...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL