Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
ΔΕΣΤΕ... ανασκόπηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΔΕΣΤΕ... ανασκόπηση

Μια ευκαιρία επισκόπησης της νεότερης καλλιτεχνικής δημιουργίας επιχειρεί η επετειακή έκθεση των βραβευθέντων με το βραβείο ΔΕΣΤΕ καλλιτεχνών, που ανοίγει από σήμερα για το κοινό στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, με αφορμή τη συμπλήρωση 18 χρόνων από την πρώτη διοργάνωση.

Πρόκειται για μια έκθεση έργων των εννέα βραβευθέντων καλλιτεχνών από το 1999 έως και το 2015, που είναι οι Λουκία Αλαβάνου, Αναστασία Δούκα, Ειρήνη Ευσταθίου, Χριστόδουλος Παναγιώτου, Μαρία Παπαδημητρίου, Άγγελος Πλέσσας, Γεωργία Σαγρή, Κώστας Σαχπάζης και Παναγιώτα Τζαμουράνη.

Τίτλος της έκθεσης, που διαρκεί έως τις 17 Σεπτεμβρίου, είναι “Βραβείο ΔΕΣΤΕ: Μια επετειακή έκθεση, 1999-2015".

Aποτελούμενα από «κολάζ» αποσπασμάτων κινηματογραφικού υλικού συνυφασμένο με δικές της σεκάνς, τα βίντεο και οι εγκαταστάσεις της Λουκίας Αλαβάνου (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2007) συνιστούν μια διερεύνηση της επιρροής του κινηματογράφου στη διαμόρφωση και τη δόμηση της μνήμης.

Η Αναστασία Δούκα (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2011) αναζητά τη συνείδηση του αντικειμένου - σώματος καθώς αυτό κινείται και επικοινωνεί στον χρόνο και τον χώρο, αναγνωρίζοντας στα υλικά την ικανότητα να μεταφέρουν την αδυναμία αλλά και τη δυνατότητά τους.

Η Ειρήνη Ευσταθίου (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2009) χρησιμοποιεί από ζωγραφική και χαρακτική μέχρι εγκαταστάσεις μικρής κλίμακας και performance, ξεκινώντας με τη δημιουργία αρχείων πρωτογενούς υλικού, τα οποία συνδυάζει με υλικό που συλλέγει από τις περιηγήσεις της στην πόλη, και έχει ως στόχο μια εκ νέου αφήγηση ιστοριών.

Ο Χριστόδουλος Παναγιώτου (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2005) εστιάζει στον εντοπισμό και στην αποκάλυψη των κρυμμένων αφηγημάτων που ενυπάρχουν στο οπτικό αρχείο της Ιστορίας και του χρόνου. "Ενδιαφέρομαι για τις ιστορικές αφηγήσεις και τις δομές τους. Μέσα από τις αδυναμίες τους, τα αρχεία διευκολύνουν την κατανόηση και ίσως τον επαναπροσδιορισμό» λέει ο ίδιος για το έργο του.

Η Μαρία Παπαδημητρίου (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2003) χρησιμοποιεί τον εαυτό της ως μέσο ανάπτυξης διαλόγου με τους άλλους για να καταλάβει την τέχνη ως μια ενεργή κοινωνική διεργασία, γεμάτη αντιφάσεις αλλά και δυνατότητες.

To έργο του Άγγελου Πλέσσα (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2015) επικεντρώνεται στη δικτύωση της ψηφιακής ζωής και της ζωής εκτός δικτύου, με τρόπους που κάνουν το κοινό να κατανοήσει και τις δύο καταστάσεις.

Ο πυρήνας του έργου της Γεωργίας Σαγρή (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2001) βασίζεται στη διερεύνηση της περφόρμανς ως ένα συνεχώς εξελισσόμενο πεδίο κοινωνικού βίου και οπτικού πολιτισμού, με την πλειονότητα των έργων της να είναι επηρεασμένη από την ενασχόλησή της με τα πολιτικά κινήματα και τον αγώνα για θέματα αυτονομίας, χειραφέτησης και αυτοοργάνωσης.

Το έργο του Κώστα Σαχπάζη (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 2013) βασίζεται στις ιδιότητες και στα χαρακτηριστικά των υλικών, καθώς χρησιμοποιεί δέρμα, ρητίνη, μέταλλα, πλαστικές ύλες, ξύλο και χρώμα και δοκιμάζει τη δυνατότητά τους να αναδιαμορφωθούν σε αφηρημένα σύνολα με πλούσιες επιφάνειες.

Για την Παναγιώτα Τζαμουράνη (Βραβείο ΔΕΣΤΕ 1999), ήχοι, καθημερινά αντικείμενα, εξωτερικοί χώροι, οικογενειακό περιβάλλον, αλλά και οτιδήποτε περιβάλλει την καθημερινότητά μας είναι το υλικό απ’ όπου πηγάζουν πειραματισμοί για μια απόπειρα προσδιορισμού εννοιών και καταστάσεων που σχετίζονται με τον χώρο γύρω της.

Ώρες λειτουργίας της έκθεσης: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή - Σάββατο 10-5 μ.μ., Πέμπτη 10-8 μ.μ., Κυριακή 11-5 μ.μ., Τρίτη κλειστά. Eίσοδος: 3,5 ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL