Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Λογικό επιμερισμό των βαρών" ζήτησε ο Μητσοτάκης από την Ε.Ε.

Σύσκεψη στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ε.Ε. Μ. Σχοινά και την επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον - Αναφορά Σχοινά στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε.

Σφίγγει ο κλοιός της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης για την κυβέρνηση, μετά το μπάχαλο που έχουν προκαλέσει οι χειρισμοί του Μαξίμου.

Στο πλαίσιο της ευρείας σύσκεψης -με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών και υφυπουργών- που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, τέθηκε ο στόχος της “αποσυμφόρησης των δομών στη Λέσβο και στη Σάμο όπου διαμένουν πρόσφυγες κάτω από άθλιες συνθήκες και η μετεγκατάστασή τους σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους στην ενδοχώρα.” Υπ’ αυτό το πρίσμα, βασικό μέλημα για την κυβέρνηση είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των "γαλάζιων" δημάρχων που αρνούνται “να βάλουν πλάτη” όπως εκλιπαρούν πλέον κυβερνητικά στελέχη...

“Το προσφυγικό - μεταναστευτικό έχει ξεκάθαρη ευρωπαϊκή διάσταση, δεν είναι ελληνοτουρκικό ζήτημα, αλλά είναι θέμα που αφορά ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση” επανέλαβε νωρίτερα -σε ευθεία αντίθεση με την προεκλογική ρητορική του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο πλαίσιο συνάντησης με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, αρμόδιο για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής (χαρτοφυλάκιο στο οποίο υπάγονται και τα ζητήματα μετανάστευσης) Μαργαρίτη Σχοινά και την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων Ίλβα Γιόχανσον. Ο πρωθυπουργός πρόταξε “την αναθεώρηση του συστήματος του Δουβλίνου και έναν λογικό επιμερισμό των βαρών όσον αφορά την αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος”. Όρισε δε ως “τελικό στόχο” να είναι “ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου και είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με ιδέες και προτάσεις, όσον αφορά την επίτευξη αυτού του στόχου”.

Ο Μ. Σχοινάς αναφέρθηκε “στις προοπτικές της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης” και “στο νέο σύμφωνο για το άσυλο που ετοιμάζεται από την Ε.Ε”. Επεσήμανε δε ότι “η συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας είναι κρίσιμη για την εύτακτη / οργανωμένη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών”.

Σχοινάς, Γιόχανσον σήμερα στην Άγκυρα

Επιπροσθέτως, η κυρία Γιόχανσον αναγνώρισε γενικόλογα “τη μεγάλη πίεση που δέχεται η χώρα μας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και όχι μόνο για πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα”. Επισημαίνεται ότι οι Μ. Σχοινάς και Ι. Γιόχανσον μεταβαίνουν σήμερα στην Άγκυρα θέτοντας στο επίκεντρο των συναντήσεών τους στην Τουρκία “τη συνεργασία για τη μετανάστευση”.

Κ.Σ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Προτεραιότητες...

Πού να το φαντάζονταν όσοι έκαναν ολονύχτιες διαπραγματεύσεις στη σύνοδο κορυφής για το ταμείο ανάκαμψης ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης -που σ’ αυτές τις συναντήσεις δεν είχε εμφανιστεί... - σκόπευε να κατευθύνει κάποια εκατομμύρια αυτού του ταμείου στη χρηματοδότηση ιδιωτών...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις