Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Καμπανάκι ΠΟΥ για κορωνοϊό: "Δεν πρόκειται για άσκηση" πάρτε πιο σοβαρά μέτρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καμπανάκι ΠΟΥ για κορωνοϊό: "Δεν πρόκειται για άσκηση" πάρτε πιο σοβαρά μέτρα

Αξιωματούχοι υγείας σε όλον τον κόσμο προειδοποίησαν ότι κάποιες χώρες δεν λαμβάνουν σοβαρά υπόψην τους την κρίση με τον κορωνοϊό, καθώς τα κρούσματα αυξάνονται στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ με τις υγειονομικές αρχές να κρούουν τον κώδωνα του κίνδυνου για μια "ανησυχητική" απουσία ετοιμότητας που παρατηρείται σε κάποια νοσοκομεία.

Οι διεθνείς αγορές επλήγησαν και πάλι εξαιτίας της ανησυχίας σχετικά με τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία η κρίση την ώρα που οι χώρες λαμβάνουν δραστικά προληπτικά μέτρα για να μην εξαπλωθεί περαιτέρω ο ιός από τον οποίο έχουν ήδη πεθάνει πάνω από 3.300 άνθρωποι και έχουν μολυνθεί σχεδόν 100.000 σε περίπου 85 χώρες.

Τα κρούσματα αυξάνονται στην Ιταλία, τη Γαλλία, την Ελλάδα και το Ιράν, ενώ οι αρχές της Καλιφόρνιας, στις ΗΠΑ, έχουν υποχρεώσει ένα κρουαζιερόπλοιο να παραμείνει αρόδου και δεν του επέτρεψαν να εισέλθει στο λιμάνι του Σαν Φρανσίσκο μέχρι να υποβληθούν σε εξετάσεις κάποιοι επιβάτες του οι οποίοι εμφανίζουν ύποπτα συμπτώματα.

Η επιδημία έχει προκαλέσει χάος στις επιχειρήσεις, στον τουρισμό, στις αθλητικές διοργανώσεις και στα εκπαιδευτικά ιδρύματα ανά τον κόσμο με σχεδόν 300 εκατομμύρια μαθητές παγκοσμίως να παραμένουν στα σπίτια τους.

Ακόμη και ο τομέας της θρησκείας έχει πληγεί: Το Βατικανό ανακοίνωσε ότι ο πάπας Φραγκίσκος πιθανόν να χρειαστεί να αλλάξει το πρόγραμμά του, οι τουρίστες απαγορεύτηκε να επισκέπτονται την Βηθλεέμ και η Σαουδική Αραβία έκλεισε για τους πιστούς την ιερή πόλη των μουσουλμάνων Μέκκα για να την απολυμάνει.

Η Κίνα, απ΄όπου πρωτοεμφανίστηκε ο ιός στο τέλος του περασμένου χρόνου, εξακολουθεί να έχει την πλειονότητα των κρουσμάτων και των θανάτων, αλλά τα κρούσματα πλέον αυξάνονται περισσότερο εκτός Κίνας με την Νότια Κορέα, το Ιράν και την Ιταλία να πλήττονται περισσότερο.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός (ΠΟΥ) προειδοποίησε χθες ότι ένας "μακρύς κατάλογος" χωρών δεν επιδεικνύει "το επίπεδο της πολιτικής δέσμευσης" που απαιτείται για να "αντιμετωπιστεί το επίπεδο της απειλής που αντιμετωπίζουμε όλοι".

"Δεν πρόκειται για άσκηση", είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντχανόμ Γκεμπρεεσούς.

"Αυτή η επιδημία είναι μια απειλή για κάθε χώρα, πλούσια και φτωχή", πρόσθεσε.

Ο Τέντρος κάλεσε τους επικεφαλής των κυβερνήσεων όλων των χωρών να ηγηθούν οι ίδιοι της στρατηγικής για την αντιμετώπιση του ιού και να "συντονίσουν όλους τους τομείς" αντί να το αναλάβουν τα υπουργεία Υγείας.

Αυτό που απαιτείται, είπε, είναι μια "επιθετική ετοιμότητα".

Στις ΗΠΑ, η μεγαλύτερη ένωση νοσηλευτών ανακοίνωσε ότι από μια έρευνα σε δείγμα χιλιάδων νοσηλευτών σε νοσοκομεία προέκυψαν "πολύ ανησυχητικά" αποτελέσματα.

"Δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό των νοσοκομείων της χώρας μας δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα για να διαχειριστεί με ασφάλεια τον COVID-19", δήλωσε η Τζέιν Τόμασον, μια ειδική σε θέματα υγιεινής.

Οι νοσηλευτές εργάζονται χωρίς τον απαραίτητο ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, ενώ στερούνται των γνώσεων και της εκπαίδευσης για να διαχειριστούν την νόσο, δήλωσε από την πλευρά της η διευθύντρια της Εθνικής Ένωσης Νοσηλευτών Μπόνι Καστίγιο.

Το αμερικανικό Κονγκρέσο ψήφισε χθες ένα νομοσχέδιο για την έκτακτη εκταμίευση 8,3 δισ δολαρίων με στόχο την καταπολέμηση του κοροναϊού καθώς αυξάνεται ο αριθμός των κρουσμάτων στη χώρα όπου έχουν ήδη καταγραφεί 12 θάνατοι.

Περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στις ΗΠΑ, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει υποβαθμίσει τον κίνδυνο χαρακτηρίζοντας "ψευδές" το συμπέρασμα του ΠΟΥ ότι το ποσοστό θνητότητας του ιού είναι 3,4%.

Τα κρούσματα στην Κίνα μειώνονται σταδιακά καθώς δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται σε αυστηρή καραντίνα για την αποφυγή της μετάδοσης.

Ωστόσο για δέυτερη συναπτή ημέρα σήμερα αυξήθηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων--143--και των θανάτων--30.

Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των νεκρών στην Κίνα είναι 3.042 και των κρουσμάτων πάνω από 80.500.

Το Πεκίνο αντιμετωπίζει νέες ανησυχίες καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων που προήλθαν από το εξωτερικό αυξήθηκε σε 36.

S&P: Ο ιός μπορεί να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια στις οικονομίες Ασίας-Ειρηνικού

Ο κοροναϊός θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια στις οικονομίες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού φέτος και να οδηγήσει την ανάπτυξη στο χαμηλότερο επίπεδο εδώ και μια δεκαετία, προειδοποίησε σήμερα ο οίκος S&P Global Ratings, ενώ οι κυβερνήσεις της περιοχής κινητοποιούνται για να αντιμετωπίσουν την επιδημία.

Με βάση το χειρότερο σενάριο, η Κίνα θα μπορούσε να καταγράψει ανάπτυξη κάτω του 3%, ενώ οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Αυστραλίας και του Χονγκ Κονγκ μπορεί να «φλερτάρουν με την ύφεση», ανέφερε σε έκθεση του ο διεθνής οίκος.

Τη στιγμή που οι επενδυτές σε όλο τον κόσμο προσπαθούν να αξιολογήσουν τον οικονομικό αντίκτυπο της επιδημίας που ξεκίνησε από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε πάνω από 80 χώρες, ο S&P προβλέπει ανάπτυξη 4,0% για την περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, έναντι εκτίμησης 4,8% τον Δεκέμβριο. Θα πρόκειται για τη χειρότερη επίδοση από το 2008, τη χρονιά της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Ο ιός, σύμφωνα με τον οίκο, θα μπορούσε να κοστίσει 211 δισεκ. δολάρια συνολικά στις οικονομίες της περιοχής.

«Οι προοπτικές για την Ασία-Ειρηνικού σκιάζονται από την παγκόσμια εξάπλωση του κοροναϊού», εξήγησε ο οίκος. «Αυτό θα δημιουργήσει εσωτερικά σοκ για την προσφορά και τη ζήτηση στην Ιαπωνία και την Κορέα. Αυτό θα σηματοδοτήσει χαμηλότερη εξωτερική ζήτηση από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη».

Για τις χώρες της περιοχής, ο αντίκτυπος του κοροναϊού είναι διπλός: η εσωτερική κατανάλωση εξασθενεί διότι οι κάτοικοι παραμένουν σπίτι τους και οι εξαγωγές καταγράφουν βουτιά διότι τα εργοστάσια υπολειτουργούν ή κλείνουν εντελώς.

Στην Κίνα, η οικονομία της οποίας ήδη δεχόταν πλήγμα πριν από την επιδημία, μπορεί να καταγράψει φέτος ανάπτυξη 4,8% σύμφωνα με τον S&P, το οποίο θα είναι η χειρότερη επίδοση της τελευταίας δεκαετίας.

Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον οίκο, με βάση το χειρότερο σενάριο, στην περίπτωση που θα σημειωθούν μαζικές μολύνσεις τη στιγμή που θα ξεκινήσουν να επαναλειτουργούν τα εργοστάσια, και κατά συνέπεια επιβληθούν νέοι περιορισμοί στις δραστηριότητες, η ανάπτυξη μπορεί να υποχωρήσει στο 2,9%.

Το Χονγκ Κονγκ που εισήλθε σε ύφεση την περασμένη χρονιά για πρώτη φορά από το 2008, μπορεί να υποστεί περαιτέρω πλήγμα. Όπως η Σιγκαπούρη, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, η πρώτη βρετανική αποικία μπορεί να είναι μεταξύ των περιοχών με το μεγαλύτερο πλήγμα λόγω των επιπτώσεων της επιδημίας στα τουριστικά έσοδα.

Πηγή: ΑΜΠΕ-AFP

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL