Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.3°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.1°C12.6°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
10.4°C14.1°C
3 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
6 °C
5.9°C11.2°C
0 BF 93%
Παγκόσμια ανησυχία: Εξαπλώνεται ο κοροναϊός
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παγκόσμια ανησυχία: Εξαπλώνεται ο κοροναϊός

Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού στην Κίνα, ο οποίος έφτασε πλέον στην Αυστραλία αλλά και στις ΗΠΑ. Ο απολογισμός της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα έχει φθάσει τα 2.744 επιβεβαιωμένα κρούσματα στο σύνολο της επικράτειας, μετά τον εντοπισμό 769 νέων κρουσμάτων.

Προβληματισμό προκαλεί και η πρόβλεψη για τον κοροναϊό που κάνουν ειδικοί στην Βρετανία και τις ΗΠΑ. Σύμφωνα με αυτούς, τουλάχιστον 350.000 άνθρωποι θα προσβληθούν από αυτόν έως τις αρχές Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο των μέτρων που έχουν ληφθεί στην Κίνα έχουν ανασταλεί τα δρομολόγια όλων των μέσων μαζικής μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένων των αεροπλάνων και των τρένων, ενώ στην πρωτεύουσα οι αρχές αποφάσισαν να καθυστερήσουν την έναρξη λειτουργίας των νηπιαγωγείων, σχολείων και πανεπιστημίων.

Το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει σχεδόν 8 δισεκ. ευρώ για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, 81 νεκροί

Το υπουργείο Οικονομικών της Κίνας και η Εθνική Επιτροπή Υγείας αποδέσμευσαν 60,33 δισεκ. γουάν (περίπου 7,85 δισεκ. ευρώ) για να βοηθήσουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύεται στον ιστότοπο του υπουργείου.

Ο απολογισμός των νεκρών στην Κίνα από το ξέσπασμα του νέου κοροναϊού στη χώρα ανήλθε σε 81 σήμερα, την ώρα που η κυβέρνηση παρέτεινε τις διακοπές για το κινεζικό σεληνιακό Νέο Έτος και οι περισσότερες από τις μεγάλες επιχειρήσεις έκλεισαν ή συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργάζεται από το σπίτι σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Νέος κοροναϊός: Πολλές κινεζικές επιχειρήσεις παρατείνουν τις διακοπές των εργαζομένων ή ζητούν από το προσωπικό τους να παραμείνει σε καραντίνα στο σπίτι

Μεγάλες επιχειρήσεις σε όλη την Κίνα κλείνουν προσωρινά τα καταστήματά τους και συνιστούν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι, προκειμένου να προφυλαχθεί από την εξάπλωση του κοροναϊού ο οποίος μέχρι στιγμής έχει κοστίσει τη ζωή σε 80 ανθρώπους και έχει προσβάλει περισσότερους από 2.700.

Επιπλέον οι εταιρείες δίνουν περισσότερες ημέρες διακοπών στους εργαζόμενούς τους, ακυρώνουν εκδηλώσεις και επιβάλουν καραντίνες καθώς προετοιμάζονται για τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της απόφασης των κινεζικών αρχών να παρατείνουν τις διακοπές για το κινεζικό νέο έτος κατά 3 ημέρες ως τις 2 Φεβρουαρίου, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού.

Η αλυσίδα εστιατορίων Haidilao International Holding ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα καταστήματά της σε όλη την Κίνα από χθες Κυριακή ως την Παρασκευή, ενώ η εταιρεία gaming Tencent Holdings Ltd και η εταιρεία social media ByteDance συνέστησαν στο προσωπικό τους να εργαστεί από το σπίτι.

Πολλές άλλες εταιρείες συμβούλευσαν τους εργαζόμενούς τους που επιστρέφουν από την Ουχάν ή την επαρχία Χουμπέι να παραμείνουν σε καραντίνα στα σπίτια τους.

Το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ακύρωσε την εκδήλωση που ήταν προγραμματισμένη για την Τετάρτη, την πρώτη ημέρα που λειτουργεί ξανά μετά το κινεζικό νέο έτος, εξαιτίας του αυξημένου κινδύνου από τον κοροναϊό.

Οι επιχειρήσεις στην πόλη Σουζχού της ανατολικής Κίνας, όπου βρίσκεται ένα βιομηχανικό πάρκο για φαρμακευτικές και τεχνολογικές εταιρείες θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον ως τις 8 Φεβρουαρίου.

ΗΠΑ: Πέντε τα κρούσματα του νέου κοροναϊού

Πέντε είναι τα κρουσματα του νέου κοροναϊού που έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι στιγμής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσαν απόψε τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC).

"Αναμένουμε ότι θα υπάρξουν και άλλα κρούσματα", είπε η Νάνσι Μεσόνιερ, η υπεύθυνη των CDC για τις αναπνευστικές παθήσεις. Όπως διευκρίνισε, είναι σε εξέλιξη οι εργαστηριακές εξετάσεις για περίπου 100 άλλους ασθενείς.

Τέσσερα κρούσματα.

Επιβεβαιώθηκαν την 25η Ιανουαρίου. Ο πρώτος ασθενής αφίχθη από την Ουχάν στη Μελβούρνη μία εβδομάδα νωρίτερα. Οι άλλοι τρεις είχαν ταξιδέψει πρόσφατα στην Κίνα.

Τέσσερα κρούσματα.

Πρόκειται για τέσσερις Κινέζους από την Ουχάν που πήγαν για διακοπές στη Μαλαισία. Ανάμεσά τους είναι μια γυναίκα 66 ετών και δύο μικρά αγόρια που είχαν φθάσει δύο ημέρες νωρίτερα από τη Σιγκαπούρη και ένας άνδρας 40 ετών που μπήξε στη χώρα με λεωφορείο που μετέφερε ομάδα κινέζων τουριστών.

Τέσσερα κρούσματα.

Το πρώτο εντοπίστηκε την 23η Ιανουαρίου, είναι ένας 66χρονος άνδρας που έφθασε από την Ουχάν τρεις ημέρες νωρίτερα. Ο 37χρονος γιος του που τον συνόδευε επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχει μολυνθεί. Όπως και μια κάτοικος της Ουχάν, 52 ετών, που έφθασε την 21η Ιανουαρίου. Το πρώτο κρούσμα ανακοινώθηκε την Κυριακή, πρόκειται για έναν 36χρονο που είχε φθάσει την Τετάρτη.

Τρία κρούσματα.

Πρόκειται για τα πρώτα στην Ευρώπη. Επιβεβαιώθηκαν την 24η Ιανουαρίου, ένα στο Μπορντό (νοτιοδυτικά), τα άλλα δύο στο Παρίσι. Οι τρεις ασθενείς είχαν πρόσφατα ταξιδέψει στην Κίνα.

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό ενός τριαντάρη, που εισήχθη τη 10η Ιανουαρίου σε νοσοκομείο έπειτα από τη διαμονή του μερικές ημέρες νωρίτερα στην Ουχάν. Δύο κάτοικοι της κινεζικής πόλης διαπιστώθηκε επίσης ότι έχουν μολυνθεί.

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι μια γυναίκα περίπου πενήντα ετών που έφθασε στη νήσο από την Ουχάν, όπου διαμένει.

Νότια Κορέα

Τρία κρούσματα.

Το πρώτο είναι αυτό μιας 35χρονης Κινέζας, που έφθασε αεροπορικώς στη Σεούλ τη 19η Ιανουαρίου από την Ουχάν. Δύο ακόμη άνθρωποι που ταξίδεψαν σε αυτή την πόλη επίσης επιβεβαιώθηκε ότι έχουν μολυνθεί.

Δύο κρούσματα.

Πρόκειται για δύο Κινέζους, έναν άνδρα που αφίχθη στη χώρα τη 13η Ιανουαρίου από την Ουχάν και τον γιο του, κάτοικο της πόλης Χο Τσι Μινχ, που μολύνθηκε κατόπιν, ανακοίνωσαν οι αρχές την 23η Ιανουαρίου.

Ένα κρούσμα.

Ανακοινώθηκε την 24η Ιανουαρίου. Πρόκειται για έναν άνδρα 32 ετών που επέστρεψε την 9η Ιανουαρίου από τη Ουχάν.

Ένα ύποπτο κρούσμα.

Εντοπίστηκε στο Τορόντο. Πρόκειται για έναν άνδρα περίπου πενήντα ετών, που είχε ταξιδέψει στην Ουχάν και έφθασε στην καναδική πόλη την 22η Ιανουαρίου.

Η Μογγολία κλείνει τα οδικά μεθοριακά περάσματα με την Κίνα

Η Μογγολία αποφάσισε να κλείσει τα μεθοριακά περάσματα στις οδικές αρτηρίες που την συνδέουν με την Κίνα για να αποφύγει μια διάδοση του νέου κοροναϊού που εμφανίστηκε στην επαρχία Χουμπέι της Κίνας.

Η Μογγολία είναι η πρώτη γειτονική χώρα της Κίνας που προχωράει στο κλείσιμο μεθοριακών περασμάτων με τη χώρα αυτή, μολονότι θα συνεχίσουν να λειτουργούν οι σιδηροδρομικές και οι αεροπορικές συνδέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου χθες, Κυριακή, η κυβέρνηση του Ουλάν Μπατάρ ανακοίνωσε ότι οι αρχές κλείνουν τα σχολεία και τα πανεπιστήμια ως τις 2 Μαρτίου.

Η Μογγολία δεν έχει προς το παρόν καταγράψει κανένα κρούσμα του νέου κοροναϊού, που έχει προσβάλλει περισσότερους από 2.700 ανθρώπους στην Κίνα και έχει προκαλέσει τον θάνατο 81 από τον Δεκέμβριο. Πέραν της Κίνας, περισσότερες από 10 χώρες χώρες έχουν κρούσματα του νέου κοροναϊού.

Ωστόσο οι αρχές της Μογγολίας διευκρίνισαν ότι έλαβαν το μέτρο αυτό για το κλείσιμο των οδικών μεθοριακών περασμάτων μετά την εμφάνιση επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Εσωτερική Μογγολία, την κινεζική περιοχή που βρίσκεται στα σύνορα με την Μογγολία.

Επίσης "απαγορεύονται οι δημόσιες εκδηλώσεις", προστίθεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης, στην οποία επισημαίνεται ότι ακυρώνονται τα αθλητικά γεγονότα και κλείνουν οι αίθουσες ψυχαγωγίας.

Την ίδια ώρα το Μακάο ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αρνείται την είσοδο επισκεπτών από την Χουμπέι, ή αυτών που είχαν επισκεφθεί αυτήν την κινεζική επαρχία 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους στο Μακάο, εκτός κι αν φέρουν τεκμήρια που να δείχνουν ότι δεν έχουν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό.

Η κυβέρνηση του Μακάο ανακοίνωσε επίσης ότι απαγορεύει την είσοδο στις εγκαταστάσεις των καζίνο της πόλης σε όλους όσοι βρίσκονταν στην Χουμπέι 14 ημέρες πριν από την άφιξή τους εκεί.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL