Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Χωρίς καθηγητές άφησε το Υπουργείο Παιδείας το Λύκειο Νυρεμβέργης

Το ελληνικό υπουργείο Παιδείας «κωφεύει» στα συνεχή αιτήματα γονέων και του διευθυντή του Λυκείου Νυρεμβέργης να στείλουν καθηγητές για να καλύψουν τα διδακτικά κενά. « Δεν είναι δυνατόν να έχει φτάσει Δεκέμβρης και να μην έχουν τοποθετήσει εκπαιδευτικούς.’

Το Franken - Center της Νυρεμβέργης έχει την τιμητική του. Από την έναρξη της σχολικής χρονιάς το Σεπτέμβριο, «φιλοξενεί» σε ώρες που τα γερμανόπουλα δεν βρίσκονται στο σχολείο, παιδιά κυρίως της α΄ β΄ και  γ΄ λυκείου του ελληνικού σχολείου που βρίσκεται απέναντι.

Το σχολείο υπολειτουργεί

Προβληματισμένος εμφανίζεται και ο διευθυντής του σχολείου Γρηγόρης Ρήγος. «Τα παιδιά φεύγουν νωρίτερα. Αντί στις δυόμιση το μεσημέρι, στις 11.15 ή στις 12.00 αναλόγως με το σχολικό πρόγραμμα» λέει στη DW. Από το συνολικό εβδομαδιαίο πρόγραμμα των 260 ωρών και στις 3 τάξεις, οι 87 δεν γίνονται, είναι κενές. Δεν υπάρχουν καθηγητές. «Το πρόβλημα είναι γνωστό στο υπουργείο Παιδείας από τις αρχές της χρονιάς. Εκτός από μερικά κενά που καλύψαμε μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, δεν πήραμε ούτε έναν καθηγητή από αυτούς που αποσπάστηκαν από την Ελλάδα. Όχι μόνο στο λύκειο, αλλά και στο γυμνάσιο», τονίζει ο κ. Ρήγος. Οι επαφές με το συντονιστή στο Μόναχο ήταν συνεχείς, αλλά δεν απέφεραν αποτελέσματα». Ο Αντώνης Παναγιωτίδης είναι πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Λυκείου. Σε ένα χαρτί έχει γράψει ένα κατεβατό από ονόματα και τηλέφωνα των υπεύθυνων, με τους οποίους έχει έρθει σε επαφή στο υπουργείο Παιδείας από τον περασμένο Σεπτέμβριο. «Είναι μια κοροϊδία» μας λέει. «Ο ένας ρίχνει το μπαλάκι στον άλλο. Δεν είναι δυνατόν να έχει φτάσει Δεκέμβρης και να μην έχουν τοποθετήσει εκπαιδευτικούς.’ Έχω μιλήσει με τη Διεύθυνση Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης, με άπειρους ανθρώπους, κανείς δεν μπορεί να μου δώσει θετική πληροφορία».

Η θετική πληροφορία που ζητά το Λύκειο της Νυρεμβέργης δεν αφορά στο αίτημα νέας προκήρυξης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για θέσεις εκπαιδευτικών στο συγκεκριμένο λύκειο. Για κάτι τέτοιο έχει πετάξει πλέον το πουλάκι, η διαδικασία είναι χρονοβόρα, μπορεί να κρατήσει πολλούς μήνες, αλλά ούτε και το υπουργείο προτίθεται να το κάνει. Τα παιδιά του λυκείου χρειάζονται όμως, το αυτονόητο,  καθηγητές… χθες! Και μια τέτοια λύση την ύστατη στιγμή θα μπορούσε να βρεθεί μόνο από αποσπασμένους εκπαιδευτικούς που είναι διαθέσιμοι στη Νυρεμβέργη, είχαν εργαστεί πέρυσι, είναι έμπειροι, ξέρουν τις ανάγκες και το σχολείο, και θα μπορούσαν να καλύψουν εκ των ενόντων τουλάχιστον τις 60 από τις 87 κενές ώρες του ωριαίου προγράμματος, και μάλιστα χωρίς επιμίσθιο. Μια λύση δηλαδή πολύ πιο οικονομική από ελληνικής πλευράς. Στην αρχή της χρονιάς υπήρχαν 3 ενδιαφερόμενοι, οι δύο εκ των οποίων έχουν ομογενειακή καταγωγή και ήδη υπηρετούσαν με παράταση των αποσπάσεών τους, επειδή είναι παντρεμένοι με μόνιμο κάτοικο εξωτερικού. Οι αποφάσεις για την τοποθέτηση αυτών των εκπαιδευτικών έχει σκαλώσει κάπου στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, Ή μήπως κάπου αλλού;

«Έκθετη η πολιτική ηγεσία»

«Η τελευταία μου πληροφόρηση ήταν ότι η υφυπουργός κυρία Ζαχαράκη θα έρχονταν από το εξωτερικό την περασμένη Τετάρτη για να της δώσουν τον φάκελο με τις τοποθετήσεις 2,3 εκπαιδευτικών που βρίσκονται κοντά στο σχολείο, για να πάει εν συνεχεία ο φάκελος στο γραφείο της κυρίας Κεραμέως. Κάθε χρόνο οι συγκεκριμένοι παίρνουν παράταση της απόσπασης» απορεί ο πρόεδρος Αντώνης Παναγιωτίδης. «Δεν μπορώ να καταλάβω πού κολλάει φέτος η υπόθεση».

Την ίδια απορία έχει και ο διευθυντής του σχολείου. «Υποθέτω ότι υπάρχει κάτι που εμποδίζει τη διαδικασία. Δεν ξέρω από πού προέρχεται αυτό. Ειδάλλως δεν εξηγείται πώς ένα τόσο απλό ζήτημα, να έχει τόσο μεγάλη ανάγκη τηλεφωνημάτων, επικοινωνίας, πιέσεων, σαν να επρόκειτο για ένα δυσεπίλυτο ζήτημα ολκής. Ειλικρινά εκπλήσσομαι». Ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, έχει διατελέσει πρόεδρος Συλλόγου Γυμνασίου Νυρεμβέργης και γνωρίζει σε βάθος και διαχρονικά το πρόβλημα, γιατί έχει και ο ίδιος παιδιά στο σχολείο. Φοβάται ότι το σχολείο έχει γίνει άτυπος όμηρος του «βαθέως συνδικαλιστικού κράτους που αντί να κοιτάξει ρεαλιστικά τα κενά του σχολείου, θέλει να στέλνει από την Αθήνα κόσμο για να τακτοποιήσει τις οικονομικές του ανάγκες», όπως μας είπε.

«Με αυτήν την λογική τα σχολεία στη Βαυαρία με μιας αποστερήθηκαν δύναμης 25 εκπαιδευτικών που θα μπορούσαν να μπουν στα σχολεία και να καλύψουν τις ανάγκες ως μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού» λέει. «Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου είναι εκτεθειμένη, κανείς δεν μας δίνει σημασία, γιατί κανείς δεν φοβάται το πολιτικό κόστος» κουνά με απόγνωση το κεφάλι του ο κ. Λαμπρόπουλος αποδίδοντας ευθύνες και στον εκάστοτε συντονιστή του Μονάχου

. «Βλέπω μια τελματωμένη κατάσταση» καταλήγει και ο διευθυντής του Λυκείου Γρηγόρης Ρήγος. «Πώς είναι δυνατόν ένα σχολείο, ένα οποιοσδήποτε σχολείο, να είναι όμηρος οποιασδήποτε παρελκυστικής τακτικής που δημιουργεί τόσα ελλείμματα ωρών διδασκαλίας στα παιδιά;».

πηγή DW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις