Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
21.4°C24.3°C
4 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.6°C24.2°C
3 BF 39%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.2°C
2 BF 57%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
19.8°C21.4°C
4 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.1°C21.9°C
3 BF 37%
Πρόταση δυσπιστίας / Απορρίφθηκε από τη ΝΔ και τον πρώην «Σπαρτιάτη» Κατσιβαρδά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόταση δυσπιστίας / Απορρίφθηκε από τη ΝΔ και τον πρώην «Σπαρτιάτη» Κατσιβαρδά

Η Ολομέλεια στη Βουλή
(EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ)

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση βρέθηκε η κυβέρνηση, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παίρνει τον λόγο λίγο πριν τις 22:00 δίνοντας μια μάλλον θλιβερή παράσταση, με τον πρωθυπουργό να μπερδεύει αρκετές φορές τα λόγια του, μιλώντας για «ατύχημα» και όχι για «δυστύχημα», ενώ έριξε ξανά τις ευθύνες στο «ανθρώπινο λάθος».

«Ήμουν άγρυπνος» είπε για τη νύχτα του εγκλήματος και απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση μετά τις αποκαλύψεις για τη μονταζιέρα των ηχητικών, φώναζε: «Δεν ντρέπεστε να τα υπονοείτε αυτά τα πράγματα; Αυτή ήταν η έγνοια, πώς θα πειράξω τους διαλόγους;». «Αν ο σταθμάρχης είχε κάνει σωστά τη δουλειά του θα είχε γίνει το ατύχημα; Γιατί αμφισβητείτε κάτι που η Δικαιοσύνη έχει κρίνει ότι κατά πάσα πιθανότητα έχει συμβεί;» σημείωσε.

Η θλιβερή παράσταση του Κυριάκου Μητσοτάκη συνεχίστηκε, καθώς κοιτούσε τους συγγενείς των νεκρών που ήταν στα θεωρεία της Βουλής και έλεγε: «Ουδέποτε δόθηκε εντολή καμία συγκάλυψη, σας λέω την αλήθεια, σας κοιτάζω στα μάτια».

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης απορρίφθηκε με 159 ψήφους, με τον πρώην βουλευτή από τους Σπαρτιάτες και νυν ανεξάρτητο Χάρης Κατσιβαρδά να στηρίζει την κυβέρνηση όπως άλλωστε είχε προαναγγείλει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Λίγο πριν τις 17:00 ξεκίνησαν οι ομιλίες των πολιτικών αρχηγών με τον πρόεδρο της Νίκης Δημήτρη Νατσιό να ανεβαίνει πρώτος στο βήμα. Ακολούθησε ο Βασίλης Στίγκας από τους Σπαρτιάτες και ο Αλέξης Χαρίτσης από την ΚΟ της Νέας Αριστεράς. Σημειώνεται ότι ο κύκλος αρχηγών είχε προγραμματιστεί να ανοίξει με την ομιλία της κυρίας Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία ωστόσο δήλωσε κόλλημα και έτσι πήρε αργότερα, τον λόγο. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τη δέσμευση του Κυριάκου Μητσοτάκη για συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής που θα οδηγήσει τον «προκλητικό και αμετανόητο» Κώστα Καραμανλή στη δικαιοσύνη για το έγκλημα των Τεμπών ζήτησε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής ο Σωκράτης Φάμελλος. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε ως όρο ότι η πλειοψηφία δεν θα αθωώσει δια του πορίσματος τον πρώην υπουργό Μεταφορών μετά τις ευρωεκλογές για να μην έχει πολιτικό κόστος η κυβέρνηση». «Να δεσμευτείτε λοιπόν ότι θα επιτρέψετε να ελεγχθεί ο κ. Καραμανλής από τη δικαιοσύνη για όλα και να αξιοποιηθεί και όλο το ανακριτικό υλικό. Περιμένουμε μία απάντηση» είπε, καλώντας και τα λοιπά κόμματα να τοποθετηθούν. 

Επιπλέον ο Σωκράτης Φάμελλος τόνισε πως η κοινωνία πέτυχε τις παραιτήσεις των δύο υπουργών, Γιάννη Μπρατάκου και Σταύρου Παπασταύρου, ενώ υποστήριξε πως «σχεδιάστηκαν, ενορχηστρώθηκαν και εκτελέστηκαν από τον κεντρικό μηχανισμό της ΝΔ η συγκάλυψη στο έγκλημα των Τεμπών, οι υποκλοπές και η παράνομη χρήση κακόβουλου λογισμικού, οι απειλές σε ανεξάρτητες αρχές και ανώτατους δικαστικούς και η παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων για ψηφοθηρικούς σκοπούς». 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παράλληλα, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να αποσαφηνίσει ποιος τον ενημέρωσε τα ξημερώματα της τραγωδίας των Τεμπών «με βάση το παραποιημένο ηχητικό ντοκουμέντο», το οποίο συνέβαλε στην παραπλάνηση της εξεταστικής επιτροπής και της κοινωνίας.

«Η φαυλότητα σας, σας έφερε στο σημείο να πείτε ότι κίνητρο μου είναι η διαπλοκή, ποια διαπλοκή; με ποια μίντια; εσείς κατηγορείτε εμένα για διαπλοκή… Ποια συμφέροντα αναφέρετε; αυτά που λέγατε ότι πήγατε να σας ρίξουν το πρωί της Κυριακής και το βράδυ πίνατε ποτάρες; Καπνίζανε πούρα ή την πίπα της ειρήνης οι Μπρατάκος και Παπασταύρου;» ρώτησε τον πρωθυπουργό από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης. Και πρόσθεσε πως «πρώτα ο ανιψιός, μετά αυτός που πήρε τη θέση του ανιψιού, Γ. Μπρατάκος, και μετά ο κ. Παπασταυρου. Ο πυρήνας του προβλήματος και ο πυρήνας της διαφθοράς είναι το Μαξίμου». 

Παράλληλα ο Νίκος Ανδρουλάκης κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δώσει απαντήσεις για την επιτελική μονταζιέρα. «Ποιο είναι το χέρι που πήρε τις συνομιλίες, τις χάλκευσε και τις έδωσε στο Πρώτο Θέμα όταν ακόμα οι λαμαρίνες έκαιγαν; Ποιο είναι αυτό το διεφθαρμένο χέρι;» ρώτησε, σημειώνοντας ότι «αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας».

Νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής κατά την τοποθέτησή του Δημήτρης Νατσιός είπε ότι «κάποτε λέγαμε το κράτος δεν υπάρχει, το κράτος είναι ανοργάνωτο, το κράτος προσπαθεί και δεν μπορεί. Κάποτε η κοινωνία λύγιζε με τις υποτιθέμενες ταπεινές συγγνώμες, τις κενές υποσχέσεις, τα κροκοδείλια δάκρυα και την φαινομενική εξάντληση της κυβέρνησης (...) Η δολοφονία 57 ψυχών στα Τέμπη είναι τραγικό δυστύχημα λόγω ανθρώπινου λάθους, όχι έγκλημα. Χυδαιότητα είναι η συγκάλυψη του δολοφονικού αυτού εγκλήματος από τον κύριο Καραμανλή, όχι η ομολογία της αλήθειας από την αρχηγό πολιτικού κόμματος που "έσπασε τα νεύρα" του προέδρου της Βουλής» πρόσθεσε και συμπλήρωσε, μεταξύ άλλων, απευθυνόμενος στα κυβερνητικά έδρανα: «Τι προσόντα κατέχετε για να μπορείτε να κυβερνάτε αυτή την κοινωνία; Τι έχετε να προσφέρετε στον πολίτη αυτής της χώρας, στον οικογενειάρχη, στο παιδί του, στον νεαρό φοιτητή, στον εργαζόμενο, στον αγωνιστή της καθημερινότητας; Μπροστά σε αυτό τον κόσμο ομιλείτε κύριοι υπουργοί, κύριοι συνάδελφοι βουλευτές. Απέναντι σε αυτή την κοινωνία στέκεστε». 

«Δεν είναι ζήτημα ιδεολογίας και φιλοσοφίας, τα προβλήματα της χώρας αυτή τη στιγμή είναι τόσο βιοτικής σημασίας που κανείς δεν μπορεί να διαπραγματευτεί ή να διαφωνήσει με τη λύση που απαιτείται» ανέφερε ακόμα και έστρεψε τα βέλη του προς τον Κώστα Καραμανλή λέγοντας: «Πού να ακούσει ο κύριος Καραμανλής που τόσο τον έχει θολώσει αυτή η αδικαιολόγητη του έπαρση και αλαζονεία; Η οποία ακόμα να καταλάβουμε από που προκύπτει. Σίγουρα, δεν προκύπτει από το ανύπαρκτο έργο του, εκτός κι αν πραγματικά ήθελε να μείνει στην ιστορία ως ανίκανος σε βαθμό κακουργήματος. Στην κυριολεξία κακουργήματος όντας υπεύθυνος για τον θάνατο 57 ανθρώπων. Ευτυχώς δεν κρύφτηκε και ένα μήνα μετά τη παραίτηση του υπέβαλε υποψηφιότητα ξανά. Τόσο τίμιος που ενώ ωρυόταν για την ασφάλεια του σιδηροδρόμου, δέχτηκε να καταθέσει ως μάρτυρας μπροστά στην εξεταστική επιτροπή στην οποία πλειοψηφούσε το κόμμα του. Συνειδητά τα χειροκροτήματα, οι χειραψίες και τα συγχαρητήρια μετά τις γραφικές του ατάκες περί κατανόησης και πόνου λόγω της τραγωδίας. Όπως συνειδητά και ο κύριος Καραμανλής απέφυγε να κοιτάξει οπουδήποτε αλλού πέρα από τους θερμούς υποστηρικτές του. Ίσως αυτό να είναι και άλλη μια τρανή απόδειξη της ενοχής του».

Από πλευράς του ο Αλέξης Χαρίτσης επισήμανε ότι «η κυβέρνηση αυτή, η κυβέρνηση της Δεξιάς, η κυβέρνηση της ΝΔ, πρέπει να φύγει. Να πέσει. Να τελειώνουμε με το καθεστώς της ανομίας και της προσβολής προς τη Δημοκρατία μας». Παράλληλα κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί ότι θα ζητήσει εκείνος σύσταση προανακριτικής επιτροπής για να αναλάβει πλέον η Δικαιοσύνη να αποφανθεί για την ύπαρξη ή μη ποινικών ευθυνών του κ. Καραμανλή. Ο Αλέξης Χαρίτσης έστρεψε τα βέλη του και προς τον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη λέγοντας ότι οφείλει να παραιτηθεί άμεσα μετά από τις χθεσινές αναφορές του.

«Η κυβέρνηση είναι υπόλογη με τη σκανδαλώδη διαχείριση μιας εθνικής τραγωδίας που οδήγησε στο θάνατο 57 ανθρώπων» είπε, ενώ σχολιάζοντας την ομιλία του Κώστα Καραμανλή, είπε ότι δεν μίλησε κανείς για τη βουλευτική ασυλία και πως, αντίθετα, το θέμα είναι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών. Ρώτησε την κυβέρνηση που «κατά τ' άλλα θέλετε να πέσει άπλετο φως», γιατί απέρριψε σύσταση προανακριτικής για την σύμβαση 717, επισημαίνοντας ότι «υπάρχει και μια δικογραφία από μήνυση που έχει υποβάλει τραυματίας από το έγκλημα στα Τέμπη. Ακόμα ζήτησε να δοθούν καθαρές απαντήσεις για την μονταζιέρα στους διαλόγους. «Ποιος έδωσε την εντολή και ποιος πήρε τα αρχεία από το καταγραφικό του ΟΣΕ και τα παρέδωσε σε φιλικό ΜΜΕ μονταρισμένα; Γιατί αφού, όπως λέει η κυβέρνηση, ήταν γνωστό απ' τις πρώτες μέρες ότι ήταν παραποιημένο το ηχητικό, το επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός; «Αφού λέτε ότι ξέρατε ότι έγινε μοντάζ εσείς τι κάνατε γι' αυτό;» είπε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

«Τι ενέργειες κάνατε εσείς για να διερευνηθεί αυτή η παρανομία; Αυτή η λαθροχειρία; Έγινε έρευνα στον ΟΣΕ; Ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Ο κ. Τερεζάκης κατέθεσε στην Εξεταστική Επιτροπή ότι πήγε στα γραφεία του ΟΣΕ με αστυνομικό για να πάρουν το υλικό από το καταγραφικό. Η ΕΛΑΣ όμως στην ανακοίνωσή της λέει ότι το υλικό τής παραδόθηκε μετά από δυο μέρες και όχι από τα γραφεία του ΟΣΕ. Κάνατε κάτι γι' αυτό;. Υπήρχε ή δεν υπήρχε επιστολή του δ/ντος συμβούλου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ που παραιτήθηκε, η οποία μιλούσε για τραγικές ελλείψεις στα συστήματα ασφαλείας και προειδοποιούσε για κίνδυνο ατυχήματος; Υπήρχε ή δεν υπήρχε εξώδικο των μηχανοδηγών που επίσης προειδοποιούσε για κίνδυνο ατυχήματος; Τι έκανε ο αρμόδιος υπουργός; Τι έκανε για την κατεστραμμένη τηλεδιοίκηση στη Λάρισα; Τι έκανε για τη σηματοδότηση, που το φανάρι ήταν χαλασμένο και περνούσαν μονίμως με κόκκινο; Τι έκανε για το δευτεροβάθμιο κέντρο της Καρόλου; Τι έκανε για να υπάρχει αυξημένη εποπτεία με δεύτερο σταθμάρχη αφού δεν λειτουργούσε τίποτα στα συστήματα;» πρόσθεσε, μεταξύ άλλων ο Αλέξης Χαρίτσης.

Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά την παρέμβασή της χαρακτήρισε «μεγάλο απόντα» τον Κυριάκο Μητσοτάκη, κάνοντας λόγο για «πράξεις συγκάλυψης της κυβέρνησης» και  λέγοντας στους βουλευτές της ΝΔ ότι η σημερινή ψήφος τους θα τους στιγματίσει για πάντα. Σχολιάζοντας την χθεσινή «έξαλλη επιβράβευση του υπολόγου και ποινικά υπεύθυνου», του Κώστα Καραμανλή, είπε ότι οι βουλευτές της ΝΔ ανέλαβαν την «ευθύνη της συγκάλυψης». Σημείωσε παράλληλα πως τρεις - τέσσερις ημέρες πριν το «έγκλημα των Τεμπών», ο Κυριάκος Μητσοτάκης διαβεβαίωνε για την ανάταξη των σιδηροδρόμων και αλληλοσυγχαίρονταν με τον Αγοραστό.

«Διαφημίζατε το έργο σας στο σιδηρόδρομο, διαφημίζατε την ασφάλεια, ενώ γνωρίζατε αυτά που οι απλοί πολίτες, οι φοιτητές δεν γνώριζαν» είπε χαρακτηριστικά, κάνοντας αναφορά και στη δήλωση του  Άδωνη Γεωργιάδη ότι «αν λέγαμε ότι υπήρχε πρόβλημα, δεν θα έμπαινε κανείς στα στα τρένα». Για την κυβέρνηση ήταν «υπέρτερο αγαθό το εισιτήριο από την ανθρώπινη ζωή» σχολίασε. 

Παράλληλα υπογράμμισε πως η κυβέρνηση ήξερε την κατάσταση στους σιδηροδρόμους από τα 200 εξώδικα των μηχανοδηγών και των εργαζόμενων, ενώ αναφέρθηκε και στην κατάθεσή του κ. Γεννιδούνια που, όπως είπε αποτυπώνει την κατάσταση αυτή, και γι' αυτό δεν κλήθηκε στην εξεταστική επιτροπή.  Όσον αφορά το επιχείρημα ότι το δυστύχημα οφειλόταν σε ανθρώπινο λάθος, σημείωσε ότι ο σταθμάρχης ανέλαβε μόνο «την αντικειμενική ευθύνη», όπως ο κ. Καραμανλής και ο κ. Μητσοτάκης.

Παραπέμποντας στο πόρισμα Γεραπετρίτη, έκανε λόγο για το «απόλυτο μπάχαλο» που επικρατούσε, με «καθημερινές και συνεχείς παραβιάσεις». «Τα σαπάκια βαγόνια και τα βαγόνια της Siemens της δεκαετίας του '90, κατέρρεαν καθημερινά και το γνωρίζατε», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι εκεί «παραβίασε όλους τους νομούς και τις υπαγορεύσεις, όχι μόνο ασφάλειας, αλλά και ηθικής και ανθρωπιάς». «Χειροκροτήθηκε σαν πρωθυπουργός. Και αυτό αντικατοπτρίζει τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη: 'προστατεύστε τον'» είπε ακόμα για τον Κ. Καραμανλή, συμπληρώνοντας πως υπάρχει κίνδυνος να δούμε τον υπαίτιο για τους 57 θανάτους, «ακόμα και πρωθυπουργό».

Αναφερόμενη στην εξεταστική επιτροπή, χαρακτήρισε τον πρόεδρο, Δημήτρη Μαρκόπουλο, «σκοτεινό πρόσωπο» που κλήθηκε «να κάνει τη βρώμικη δουλειά», ενώ αναφερόμενη στο μπάζωμα στο σημείο του δυστυχήματος είπε ότι  τα πειστήρια κατατέθηκαν στα πρακτικά από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών και αποδεικνύουν ότι το μπάζωμα έγινε σε πλήρη συνεργασία μεταξύ του Κ. Αγοραστού και του υπουργείου Οικονομικών, με στόχο να καλύψουν το περιεχόμενο της εμπορικής αμαξοστοιχίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL