Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ε. Τσουδερός, Σ. Βενιζέλος, οι επίγονοι του Ελ. Βενιζέλου

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι», η ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κακαβά, επανέρχεται με νέο κύκλο επεισοδίων,...

Εμπνευσμένη από το έργο του Έλληνα ιστορικού και βιογράφου Πλουτάρχου «Βίοι Παράλληλοι», η ομώνυμη σειρά της ΕΡΤ, σε σενάριο και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Κακαβά, επανέρχεται με νέο κύκλο επεισοδίων, επιδιώκοντας να φωτίσει, συνδυάζοντας επιλεκτικά, την παράλληλη πορεία και θητεία στα κοινά των συγκεκριμένων προσωπικοτήτων.

Το σημερινό επεισόδιο, που μεταδίδεται σήμερα το απόγευμα στην ΕΡΤ1 ώρα 4 μ.μ.,, παρότι μας μεταφέρει στη μεταπολεμική Ελλάδα, απασχολείται με τον βενιζελισμό και έχει τίτλο «Σοφοκλής Βενιζέλος και Εμμανουήλ Τσουδερός - Η πολυδιάσπαση της βενιζελικής παράταξης».

Ο βενιζελικός ή ο βενιζελογενής πολιτικός χώρος διακρίνεται από μία μεγάλης έκτασης πολυδιάσπαση, ήδη, από τις εκλογές του 1920. Θα εμφανιστεί ξανά μερικώς ενωμένος το 1961. Ήτοι αφού μεσολαβούν 40 χρόνια πολυδιάσπασης, καθώς πολλοί πολιτικοί προερχόμενοι από το κόμμα των Φιλελευθέρων πορεύονται πολιτικά μόνοι τους, είτε επικεφαλής προσωπικών κομμάτων είτε ως άτομα.

Μεταπολεμικά, ακόμα και μετά τον θάνατο του πρωθυπουργού Θεμιστοκλή Σοφούλη, πολιτικού διαδόχου του Ελευθερίου Βενιζέλου, ούτε ο Εμμανουήλ Τσουδερός ούτε ο Σοφοκλής Βενιζέλος, παρ' όλο που αμφότεροι υπήρξαν σημαντικοί πολιτικοί παράγοντες του βενιζελισμού, κατάφεραν να αναβιώσουν την παράταξη. Ακόμα δε και η ανασύνταξή της υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου το 1961 αποδείχτηκε, τελικά, προσωρινή.

Στο ντοκιμαντέρ μιλούν οι Θάνος Βερέμης (ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ), Μανόλης Κούμας (διδάκτωρ Ιστορίας Πανεπιστημίου Αθηνών), Τάσος Σακελλαρόπουλος (υπεύθυνος Ιστορικών Αρχείων Μουσείου Μπενάκη), Σωτήρης Ριζάς (διευθυντής Ερευνών στην Ακαδημία Αθηνών), Ευάνθης Χατζηβασιλείου (καθηγητής - Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΕΚΠΑ).

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις