Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.9°C17.0°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.2°C16.0°C
3 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 62%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
16 °C
15.8°C17.1°C
4 BF 85%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Πλήθος κόσμου έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού φώναξαν όχι στην απόσπαση των αρχαίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήθος κόσμου έξω από το Υπουργείο Πολιτισμού φώναξαν όχι στην απόσπαση των αρχαίων

"Τα αρχαία ανήκουν σε όλο το λαό και οχι στο κεφάλαιο το εργολαβικό", "Ταχιάο Μενδώνη ακούστε το καλά, τ' αρχαία δε σηκώνονται με τον τσαμπουκά", "Και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει, αφήστε τα αρχαία και πάρτε τη Μενδώνη", ήταν μερικά από τα ευφάνταστα όντως συνθήματα που ακούστηκαν  το μεσημέρι στο υπουργείο Πολιτισμού την ώρα που ξεκινούσε η επίμαχη συνεδρίαση του ΚΑΣ όπου συζητήθηκε το θέμα της απόσπασης των αρχαιοτήτων του σταθμού Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης.

Πλήθος κόσμου, βρέθηκε στο προαύλιο του υπουργείου και στο πεζοδρόμιο της οδού Μπουμπουλίνας, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, του Ενιαίου Συλλόγου Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ, της Πανελλήνιας Ένωσης Συντηρητών Αρχαιοτήτων και άλλων φορέων, προκειμένου να ακουστεί με σαφήνεια το μεγάλο Όχι στην απόσπαση, και ουσιαστικά την καταστροφή αυτού του σπουδαίου μνημειακού συνόλου που συνθέτουν η Decumanus Maximus, το cargo και το τετράπυλο. Ένα μοναδικό τεκμήριο δηλαδή που στοιχειοθετεί την ιστορική μνήμη της πόλης και στοιχειώνει τις προθέσεις της κυβέρνησης να καταστρέψει αυτό το μοναδικό στο είδος του κοσμικό πολεοδομικό, οικονομικό και αρχιτεκτονικό δείγμα του Βυζαντίου που όμοιό του δεν υπάρχει ούτε στην Κωνσταντινούπολη. 

"Τα αρχαία δεν πάνε περίπατο" έγραφε το πανό που κρατούσαν οι αρχαιολόγοι. Οι συνδηλώσεις σαφείς, τονίστηκαν με σαφηνεια και λίγο πριν στην συνέντευξη τύπου που οργάνωσε ο ΣΕΑ προκειμένου να καταδειχθεί σε όλους τους τόνους ότι η δρομολογημένη απόφαση της κυβέρνησης για την τύχη των αρχαιοτήτων δεν πηγάζει από το ενδιαφέρον της για το μετρό "αλλά για να έχει κέρδη ο εργολάβος", όπως τόνισε χαρακτηριστικά η προεδρος του ΣΕΑ Τούλα Μαρκέτου. 

Αρχαιολόγοι, συντηρητές, έκτακτοι αρχαιολόγοι, βουλευτές, εκπρόσωποι φορέων και απλοί πολίτες έδωσαν το παρόν τους στη συγκέντρωση. Ανάμεσά τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρολιάκος, (και τομεάρχης Πολιτισμού), Χριστόφορος Βερναρδάκης,  η πρώην υπουργός Πολιτισμού Μυρσίνη Ζορμπά και ο ιστορικός Αντώνης Λιάκος, ο πρ. Δήμαρχος της Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο επικεφαλής της "Ανοιχτής Πόλης" Νάσος Ηλιόπουλος, οι Άννα Φιλίνη, Ελένη Πορτάλιου, μέλη του Τμήματος Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL