Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.2°C16.9°C
4 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ψιχάλες μικρής έντασης
15 °C
13.2°C15.6°C
2 BF 84%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.0°C17.7°C
3 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
5 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.5°C13.9°C
0 BF 100%
Επιχείρηση λίφτινγκ της εικόνας του Μητσοτάκη - θεατή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Επιχείρηση λίφτινγκ της εικόνας του Μητσοτάκη - θεατή

Επικοινωνιακό “λίφτινγκ” της εικόνας με τον σιωπηλό πρωθυπουργό να παρακολουθεί τον… μονόλογο του Προέδρου των ΗΠΑ στον Λευκό Οίκο επιχειρούν απεγνωσμένα τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη. “Η συνάντηση πήγε εξαιρετικά καλά” συμφώνησαν οι Στέλιος Πέτσας και Άδωνις Γεωργιάδης, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για “μικροψυχία” και “μεμψιμοιρία” αντίστοιχα λόγω της κριτικής που άσκησε για “τη διπλωματική αποτυχία του κ. Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του”. Αύριο θα πραγματοποιηθούν οι χωριστές συναντήσεις του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, στον απόηχο της απροθυμίας του Ντόναλντ Τραμπ να στηλιτεύσει το “μνημόνιο” Άγκυρας-Τρίπολης, ισχυρίστηκε (ΟΝΕ, ΑΝΤ1) ότι “έγινε αντιληπτό ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο δικαίωμα”, σημειώνοντας ότι “γίνεται επίσης κατανοητό και στις ΗΠΑ ότι αυτή η συμπεριφορά δεν είναι προς το συμφέρον ούτε των αμερικανικών συμφερόντων”. Ο Στέλιος Πέτσας υποστήριξε δε ότι “ο ίδιος ο Αμερικανός Πρόεδρος, εκτός από την αμερικανική διπλωματία, έχει πλέον μια πολύ ξεκάθαρη και πολύ καλύτερη εικόνα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή μας” κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης άφηνε να διαρρεύσει -μετά το τέλος της συνάντησης- πως "ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε στο οβάλ γραφείο”!

Συν τοις άλλοις, ο υπουργός Επενδύσεων, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την εικόνα του... θεατή πρωθυπουργού, επισήμανε ότι “ασκούν κριτική γιατί καθόταν ο Μητσοτάκης σαν κομπάρσος όταν ρωτούσαν τον Τραμπ για το Ιράν. Συγγνώμη, θεωρείτε έξυπνο ο Μητσοτάκης να εμπλακεί στη συζήτηση για το Ιράν; Όχι. Τι θέλατε να κάνει; Να σηκωθεί να φύγει; Ποιος λέει αυτές τις ανοησίες;". Σημειώνεται ωστόσο ότι ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, πήρε θέση υπέρ της αμερικανικής ενέργειας για τη δολοφονία Σουλεϊμανί λέγοντας ότι «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ” και “στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους”!

Άδ. Γεωργιάδης σε ρόλο... επιτελάρχη του Λευκού Οίκου

Αναφορικά δε με τα δεκατρία ερωτήματα που απάντησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Άδωνις Γεωργιάδης, σε ρόλο στελέχους του... Λευκού Οίκου, υποστήριξε ότι "η αμερικανική πλευρά δεν ήθελε να γίνουν ερωτήσεις. Οι δημοσιογράφοι που ήρθαν μέσα για τις φωτογραφίες άρχισαν να ρωτάνε και ο Τραμπ προσπάθησε να απαντήσει". Υπενθυμίζεται, ότι ο Στέλιος Πέτσας (πριν το τετ-α-τετ) είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι δεν προγραμματίστηκε η καθιερωμένη κοινή συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση επικαλούμενος τις “εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το Ιράν, το Ιράκ ή τη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με την ‘καθαίρεση’ του Προέδρου των ΗΠΑ, στοιχεία, δηλαδή, που ενδεχομένως θα μονοπωλούσαν μια κοινή συνέντευξη Τύπου”!

Υπό αυτό το πρίσμα, ο υπουργός Επενδύσεων αναζήτησε καταφύγιο στο αποτέλεσμα των τελευταίων εθνικών εκλογών σημειώνοντας σε μικροκομματικούς τόνους ότι “η μεμψιμοιρία εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ είναι αδικαιολόγητη. Απλώς δείχνει για άλλη μια φορά ότι δεν έχουν χωνέψει ότι στις 7 Ιουλίου έχασαν τις εκλογές"!

Σπουδή για τα F35

Παράλληλα, δεν περνά απαρατήρητη η σπουδή της κυβέρνησης “να ξεκινήσουν άμεσα οι διαπραγματεύσεις για την προμήθεια μίας μοίρας F35”, όπως είπε ο Στ. Πέτσας. “Αυτή η συζήτηση θα διαρκέσει περίπου έναν με ενάμιση χρόνο για να διαμορφωθούν όλα τα απαραίτητα στοιχεία που θα διέπουν τη συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα των F35, με σκοπό, μόλις τελειώσει η αναβάθμιση των F16, η χώρα μας να είναι σε θέση, με βάση και τις δημοσιονομικές δυνατότητες, να αρχίσει την προμήθεια αυτών των αεροσκαφών από το 2024-2025 και μετά” δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ξεκινά με Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι

Αύριο οι συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς

Κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν να υπάρξει βολιδοσκόπηση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Οι επαφές του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ αλλά και ο νέος εκλογικός νόμος θα τεθούν στο επίκεντρο των διαδοχικών συναντήσεων του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο γραφείο του στη Βουλή. Συνομιλητές του πρωθυπουργού δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο βολιδοσκοπήσεων των αρχηγών της αντιπολίτευσης και για το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την κυβερνητική ενημέρωση, ο πρωθυπουργός, αύριο στις 12 μ., θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα, στη 1 μ.μ. με τη Φώφη Γεννηματά, στις 5 μ.μ. με τον Κυριάκο Βελόπουλο και στις 6 μ.μ. με τον Γιάνη Βαρουφάκη. Η συνάντηση με τον γραμματέα Δημήτρη Κουτσούμπα θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις 11 π.μ. λόγω της προγραμματισμένης επίσκεψης του γενικού γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ στο Λονδίνο. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα τηλεφωνήματα στους αρχηγούς έγιναν από τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη.

"Κωλοτούμπα" μέσω “Financial Τimes”

Το προεκλογικό 4% έγινε 3% ανάπτυξη...

Ο πρωθυπουργός έβγαλε από το χρονοντούλαπο το σαμαρικό "success story", αλλά κράτησε μικρό καλάθι για την προσέλκυση επενδύσεων

Μετεκλογική κυβίστηση και στο πεδίο της ανάπτυξης πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας στους “Financial Times”, πως “πως ο ρυθμός ανάπτυξης φέτος μπορεί να ανέλθει στο 3%”, ενώ πριν τις κάλπες τοποθετούσε τον σχετικό πήχη στο 4%... Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν παρέλειψε να υιοθετήσει τη “σαμαρική” ορολογία, καθώς ισχυρίστηκε ότι “η χώρα χρειάζεται μια ριζοσπαστική αλλαγή για να μετατραπεί σε πραγματικό success story”. Αίσθηση προκάλεσε το “φρένο” του πρωθυπουργού στις προσδοκίες αναφορικά με την προσέλκυση επενδύσεων, καθώς “δεν περνά μέρα που να μη συναντήσω επενδυτές. Αλλά, ξέρετε, μένει να το δούμε» είπε, επαναλαμβάνοντας εκ νέου το πρόσχημα ότι «γνωρίζουμε ότι υπήρχε ένα κενό αξιοπιστίας που πρέπει να γεφυρωθεί κι αυτό ακριβώς κάνουμε».

Παρ’ όλα αυτά, επιχείρησε δε να εξωραΐσει την εικόνα της χώρας μετά την 7η Ιουλίου λέγοντας ότι «έχουμε αφήσει πίσω μας μια δύσκολη περίοδο και νομίζω ότι οι εκλογές ουσιαστικά συμβόλισαν το τέλος μιας εποχής η οποία άρχισε με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2009. Η άποψή μου είναι ότι αυτή η κρίση διήρκεσε πολύ περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL