Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Σαρώνει ο κορωνοϊός - Ραγδαία άνοδος κρουσμάτων και θανάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαρώνει ο κορωνοϊός - Ραγδαία άνοδος κρουσμάτων και θανάτων

Με τον κορωναϊό να εξαπλώνεται σε όλο τον κόσμο αφού ο αριθμός των νέων κρουσμάτων συνεχίζει να πολλαπλασιάζεται με εκρηκτικό ρυθμό, συνεχίζει να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην καθημερινότητα των ανθρώπων σε όλο τον πλανήτη. Παράλληλα οι χώρες συνεχίζουν να θέτουν προορισμούς και να ενισχύουν τα μέτρα πρόληψης και περιορισμού του ιού.

"Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη"

Στους 31 ανέβηκε ο αριθμός των νέων κρουσμάτων στη χώρα μας. Άλλοι 21 βρέθηκαν θετικοί στον ιό από τους 24 που ελέγχθηκαν και ήταν στο ταξιδιωτικό γκρουπ που επέστρεψε από το Ισραήλ. Από αυτούς 3 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση. Ο 66χρονός είναι με πιο βαριά νόσηση πνευμονίας και οι άλλοι δυο έχουν εμφανίσει πνευμονία. Έξι είναι σε παρακολούθηση με καλή κλινική εικόνα.

«Να μην σπείρουμε επιδημία πανικού, η επιδημία του φόβου είναι χειρότερη από την πραγματική επιδημία» επισήμανε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας. Ο κ. Τσιόδρας εξήγησε ότι είναι υψηλός ο κίνδυνος έξαρσης της επιδημίας, ιδίως μέσω των ταξιδιωτών. Μίλησε για υποδιάγνωση του ιού λέγοντας ότι ο αριθμός διασποράς του είναι πολύ υψηλός, κάτι το οποίο θα συνεχιστεί.

«Ο εργαστηριακός έλεγχος, όσο αυξάνουν τα περαστικά, θα πραγματοποιείται μόνο στα περιστατικά που εμφανίζουν σοβαρή συμπτωματολογία και όχι ήπια», γνωστοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο ίδιος τόνισε ότι ο αριθμός των χωρών με κρούσματα είναι ήδη μεγάλος και θα συνεχίσει να αυξάνεται. Ήδη 80 χώρες καταγράφουν συνολικά 96.000 κρούσματα, αλλά «ο αριθμός αυτός μπορεί να είναι δεκάδες ή και εκατοντάδες φορές μεγαλύτερος».

Σε απομόνωση τμήμα νοσοκομείου στο Τορίνο εξαιτίας καθυστέρησης στη διάγνωση του κοροναϊού

Σε απομόνωση βρίσκονται 30 γιατροί και νοσοκόμοι και άλλοι τόσοι ασθενείς στο νοσοκομείο Μολινέτε του Τορίνο. Ένα ζευγάρι εβδομηντάχρονων είχε εισαχθεί στο νοσοκομείο αυτό με διάγνωση απλής γρίπης, ενώ επρόκειτο για κοροναϊό.

Το ζευγάρι δεν πληροφόρησε τους γιατρούς ότι πρόσφατα είχε συναντήσει τον γιό του, που εργάζεται στην πόλη Λόντι της Λομβαρδίας, δίπλα στη "κόκκινη ζώνη" που βρίσκεται σε απομόνωση.

Ο 70χρονος άνδρας παρουσιάζει τώρα σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκε στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Υπάρχει γενικότερη ανησυχία, διότι πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία του Τορίνο, με μεγάλο αριθμό ασθενών. Κατά την διάρκεια της ημέρας είναι πιθανό να ληφθούν επιπλέον μέτρα προφύλαξης.

Κροατία: 'Εντεκα τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού

Ένα ακόμα επιβεβαιωμένο κρούσμα κοροναϊού, που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό σε 11, ανακοίνωσε η Κροατία, την ώρα που ο υπουργός Υγείας της χώρας, Βίλι Μπέρος, προχώρησε σε ανακατανομή ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, για να αντιμετωπιστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο η νόσος.

Σε συνέντευξη Τύπου της εθνικής αρχής πολιτικής προστασίας, επισημάνθηκε ότι για το θέμα και την εικόνα της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα, ενημερώθηκε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας.

Οι αρμόδιες αρχές συνέστησαν στους πολίτες να αποφεύγουν τη διοργάνωση ταξιδιών στο εξωτερικό και να συμμορφωθούν με τις οδηγίες που έχουν ανακοινωθεί.

Στο μεταξύ, οι δέκα ασθενείς που νοσηλεύονται σε εξειδικευμένα νοσοκομεία του Ζάγκρεμπ και της Ριέκα είναι σε σταθερή κατάσταση.

Γερμανία: Ανακοινώθηκαν 134 νέα κρούσματα, 534 συνολικά στη χώρα

Η Γερμανία ανέφερε σήμερα 134 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κοροναϊού, ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 534, από τα 400 που είχαν ανακοινωθεί χθες, Πέμπτη, το βράδυ. Περισσότερα από τα μισά από τα κρούσματα, 281, εντοπίζονται στο δυτικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, που έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό μεταξύ των ομόσπονδων κρατιδίων της Γερμανίας.

Οι εταιρείες Amazon, Microsoft, Google και Facebook συνιστούν στους εργαζόμενούς τους στην πολιτεία Ουάσινγκτον να εργάζονται από το σπίτι

Οι εταιρείες Amazon, Microsoft, Google και Facebook συνιστούν πλέον στους εργαζόμενούς τους στην πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ να εργάζονται από το σπίτι, αν αυτό είναι δυνατό, καθώς περισσότεροι από 180 άνθρωποι έχουν μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό στη χώρα.

Από τους 12 νεκρούς που έχουν καταγραφεί στις ΗΠΑ λόγω της ασθένειας covid-19, οι 11 ήταν στην πολιτεία Ουάσινγκτον και ένας στην Καλιφόρνια, η οποία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Συνιστούμε στους εργαζόμενούς μας που μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους να το κάνουν ως τις 25 Μαρτίου», ανέφερε ο Κερτ ΝτελΜπίνι εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Microsoft σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη.

«Τα μέτρα αυτά θα εγγυηθούν την ασφάλειά μας και θα καταστήσουν επίσης τα γραφεία μας πιο ασφαλή για όσους πρέπει να βρίσκονται εκεί».

Η εταιρεία έχει την έδρα της στο Ρίτσμοντ, προάστιο του Σιάτλ.

Η Amazon που διαθέτει περισσότερους από 50.000 εργαζόμενους στο Σιάτλ και την πόλη Μπέλβιου έκανε τις ίδιες συστάσεις προς τους εργαζόμενούς τους «μέχρι το τέλος του μήνα», επεσήμανε εκπρόσωπος της κολοσσού του διαδικτυακού εμπορίου.

Η Google επίσης κάλεσε τους εργαζόμενούς της στην πολιτεία Ουάσινγκτον να εργάζονται από το σπίτι τους.

Στο Σαν Φρανσίσκο η Lyft, μια πλατφόρμα παροχής υπηρεσιών μεταφοράς προσώπων, ζήτησε χθες Πέμπτη από τους υπαλλήλους της να επιστρέψουν στα σπίτια τους αφού ενημερώθηκε ότι ένας εξ αυτών είχε έρθει σε επαφή με ένα πρόσωπο που είχε μολυνθεί από τον νέο κοροναϊό.

Ο εν λόγω υπάλληλος δεν παρουσιάζει συμπτώματα, όμως «ενεργούμε βάσει των συστάσεων του CDC (Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών) και για προληπτικούς λόγους ζητάμε από τους εργαζόμενούς μας στο Σαν Φρανσίσκο να εργαστούν από το σπίτι τους για το υπόλοιπο της εβδομάδας», ανακοίνωσε η εταιρεία.

Την Κυριακή το Twitter (με έδρα το Σαν Φρανσίσκο) επίσης ανακοίνωσε ότι «λαμβάνει τις μέγιστες προφυλάξεις» και για τον λόγο αυτό «συνιστά σε όλους τους εργαζόμενούς της σε όλο τον κόσμο να εργάζονται από το σπίτι τους, αν μπορούν».

Πρώτο κλείσιμο σχολείου στην Αυστραλία, λόγω κορωνοϊού

Οι αρχές της Αυστραλίας έδωσαν εντολή για πρώτη φορά να κλείσει σχολείο σήμερα, καθώς 16χρονος μαθητής που φοιτά σε αυτό έχει μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ενώ ο πρωθυπουργός της χώρας Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε ότι το κόστος της περίθαλψης των ασθενών ενδέχεται να υπερβεί το 1 δισεκατομμύριο δολάρια Αυστραλίας (589 εκατ. ευρώ).

Ο Μόρισον είπε πως προέτρεψε με επιστολή του τις πολιτειακές κυβερνήσεις να δημιουργήσουν ένα ταμείο ειδικού σκοπού με διαθέσιμα κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων Αυστραλίας για να χρηματοδοτηθεί η περίθαλψη των ασθενών που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, προειδοποιώντας πως το ποσό αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί ότι δεν επαρκεί. 

Οι αυστραλιανές υγειονομικές αρχές έχουν καταγράψει 60 κρούσματα του κορωνοϊού και δύο ηλικιωμένοι άνθρωποι υπέκυψαν στην ασθένεια COVID-19, καθώς η κυβέρνηση του Μόρισον δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να περιορίσει την εξάπλωση της επιδημίας.

Κορωνοϊός: Πρώτο κρούσμα στο απομονωμένο Μπουτάν

Το απομονωμένο βασίλειο του Μπουτάν ανακοίνωσε σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κορωνοϊού, σε έναν Αμερικάνο τουρίστα.

Ο 76χρονος άνδρας έφτασε στις 2 Μαρτίου στο Μπουτάν από την Ινδία. Διακομίστηκε χθες Πέμπτη όπου οι έλεγχοι που διενεργήθηκαν έδειξαν ότι έχει μολυνθεί από τον ιό SARS-CoV-2, ανακοίνωσε στο Facebook το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού του Μπουτάν Λοτάι Τσέρινγκ.

Ο ασθενής αναχώρησε από την Ουάσινγκτον στις 18 Φεβρουαρίου και βρισκόταν στην Ινδία από τις 21 Φεβρουαρίου ως την 1η Μαρτίου.

Αξιωματούχοι των υπηρεσιών υγείας του Μπουτάν έχουν εντοπίσει περίπου 90 ανθρώπους με τους οποίους είχε έρθει σε επαφή στη χώρα. Κάποιοι από αυτούς τέθηκαν σε καραντίνα, αν και κανένας δεν παρουσιάζει συμπτώματα προς το παρόν.

Πρώτο κρούσμα άγνωστης προέλευσης σε επαρχία του Καναδά

Η επαρχία της Βρετανικής Κολομβίας του Καναδά ανακοίνωσε ότι εντόπισε οκτώ πιθανά κρούσματα του κορωνοϊού, συμπεριλαμβανομένης μιας γυναίκας που δεν έχει ταξιδέψει στο εξωτερικό πρόσφατα, μετέδωσε χθες Πέμπτη το τηλεοπτικό δίκτυο CBC News.

Η γυναίκα, περίπου 50 ετών, ζει στην περιφέρεια του Βανκούβερ και δεν είχε επαφή με κάποιον που να είναι γνωστό ότι είχε μολυνθεί από τον κορωνοϊό, ούτε με κάποιον που να επέστρεψε από χώρα που πλήττεται από την επιδημία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Τα τέσσερα από τα νέα κρούσματα ήταν άνθρωποι που ζούσαν στο ίδιο σπίτι με ασθενή στην περιοχή Φρέιζερ που εντοπίστηκε την περασμένη εβδομάδα, ανέφερε το δίκτυο.

Άλλοι δύο ασθενείς, ένα ζευγάρι περίπου 50 και περίπου 60 ετών, επέστρεψαν πρόσφατα από ένα ταξίδι στο Ιράν, ενώ το όγδοο κρούσμα ήταν κάτοικος του Σιάτλ που επισκεπτόταν συγγενείς στην περιοχή Φρέιζερ.

Η Βρετανική Κολομβία έχει πλέον καταγράψει 21 επιβεβαιωμένα κρούσματα του SARS-CoV-2, από τα οποία οι 4 ασθενείς ανένηψαν, σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας (BCCDC).

Η συγκεκριμένη καναδική επαρχία γειτονεύει με την πολιτεία Ουάσινγκτον των ΗΠΑ, όπου οι αρχές έχουν επιβεβαιώνει 70 κρούσματα του ιού που προκαλεί την ασθένεια COVID-19.

Με πληροφορίες από το ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL