Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.5°C17.6°C
2 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
12 °C
10.8°C13.7°C
3 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.9°C15.5°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C17.5°C
2 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C13.0°C
0 BF 81%
Ευθεία απάντηση του προέδρου του σώματος σε Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Ν. Βούτσης: Η Βουλή λειτουργεί και αποφασίζει
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευθεία απάντηση του προέδρου του σώματος σε Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. / Ν. Βούτσης: Η Βουλή λειτουργεί και αποφασίζει

Και τις πρώτες ημέρες της επόμενης εβδομάδας θα είναι ανοιχτή η Βουλή, ξεκαθάρισε ο Νίκος Βούτσης μετά τη χθεσινή συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων, στην οποία αποφασίσθηκε ότι από την Ολομέλεια

- Θα κυρωθούν οι συμβάσεις με το Αζερμπαϊτζάν για την προστασία του περιβάλλοντος και το Πρωτόκολλο της Ναγκόγια για την πρόσβαση στους γενετικούς πόρους (σήμερα).

- Θα ψηφιστεί ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας (την Πέμπτη).

- Θα κυρωθούν έργα από τη σύμβαση με τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (την Παρασκευή).

Αντίθετα ο Ν. Βούτσης ξεκαθάρισε ότι οι δασικοί χάρτες που έχουν κατατεθεί στη Βουλή “δεν προλαβαίνουν να έρθουν στην Ολομέλεια. Πλην όμως, επειδή είναι διορθωμένο νομοσχέδιο ύστερα από τις παρεμβάσεις του ΣτΕ, αποτελεί ύλη που μπορεί να αξιοποιηθεί από την επόμενη Βουλή”.

Ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα πάει το διάστημα 10-13 Ιουνίου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, έτσι ώστε οι εκλογές θα οριστούν στις 7 Ιουλίου. Η Βουλή, πρόσθεσε με νόημα, θα λειτουργεί έως τη θυροκόλληση του Προεδρικού Διατάγματος διάλυσής της. “Δεν θεωρώ ενδεχόμενο να υπάρξει συνεδρίαση και την επόμενη εβδομάδα. Δεν μπορώ να το πω με σαφήνεια. Όμως είναι σαφές ότι η Βουλή είναι ανοιχτή μέχρι να διαλυθεί. Είμαστε σε μια ιδιότυπη, αλλά κανονική λειτουργία της Βουλής”, είπε ο Ν. Βούτσης, απαντώντας εμμέσως πλην σαφώς και στις διαμαρτυρίες της αντιπολίτευσης.

Όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν τροπολογίες λίγο πριν το κλείσιμο της Βουλή, ο Ν. Βούτσης επεσήμανε ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας και ο νέος Κώδικας Ποινικής Δικονομίας θα ψηφιστούν με τη διαδικασία των κωδίκων που δεν επιτρέπει τροπολογίες. Αντίθετα, στις συμβάσεις “δεν αποκλείεται να υπάρξει μικρός αριθμός τροπολογιών που θα έρθουν από υπουργούς και με απόφαση της κυβέρνησης. Ευελπιστώ και είμαι βέβαιος ότι δεν θα έχουν φωτογραφικό, προεκλογικό χαρακτήρα” υπογράμμισε ο πρόεδρος της Βουλής.

Ώς αργά χθες είχαν κατατεθεί μία υπουργική τροπολογία και πέντε βουλευτικές. Η υπουργική τροπολογία δίνει παράταση στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου των συμβασιούχων που έχουν υποβάλει αίτηση στην προκήρυξη 3Κ (για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ). Η παράταση είναι έως την ανάληψη των καθηκόντων τους και το αργότερο έως τον Οκτώβριο του 2019. Οι βουλευτικές τροπολογίες αφορούν τα Ιόνια Νησιά.

Αποχώρηση Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ

Πάντως η Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ επέλεξαν να αποχωρήσουν από τη Βουλή, ακόμη και από την ψήφιση των κωδίκων για την οποία υπάρχει συναίνεση. Ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Κώστας Τσιάρας δήλωσε ότι “λίγες μέρες πριν την προκήρυξη των εκλογών η κοινοβουλευτική διαδικασία εξακολουθεί να κινείται μεταξύ μιας ηθικής θεσμικής προσέγγισης και του κελεύσματος των επιταγών αυτής της κυβέρνησης. Η Ν.Δ. είναι απολύτως αντίθετη σε μια πρακτική που έχει καταδικαστεί από το παρελθόν. Εμείς πιστεύουμε ότι η επόμενη των εκλογών της 7ης Ιουλίου θα είναι μια μέρα που η κοινοβουλευτική διαδικασία θα ξαναμπεί σε κανονικούς ρυθμούς και η πατρίδα μας θα επιστρέψει εκεί που πραγματικά τής αξίζει”.

Και ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ Βασίλης Κεγκέρογλου υποστήριξε ότι “έχουμε την τρίτη πράξη μεθοδεύσεων της κυβέρνησης. Μετά την ασέβεια προς την ηγεσία της Δικαιοσύνης και τις μεθοδεύσεις για την επιλογή προέδρου και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μετά την αποκάλυψη για τη σκευωρία της Novartis, έρχεται εξπρές διαδικασία νομοθέτησης. Οι κώδικες αλλάζουν κάθε 100 χρόνια και πρέπει να δοθεί η δυνατότητα στην επόμενη Βουλή να τους επεξεργαστεί. Η σημερινή κυβέρνηση είχε 4,5 χρόνια στη διάθεσή της να τους φέρει, αλλά το κάνει την τελευταία στιγμή. Εμείς καταγγείλαμε τη διαδικασία. Το ίδιο θα κάνουμε στην επιτροπή και την Ολομέλεια και θα αποχωρήσουμε”.

Θα καταγγείλει το ΚΚΕ

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, χαρακτήρισε ως απαράδεκτη τη διαδικασία και ανακοίνωσε ότι στην Επιτροπή θα την καταγγείλουν και θα αποχωρήσουν. Ωστόσο άφησε ανοικτό το τι θα κάνει στην Ολομέλεια λέγοντας ότι “θα δούμε αν θα κάνουμε το ίδιο”.

Ποτάμι: Αν χρειαστεί...

Αναφερόμενος στη στάση του Ποταμιού ο Γιώργος Μαυρωτάς επεσήμανε ότι “θα παίξει τον θεσμικό του ρόλο” και σημείωσε με νόημα πως “θα αποχωρήσει όταν, και αν, χρειαστεί”.

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ

"Ερευνήστε κανονικά για τον Γ. Παπαντωνίου"

Ο Ν. Βούτσης ανακοίνωσε ακόμη ότι θα στείλει επιστολή στον ανακριτή Ορφανίδη που ερευνά το σκάνδαλο Παπαντωνίου με την οποία θα του ζητάει να συνεχίσει κανονικά την έρευνά του. Ο ανακριτής με επιστολή του ζητούσε να κινηθούν οι διαδικασίες (προκαταρκτική επιτροπή κ.λπ.) προκειμένου να μην υπάρξει παραγραφή αδικημάτων του πρ. υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Όμως ο πρόεδρος της Βουλής θα του επισημάνει στην επιστολή του ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να ερευνήσει την υπόθεση διότι η Βουλή έχει γνωμοδοτήσει (με αποφάσεις της Ολομέλειας και πορίσματα Επιτροπών) και υπάρχει πλέον νομολογία πως τα αναφερόμενα αδικήματα είναι αρμοδιότητα των δικαστικών αρχών για να ελεγχθούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL