Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
"Σπάζουν" τον κουμπαρά των ταμείων για να πληρώσουν τις επικουρικές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Σπάζουν" τον κουμπαρά των ταμείων για να πληρώσουν τις επικουρικές!

Οι αυξημένες επικουρικές συντάξεις του Ιουλίου, αλλά και τα αναδρομικά της οκτάμηνης καθυστέρησης με ευθύνη του υπουργείου Εργασίας, θα πληρωθούν από τον "κουμπαρά" των ασφαλιστικών ταμείων, όπως αποφάσισε και τυπικά η διοίκηση του ταμείου. Ωστόσο η συγκεκριμένη εξέλιξη θέτει σε άμεσο κίνδυνο το ύψος των επικουρικών συντάξεων, καθώς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ, που ρευστοποιούν την περιουσία τους για να πληρωθούν οι δικαιούχοι της επικουρικής, δεσμεύονται από τη μνημονιακή "ρήτρα μηδενικού ελλείμματος".

Συγκεκριμένα, ομόλογα ύψους 286 εκατ. ευρώ, από το ειδικό κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, αναμένεται να ρευστοποιήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ο ΕΦΚΑ προκειμένου να καλύψει την «τρύπα» του ΕΤΕΑΕΠ και να καταβάλει τις νέες αυξημένες επικουρικές συντάξεις και τα αναδρομικά τους.

Με άλλα λόγια ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης "σπάζει" τον κουμπαρά των ασφαλισμένων για να πληρώσει τους δικαιούχους της επικουρικής ασφάλισης, επιβεβαιώνοντας πλήρως το ρεπορτάζ της "Α" (23.5.2020), όπου χαρακτηριστικά αναφέρεται:

"Σύμφωνα με στελέχη του ταμείου, αυξήσεις και αναδρομικά θα δοθούν από την περιουσία του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ. Ειδικότερα το ΕΤΕΑΕΠ, που μέχρι πέρυσι ήταν πλεονασματικό (2 δισ. ευρώ), αυτή τη στιγμή καταγράφει έλλειμμα της τάξεως των 75 εκατ. ευρώ κάθε μήνα και, αν αυτό συνεχιστεί, στο τέλος της χρονιάς θα έχει έλλειμμα 600 εκατ. ευρώ".

Η απόφαση προβλέπει ότι θα ρευστοποιηθεί το 20% του αποθεματικού του ΕΤΕΑΕΠ, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ θα αντληθούν και 70 εκατ. ευρώ από τον ΑΚΑΓΕ, το ασφαλιστικό κεφάλαιο αλληλεγγύης γενεών. Το σπάσιμο των ομολόγων ύψους 286 εκατ. ευρώ θα γίνει σε τρεις φάσεις: στις 20 Ιουλίου, στις 18 Αυγούστου και στις 18 Σεπτεμβρίου.

Ο κίνδυνος για νέες μειώσεις!

Η απόφαση για την κάλυψη αυξήσεων και αναδρομικών από την περιουσία των ταμείων θέτει, σύμφωνα με γνώστες της κοινωνικής ασφάλισης, σε ενεργοποίηση τον μνημονιακό νόμο (4052/2012) και την περίφημη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος».

Επομένως, όπως σημειώνουν, "αν το πρώην ΕΤΕΑΕΠ, που ενσωματώθηκε στον e-ΕΦΚΑ (δήθεν) με λογιστική, περιουσιακή και οικονομική αυτοτέλεια, αντιμετωπίσει στο τέλος του έτους μειωμένα έσοδα και αυξημένες δαπάνες για συντάξεις, η διοίκηση του νέου φορέα έχει μόνο δύο δρόμους να ακολουθήσει:

1. Να ρευστοποιήσει εκ νέου περιουσία, αφού τα αποθεματικά του και η περιουσία του θα έχουν μειωθεί αισθητά, με αποτέλεσμα ο ισολογισμός να εμφανίζει σημαντικό έλλειμμα.

2. Να προχωρήσει σε αυτόματη αναπροσαρμογή των παροχών, δηλαδή σε νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις.

Με άλλα λόγια τα ελλείμματα που καταγράφουν τα ταμεία λόγω και της πανδημίας και η ρευστοποίηση της περιουσίας για να πληρωθούν αυξήσεις και αναδρομικά είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν σε μειώσεις των επικουρικών συντάξεων τον επόμενο χρόνο.

Έφη Αχτσιόγλου: "Εκποιούν τη δημόσια περιουσία για να καλύψουν τα ελλείμματα"

"Μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο διακυβέρνησης η Ν.Δ. μετέτρεψε το πλεόνασμα των ασφαλιστικών ταμείων που παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ σε έλλειμμα. Σήμερα πουλάει το 20% της περιουσίας του ΕΤΕΑΕΠ και ‘σπάει’ τον κουμπαρά για την αλληλεγγύη των γενεών.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. και μείωσε το ποσό που δαπανά για τις συντάξεις και εκποιεί περιουσία των ταμείων και δημιούργησε έλλειμμα και ‘σπάει’ τον κουμπαρά της κοινωνικής ασφάλισης.

Μέσα σε έντεκα μήνες όσα πέτυχαν οι πολίτες για το ασφαλιστικό σύστημα φαίνεται ότι πάνε στράφι" υπογράμμισε σε δήλωσή της η τομεάρχης Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτής Επικρατείας  Έφη Αχτσιόγλου.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL