Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
Στο "ωραιότερο νησί του κόσμου"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στο "ωραιότερο νησί του κόσμου"

To "D'Mal", πίσω από τον κύριο δρόμο του Μπορακάι, είναι στέκι με εστιατόρια, μπαρ και τουριστικά καταστήματα

Κείμενο - φωτογραφίες:
ΘΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

1970. Ο Ρόμπερτ Άλντριχ σκηνοθετεί το τρίο Μάικλ Κέιν, Χένρι Φόντα και Κλιφ Ρόμπερτσον στο "Too Late the Hero". Η ταινία γυρίζεται σε κάποιο άγνωστο στον πολύ κόσμο ειδυλλιακό νησί με υπέροχες αμμουδιές, το Μπορακάι των Φιλιππίνων, το οποίο αποκτά αμέσως μια πρωτόγνωρη δημοφιλία.

Όταν μάλιστα το 1979 ο Γερμανός ταξιδιωτικός συγγραφέας Γιενς Πέτερ θα περιγράψει στον ταξιδιωτικό οδηγό των Φιλιππίνων το Μπορακάι ως "επίγειο παράδεισο" με κάτασπρες αμμουδιές και διάφανα νερά δίπλα στη ζούγκλα, κι όλα αυτά σε απίστευτα χαμηλές τιμές, το νησί θα αποτελέσει όνειρο ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλον τον κόσμο.

Η αθρόα εισροή όμως συναλλάγματος θα έχει και αντίτιμο. Η περιβαλλοντική επιβάρυνση από την άφιξη δύο εκατομμυρίων τουριστών τον χρόνο στο μήκους 7 χιλιομέτρων και πλάτους στο στενότερο σημείο μόλις 1 χιλιομέτρου νησί προσλαμβάνει τέτοια έκταση ώστε ο Πρόεδρος των Φιλιππίνων Ροντρίγκο Ντουτέρτε το χαρακτηρίζει "βόθρο".

Ειρωνεία, καθώς το 2012 το είχε ανακηρύξει το "Travel + Leisure" ως "το ωραιότερο νησί του κόσμου" και το 2014 το "Condé Nast Traveler" το κατέταξε στην κορυφή των ωραιότερων νησιών παγκοσμίως. Έτσι την άνοιξη του 2018 το νησί κλείνει για τους επισκέπτες προκειμένου να βελτιωθεί το αποχετευτικό σύστημα για να αρχίσει να δέχεται ξανά τουρίστες από τον Οκτώβριο του ίδιου έτους.


Στη Λευκή Αμμουδιά

Φεβρουάριος 2011. Διασχίζοντας τις Φιλιππίνες από Νότο προς Βορρά, αναχωρώ νωρίς το πρωί από το νησί Σεμπού για Μπορακάι με ενδιάμεσο σταθμό την Μανίλα. Νωρίς το απόγευμα προσγειώνομαι στο αεροδρόμιο Καλίμπο, από όπου αλλάζοντας διαδοχικά λεωφορείο για διαδρομή μιας ώρας φθάνω στο Κατιτλάν, όπου δένουν οι βενζινάκατοι, και από εκεί διά θαλάσσης μετά από 20' στο ξενοδοχείο.

Θα μπορούσα να κλείσω για το κοντινότερο αεροδρόμιο του Κατικλάν, όμως το εισιτήριο θα ήταν ακριβότερο. Για επίσης οικονομικούς λόγους έφθασα με μικρή αποσκευή, αφού για λόγους ασφαλείας τα ελαφρά αεροσκάφη που εκτελούν το δρομολόγιο δεν επιτρέπουν μεγάλο βάρος αποσκευών και θα πλήρωνα πρόσθετα τέλη αν η αποσκευή μου ξεπερνούσε τα 10 κιλά.

Μπορακάι σημαίνει πρωτίστως παραλίες. Οι 13 παραλίες του είναι η μία ωραιότερη από την άλλη. Κυριότερη είναι η μήκους 4 χιλιομέτρων Λευκή Παραλία, μακρύτερη λευκή παραλία σε ολόκληρη την Ασία, ενώ χάρη στη λευκή σαν χιόνι άμμο της είναι η δημοφιλέστερη μεταξύ των τουριστών. Ξεφυλλίζοντας τον ταξιδιωτικό οδηγό διαβάζω ότι σε αυτήν τη λευκή άμμο οφείλει το όνομά του το νησί. Οι εκδοχές είναι αρκετές, οι κυριότερες όμως θέλουν να προέρχεται από την τοπική λέξη που σημαίνει "μποράκ", που σημαίνει "βαμβάκι" και συνεκδοχικά "λευκό". Αμέσως μου περνά η σκέψη πως, αν το μάθαινε αυτό ο Γκας Πορτοκάλος, θα ισχυριζόταν πως πρόκειται για ελληνική λέξη, τον "βόρακα", που πήρε το όνομά του από το λευκό του χρώμα, αδιαφορώντας αν αυτό προέρχεται από το αραβικό "μπουράκ".


Ο μαύρος ηφαιστειακός βράχος "Willy's Rock" με το άγαλμα της Παναγίας στα 20 μέτρα από την παραλία

Στα ανατολικά βρίσκεται η περίφημη παραλία Μπουλαμπόγκ, ιδανική για kitesurfing, parasailing και windsurfing και, το κυριότερο, χωρίς να μαζεύει πολύ κόσμο. Ονομαστή είναι και η Πούκα, επίσης με λευκή αμμουδιά, δημοφιλής και στους τουρίστες, που την ξέρουν ως "Puka Shell" από τα κοχύλια της, με τα οποία οι ντόπιοι κατασκευάζουν βραχιόλια και χαϊμαλιά, και που είναι περίφημη για τις ταβέρνες με θαλασσινά.

Και εδώ όμως ο τουρισμός απειλεί τη φύση, και ειδικά τις "ιπτάμενες αλεπούδες", είδος νυχτερίδας που σκορπίζοντας σπόρους και επικονιάζοντας άνθη κρατούν σε ισορροπία το οικοσύστημα και βοηθούν στο να μην εκδηλώνονται δάγγειος πυρετός και ελονοσία.

Μπορακάι σημαίνει ακόμη βαρκάδες και θαλάσσια σπορ. Οι dive masters του scuba diving είναι πολύ καλά εκπαιδευμένοι και έμπειροι. Εξοπλισμό βρίσκεις εδώ και, ίσως το κυριότερο για όσους δεν διαθέτουν εμπειρία από scuba, σε προπονούν σε αβαθή νερά. Τα "κλου" της εμπειρίας είναι τα dvd που παίρνεις από τους υποβρύχιους φωτογράφους που σε φωτογραφίζουν και το τάισμα των ψαριών με ψωμί. Βάρκες σε πηγαίνουν σε ιδανικά μέρη για snorkeling, ενώ αξέχαστη εμπειρία είναι το "Helmet Diving" που κατεβαίνεις με σκάφανδρο μέχρι να πατήσεις τον λευκό πάτο του ωκεανού ανάμεσα σε ψάρια.

Κάτι ακόμη που θα με ενθουσιάσει είναι τα στούντιο σπα και μασάζ, στα οποία αφιερώνω τις τελευταίες ώρες της παραμονής μου στο νησί και, χάρη σε μια απίστευτη αναζωογόνηση σε τιμές ασύλληπτα χαμηλές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ανακτώ την απαραίτητη για τη συνέχεια της περιοδείας μου στις Φιλιππίνες φρεσκάδα.

 

Κάθε χρόνο δύο εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται το μήκους μόλις 7 χιλιομέτρων και πλάτους 1 χιλιομέτρου, στο στενότερο του σημείο, νησί

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL