Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
13.6°C19.0°C
3 BF 65%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.6°C17.2°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.7°C
0 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.9°C14.9°C
2 BF 94%
ΓΣΕΒΕΕ: Το φορολογικό νομοσχέδιο διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΣΕΒΕΕ: Το φορολογικό νομοσχέδιο διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες

Το φορολογικό νομοσχέδιο «διευρύνει τις εισοδηματικές ανισότητες» επισημαίνει η ΓΣΕΒΕΕ διαταράσσοντας την εικόνα καθολικής αποδοχής του φορολογικού νομοσχεδίου από τους φορείς της αγοράς που επιχείρησε να δημιουργήσει η κυβέρνηση.

«Είχατε μια πολιτική επιλογή, να ελαφρύνετε τα φτωχά και τα λαϊκά στρώματα, να ελαφρύνετε τα μεσαία στρώματα, και κάνατε την πολιτική επιλογή να μειώσετε τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή» τόνισε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Τρύφωνας Αλεξιάδης κατά τη δεύτερη ανάγνωση του φορολογικού νομοσχεδίου που ψηφίζεται την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το ύψος και η διάρθρωση των φοροελαφρύνσεων κατανέμεται αντίστροφα προοδευτικά προς όφελος των υψηλότερων εισοδηματικών κλιμακίων, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα είτε ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα» επισημαίνει χαρακτηριστικά η ΓΣΕΒΕΕ παρατηρώντας ότι εν τέλει το νομοσχέδιο διευρύνει τις ανισότητες, καθώς «ουσιαστικά οδηγεί σε ανακατανομή των ελαφρύνσεων υπέρ των ευπορότερων τμημάτων του πληθυσμού».

Η ελάφρυνση των 17 ευρώ δεν καλύπτει ούτε την απώλεια από τον πληθωρισμό

Η ΓΣΕΒΕΕ στηρίζει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για το σύνολο των πολιτών, παρατηρεί όμως πως «είναι σαφές ότι οι περισσότερο ευνοούμενοι ανήκουν στις υψηλότερες εισοδηματικά κλίμακες». Μάλιστα σημειώνει ότι «για τα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα η ελάφρυνση των 17 ευρώ ετησίως μάλλον δεν καλύπτει ούτε τη σχετική απώλεια από την αύξηση του πληθωρισμού».

Η Συνομοσπονδία κάνει αναφορά στην αύξηση του ποσοστού υποχρεωτικών ηλεκτρονικών συναλλαγών στο 30% σημειώνοντας ότι θα πρέπει να συνοδευτεί από «πλήρη απαλοιφή» των τραπεζικών χρεώσεων για ηλεκτρονικές συναλλαγές, αλλά κι από θεσμοθέτηση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

Η Συνομοσπονδία επικρίνει, εμμέσως και τη μείωση του φόρου μερισμάτων στο 5% παρατηρώντας ότι αφορά λιγότερο από το 10% των επιχειρήσεων, τη στιγμή που για τις μικρότερες επιχειρήσεις παραμένουν σε ισχύ το τέλος επιτηδεύματος και η ειδική εισφορά αλληλεγγύης. Σχολίασε επίσης αρνητικά τις διατάξεις για φοροαπαλλαγές για δαπάνες εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ταξική η φορολογική πολιτική της κυβέρνησης

Ο Τρ. Αλεξιάδης αναφέρθηκε εκτενώς στην κριτική της ΓΣΕΒΕΕ για την ανισότητα των φορολογικών ελαφρύνσεων υπέρ των υψηλών εισοδημάτων και των μεγάλων επιχειρήσεων κι αναρωτήθηκε ποια είναι η αντίδραση του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα, που «πανηγύριζε για τη θέση των φορέων». Θύμισε μάλιστα ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν είναι μία συνομοσπονδία που ελέγχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Δεν σας αφορά η ανάπτυξη ως μοχλός βελτίωσης των οικονομικών συνθηκών της κοινωνικής πλειοψηφίας» τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου σχολιάζοντας ότι «η μόνη ανάπτυξη που φαίνεται να σας ενδιαφέρει είναι αυτή της ακατάσχετης, ανέλεγκτης κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου, της οικονομικής ελίτ δηλαδή, την οποία επάξια εκπροσωπείτε».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Συρμαλένιος επισήμανε ότι η φιλοσοφία της Ν.Δ. για την ανάπτυξη είναι «μια ανάπτυξη με ισχυρά κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο και ανάμεσά τους με επιλεκτικά και απροκάλυπτα δωράκια σε λίγους και εκλεκτούς φίλους και συγγενείς».

«Μέσα σε αυτά τα περιορισμένα δημοσιονομικά περιθώρια που έχει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, είναι εμφανέστατο το ταξικό πρόσημο» σημείωσε από την μεριά του ο Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης. Ο Γιάννης Γκιόλας υπογράμμισε ότι, παρά τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, «βλέπουμε φιλοδωρήματα που προσφέρονται στην πλειονότητα των χαμηλών και πτωχών και μικρομεσαίων στρωμάτων» και πρόσθεσε ότι «η μεσαία τάξη είναι εκείνη που κυριολεκτικά εμπαίζεται ανερυθρίαστα με μηδαμινές ελαφρύνσεις που ακυρώνονται από αυξήσεις άλλων τομέων».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL