Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η συναρπαστική ιστορία ενός καλλιτεχνικού ρεύματος

"Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια". Στο MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά η ελληνική τέχνη από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960

 

Στα χρόνια της εμφάνισης και βαθμιαίας καθιέρωσης της αφαίρεσης στην ελληνική τέχνη, από τη δεκαετία του 1950 έως και τα μέσα της δεκαετίας του 1960, εστιάζει η έκθεση που εγκαινιάζεται απόψε στις 8 μ.μ. στο MOMus - Μουσείο Άλεξ Μυλωνά.

Στην έκθεση με τίτλο «Χωρίς τίτλο ΙΙ. Ελληνική Μεταπολεμική Αφαίρεση: Τα ηρωικά χρόνια», που θα διαρκέσει έως τις 15 Σεπτεμβρίου, μέσα από το έργο 26 ζωγράφων και γλυπτών, από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους της σύγχρονης τέχνης στη χώρα, διαγράφεται η συναρπαστική ιστορία ενός καλλιτεχνικού ρεύματος, με βαθιά τα σημάδια των ανθρώπων που την υπηρέτησαν ή την πολέμησαν. Είναι το 1949 όταν η ομάδα καλλιτεχνών «Ακραίοι», Αλέκος Κοντόπουλος, Λάζαρος Λαμέρας, Γιάννης Μαλτέζος, Γιάννης Γαΐτης, Δημήτρης Χυτήρης και Καίτη Αντύπα, δημοσιεύουν το μανιφέστο τους, που σηματοδοτεί την αρχή της ελεύθερης έκφρασης και αυτονομίας του καλλιτέχνη απέναντι στην επικράτηση της αναπαράστασης ως τρόπου έκφρασης και κυρίαρχης ιδεολογίας. «Η αφηρημένη ζωγραφική και γλυπτική της πρώτης και δεύτερης μεταπολεμικής δεκαετίας γίνεται ο ουσιαστικός πυρήνας που καθορίζει μια νέα κατεύθυνση στον ελληνικό χώρο», σημειώνουν μεταξύ άλλων οι επιμελητές της έκθεσης Θούλη Μισιρλόγλου και Γιάννης Μπόλης. Και συνεχίζουν σχολιάζοντας: «Αυτή δεν αφορά μόνο έναν επανακαθορισμό μορφολογικών και φορμαλιστικών κριτηρίων, δεν διευρύνει απλώς τη διερεύνηση των ορίων της εικαστικής γλώσσας, αλλά έρχεται σε κρίσιμη αντιπαράθεση με την κυρίαρχη αισθητική και ιδεολογία. Για τον λόγο αυτό, ξεπερνά τα στενά όρια της ανεικονικότητας και της εικόνας και γίνεται η γέφυρα που οδηγεί σε νέες αναζητήσεις: αυτές που δεν είχαν να κάνουν μόνο με την αυτονόμηση της καλλιτεχνικής πράξης, αλλά και τη σύνδεσή της με την κοινωνία, την πολιτική, την κριτική και τον ανθρωπισμό».

Η έκθεση περιλαμβάνει έργα των συλλογών του ΜΟΜus, αλλά κυρίως δάνεια από σημαντικά ιδρύματα, όπως η Εθνική Πινακοθήκη, η Alpha Bank, το Ίδρυμα Ζογγολόπουλου, ιδιωτικές συλλογές και αρχειακό υλικό από το Ινστιτούτο Σύγχρονης Ελληνικής Τέχνης - iset. Αποτελεί επίσης τη δεύτερη παραγωγή - αφιέρωμα του MOMus,με θέμα την αφαίρεση που παρουσιάζεται ήδη στο MOMus - Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη Θεσσαλονίκη έως τις 15 Σεπτεμβρίου.

Ξεναγήσεις θα πραγματοποιούνται για το κοινό κάθε Σάββατο στις 12 μ. με το εισιτήριο εισόδου.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις