Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.6°C22.5°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C21.4°C
3 BF 43%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C21.5°C
3 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.2°C
5 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.9°C20.7°C
0 BF 34%
Έργο για όλους, όχι μόνο για την ελίτ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έργο για όλους, όχι μόνο για την ελίτ

Είχε σουρουπώσει πια όταν στην αίθουσα της Λυρικής Σκηνής, κατάμεστη από απλό κόσμο που έσπευσε να προμηθευτεί διαδικτυακά τα δωρεάν εισιτήριά του και από εργαζόμενους του Κέντρου Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών δέχονταν από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Ανδρέα Δρακόπουλο και την οικονομική διευθύντρια Χριστίνα Λαμπροπούλου, αντίστοιχα, ένα κλαδί ελιάς από το πρώτο δέντρο που φυτεύτηκε στο πάρκο του Ιδρύματος πριν από 10 χρόνια.
Αυτή η συμβολική προσφορά επισφράγισε την υπογραφή της σύμβασης δωρεάς με την οποία παραδόθηκε και επίσημα χθες στο Ελληνικό Δημόσιο το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος.
Για τη "μεγαλύτερη δωρεάν στο Ελληνικό Δημόσιο των τελευταίων χρόνων" έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, η οποία "αποκτά μεγαλύτερη σημασία αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Αποδεικνύει ότι η Ελλάδα εκπέμπει και θα εκπέμπει πνεύμα και πολιτισμό". Είναι "μεγάλη ευθύνη για το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο οφείλει να φέρει σε πέρας αυτήν την αποστολή" τόνισε ο Πρόεδρος προσθέτοντας πως "οποιαδήποτε παράλειψη δεν θα είναι αθέτηση των υποχρεώσεων απέναντι στον δωρητή, αλλά αθέτηση των υποχρεώσεων απέναντι στον πολιτισμό".
Την ίδια ώρα εσωτερικοί και εξωτερικοί χώροι του Κέντρου έσφυζαν από ζωντάνια με τους απλούς πολίτες κάθε ηλικίας να δίνουν τον τόνο, αλλά και το στίγμα της χθεσινής βραδιάς. Ούτε ένα δωδεκάποντο, ούτε βαριά μακιγιάζ, ούτε πόζα και ύφος μέσα και έξω από το Κέντρο.
Άνθρωποι καθημερινοί, περιεργάζονταν τους χώρους του νέου κτηρίου, τη νέα στέγη της Λυρικής Σκηνής και της Εθνικής Βιβλιοθήκης με τα παιδιά τους στο χέρι. Άλλοι βολτάριζαν με τα σκυλάκια τους μαζί στο πάρκο, άλλοι περπατούσαν πλάι στο κανάλι, άλλοι παρακολουθούσαν από τις σπαρμένες σε διάφορα σημεία της αυλής του Κέντρου γιγαντοοθόνες την τελετή, με μια εξαιρετική κατά κοινή ομολογία Συμφωνική της ΕΡΤ να συνοδεύει τους έλληνες καλλιτέχνες και τη διάσημη σοπράνο Sumi Jo να ερμηνεύει την «Casta Diva” από τη Νόρμα του Μπελλίνι,  μερικοί  περίμεναν στην ουρά στις καντίνες με τα "βρώμικα".
"Είναι ένα έργο για τους πολλούς και όχι για την ελίτ, ένα έργο για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά" έλεγε την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός στην ομιλία του χαρακτηρίζοντας το έργο "μοναδικό συνδυασμό του δημόσιου χώρου με τα δρώμενα του πολιτισμού, της ψυχαγωγίας και της διασκέδασης" και ακόμα περισσότερο ένα χώρο που "μπορεί να γίνει -και θα γίνει- το καταφύγιο μεγάλων καλλιτεχνικών ονείρων και ορμητήριο μιας διεθνούς ακτινοβολίας καλλιτεχνικής παραγωγής που θα εκκινεί από τη χώρα μας για να εκτιμηθεί από ολόκληρο τον κόσμο".
Διότι, κατά τον πρωθυπουργό, "ο πολιτισμός δεν μπορεί να θεωρείται πολυτέλεια", είναι "πραγματική ανάγκη, αν θέλουμε να υπερασπιστούμε το δικαίωμα και την ελπίδα σ’ έναν καλύτερο και πιο ανθρώπινο κόσμο".
Ένα πολύ ενδιαφέρον πινγκ - πονγκ ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο του ΙΣΝ παρακολούθησαν όσοι βρέθηκαν στην τελετή γύρω από το θέμα που κυριαρχεί στον δημόσιο λόγο, για το κατά πόσον μπορεί το Ελληνικό Δημόσιο όχι απλά να συντηρήσει το έργο, αλλά να το στηρίξει και να το αναδείξει σε κορυφαίο πολιτιστικό κόμβο, με έγνοια για τον δημόσιο χώρο και διαφάνεια για το δημόσιο χρήμα.
Ο Ανδρέας Δρακόπουλος εξέφρασε τις ανησυχίες του και διάβασε μηνύματα απλών πολιτών που φτάνουν στο mail του, του τύπου "Η αρχή του τέλους", "Ήρθε η ώρα που όλοι φοβόμασταν", "Πραγματικά με θλίβει το γεγονός, δεν έχω καμιά εμπιστοσύνη και καμιά ελπίδα".
Ωστόσο παρέπεμψε στους "βαρβάρους" του Καβάφη αλλά και στους στίχους για ρήγμα και χαραμάδα του Λέοναρντ Κοέν. "Αρκεί να γίνει το ρήγμα αυτό μέσα από το οποίο θα γίνει φως είπε" για να εκφράσει την πεποίθηση πως "το Κέντρο μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα συνεργασίας και αποτελεσματικότητας", την ελπίδα "ο τρόπος λειτουργίας του να συνεχιστεί" και τη διαβεβαίωση ότι "το Ίδρυμα Σ.Ν. θα συνεχίσει να προσφέρει όπου και όσο μπορεί".
Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως είναι "τεράστια ευθύνη και υποχρέωση και πρόκληση για τη σημερινή και τις επόμενες κυβερνήσεις, για την ελληνική Πολιτεία στο σύνολό της, να μπορέσει να λειτουργήσει και να κρατήσει την αίγλη αυτού του σημαντικού δημόσιου χώρου και χώρου Πολιτισμού", αλλά και "ευθύνη για την ανάδειξη του πολιτιστικού μας κεφαλαίου μακριά από λογικές κυνικής εμπορευματοποίησης και ελιτισμού, αλλά με κριτήριο το ευρύ κοινό, η αποδοχή και η στήριξη του οποίου είναι το μεγαλύτερο και ισχυρότερο όπλο".
Έσπευσε παράλληλα να "διασκεδάσει τις αληθινές ανησυχίες" και δίνοντας μια «πληρωμένη» απάντηση, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι "η ανησυχία οφείλεται στο γεγονός ότι πράγματι πολλές εκ των ολυμπιακών εγκαταστάσεων -για τις οποίες ο ελληνικός λαός ξόδεψε εκατοντάδες εκατομμύρια- παραμένουν αναξιοποίητες, ερείπια σχεδόν" συμπληρώνοντας ότι "δεν είναι σωστό να δημιουργούμε την εντύπωση ότι το Δημόσιο, οι πολίτες, που πρέπει να απαιτούν από την Πολιτεία και τις κυβερνήσεις τους, δεν είναι σε θέση να κρατήσουν ένα στολίδι και να το αξιοποιήσουν και, γιατί όχι, ακόμα και να το κάνουν καλύτερο".
Παρέθεσε μάλιστα και τα "αντίστροφα παραδείγματα" του παρελθόντος, χώρων δηλαδή "που η ιδιωτική πρωτοβουλία, αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο, το δημόσιο χρήμα, προκειμένου να υλοποιήσει ιδιοτελή σχέδια, τα λειτούργησε, τα αξιοποίησε -ιδιαίτερα στον χώρο του πολιτισμού- και, όταν τα φέσωσε, τα παρέδωσε ξανά στο Δημόσιο για να μπορέσουν να λειτουργήσουν".
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο έργο "στολίδι" του Ρέντζο Πιάνο αλλά και ξεχωριστά στους δυο κορυφαίους πολιτιστικούς οργανισμούς της Εθνικής Βιβλιοθήκης και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, που απέκτησαν το νέο τους σπίτι στο Κέντρο Πολιτισμού ΙΣΝ.
Από την πλευρά του ο κ. Δρακόπουλος θύμισε πως "ο απλός κόσμος αγκάλιασε το ΚΠΙΣΤ", που δέχτηκε πάνω από 760.000 επισκέπτες από τον περασμένο Ιούλιο, τονίζοντας ότι το έργο προϋπολογισμού 620 εκατ. Ευρώ, "σας παραδίδεται πλήρως εξοπλισμένο και εξοφλημένο. Σας παραδίδεται με διαπίστευμα 20 εκατ. ευρώ, με 50 εκατ. ευρώ για τα επόμενα 5 χρόνια, με 25 εκατ. ευρώ για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων και με 5 εκατ. στον κάθε οργανισμό -ΕΒΕ και ΕΛΣ- για τη μετακόμιση".
Κάνοντας μια μικρή αναδρομή στη δεκαετή πορεία του έργου, έκανε λόγο για τις σπουδαίες αρχαιότητες που βρέθηκαν στο πάρκο και τις διαχειρίζεται το υπουργείο Πολιτισμού ώστε να δημιουργηθεί μουσειακός χώρος, δάκρυσε την ώρα που ευχαρίστησε τους συνεργάτες, τους φίλους και το Ίδρυμα Σ.Ν. για τη συμπαράσταση και ευχήθηκε καλή τύχη στο ντοκιμαντέρ "4,1 μίλια" την Κυριακή στα Όσκαρ.
Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Θωμάς Μοσχόπουλος, εμφανίστηκαν το Μπαλέτο, η Παιδική Χορωδία και η Χορωδία της Λυρικής, η Νατάσσα Μποφίλιου, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης, ο Γιάννης Κοντραφούρης στο πιάνο, το Baroque Εnsemble, το Λύκειο Ελληνίδων αλλά και street dancers και ποδηλάτες, ενώ η βραδιά  έκλεισε με βροχή πυροτεχνημάτων.
Την τελετή πλαισίωσαν προβολές βίντεο μέσα από τα οποία παρουσιάστηκε η πορεία του έργου από το 2007 μέχρι σήμερα. «Σήμερα είναι μια σπουδαία μέρα, καθως παραδίδεται ένα τέτοιο έργο στην κοινότητα» είπε στο βιντεοσκοπημένο μήνυμά του ο αρχιτέκτονας ο Ρέντζο Πιάνο. Τα δικά τους βιντεοσκοπημένα μηνύματα έστειλαν οι πρώην πρωθυπουργοί Κ. Καραμανλής, Γ. Παπανδρέου, Α. Σαμαράς και ο νυν Α. Τσίπρας. Επίσης ο πρόεδρος του Εφορευτικού Συμβουλίου της Εθνικής Βιβλιοθήκης Ελλάδος Σταύρος Ζουμπουλάκης και ο Γενικός Διευθυντής της Φίλιππος Τσιμπόγλου, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Γιώργος Κουμεντάκης, αλλά και ο πρώην και νυν δήμαρχος Καλλιθέας, εργαζόμενοι και εκπρόσωποι κατασκευαστικών εταιρειών.
Την τελετή παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φ. Γεννηματά, ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης, η αν. υπουργός Εργασίας Θεανώ Φωτίου κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL