Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: / Αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: Οριζόντια μέτρα και όχι "ασπιρίνες"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΥΣΤΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: / Αυστηρό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα: Οριζόντια μέτρα και όχι "ασπιρίνες"

Γενναίο πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας και των εργαζόμενων, με οριζόντιες παρεμβάσεις και όχι “μέτρα ασπιρίνες”, ζήτησε χθες το απόγευμα από την κυβέρνηση ο Αλ. Τσίπρας.

Την ίδια στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθαρίζει πως θα βάλει πλάτη σε μέτρα για το ξεπέρασμα της κρίσης, όχι όμως για τη διάλυση της εργασίας και της οικονομίας.

“Αν η κυβέρνηση θέλει να λάβει μέτρα για να ξεπεράσουμε την κρίση, θα είμαστε παρόντες και παρούσες όπως ποτέ καμία αντιπολίτευση δεν έπραξε” δήλωσε ο Ευ. Τσακαλώτος προειδοποιώντας: “Αν θέλει να λάβει μέτρα ώστε, εκμεταλλευόμενη την κρίση, να διαλύσει εργασιακά δικαιώματα και μαζί με αυτά και την οικονομία της χώρας που με τόσες θυσίες του ελληνικού λαού ορθοπόδησε, της το ξαναλέμε: να μην το διανοηθεί”.

Τηλεδιασκέψεις με Μίχαλο - Καββαθά

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε χθες διαδοχικές τηλεδιασκέψεις με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλο και τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ Γ. Καββαθά με τη συμμετοχή και των τομεαρχών Οικονομίας και Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Παππά και Έ. Αχτσιόγλου. Κατά τις τηλεδιασκέψεις συζητήθηκαν αναλυτικά οι εξελίξεις και οι επιπτώσεις του κορωνοϊού, εκτός από τη δημόσια Υγεία, και σε όλο το εύρος της οικονομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά την ολοκλήρωση των συνομιλιών, οι εκπρόσωποι των φορέων εξέφρασαν την ανησυχία τους για τις βαθιές επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Παράλληλα, εξέφρασαν τις επιφυλάξεις τους για την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, τα οποία πρέπει να αποσαφηνιστούν και να διευρυνθούν. Την ανάγκη οριζόντιων μέτρων υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

1% μέτρα από ΣΥΡΙΖΑ το 2019 και δημοσιονομικούς περιορισμούς

“Η αίσθηση που διαμορφώνεται είναι ότι τα μέτρα είναι αποσπασματικά και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζόμενων και της αγοράς” τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε δήλωσή του χθες το απόγευμα, ασκώντας κριτική στον Κ. Μητσοτάκη για τα αποσπασματικά μέτρα.

“Όταν στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ, ο κ. Μητσοτάκης ανακοινώνει μέτρα ύψους μόλις 1% του ΑΕΠ” ανέφερε. Όπως θύμισε άλλωστε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε ανακοινώσει πέρυσι τον Μάιο μέτρα ύψους 1% του ΑΕΠ, όταν η χώρα δεν βρισκόταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ίσχυαν πλήρως οι δημοσιονομικοί περιορισμοί του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5%.

Χιλιάδες απολύσεις

“Φοβάμαι ότι η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος της οικονομικής κρίσης που έρχεται” τόνισε, επισημαίνοντας ότι, ενώ ελήφθησαν ορθώς προληπτικά μέτρα για τη δημόσια Υγεία -με εξαίρεση τις εκκλησίες-, για την οικονομία “δεν παίρνει ούτε έγκαιρα ούτε προληπτικά μέτρα, παρά μονάχα αποσπασματικά. Τρέχει πίσω από το πρόβλημα”.

Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας εστίασε την κριτική του όχι μόνο στο ύψος αλλά και στον χαρακτήρα των παρεμβάσεων. “Μέτρα που δεν είναι οριζόντια αφήνουν δεκάδες επαγγελματικούς κλάδους εκτός στήριξης” είπε, προειδοποιώντας πως αν αυτό συνεχιστεί, “οι χιλιάδες απολύσεις που θα ακολουθήσουν θα μας επιστρέψουν σε επίπεδα ανεργίας που θα θυμίζουν τις χειρότερες μέρες του 2014”.

Τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ

Σ' αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έβαλε στο τραπέζι συγκεκριμένα αιτήματα, τονίζοντας ότι αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, “σε λίγες εβδομάδες, φοβάμαι, δεν θα υπάρχει επιχείρηση ή επιχειρηματίας δίχως ασφυκτικά προβλήματα”. Ειδικότερα, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε:

* Άμεση κρατική παρέμβαση στις τράπεζες ώστε να παγώσουν τις δανειακές οφειλές και για τα φυσικά πρόσωπα.

* Πάγωμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

* Να παρατείνουν οι τράπεζες την εξόφληση των επιταγών για όσο διαρκεί η κρίση.

“Αυτό που σήμερα απαιτείται είναι όχι μέτρα 'ασπιρίνες', αλλά ένα γενναίο πρόγραμμα σωτηρίας με ορίζοντα τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, που θα καλύπτει οριζόντια όλη την οικονομία” υπογράμμισε, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει τα εξής μέτρα:

* Απαγόρευση απολύσεων με ταυτόχρονη καταβολή από το κράτος πλήρως των μισθολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων, όπως φυσικά και του δώρου του Πάσχα.

* Παροχή άτοκων δανείων στις επιχειρήσεις καθώς και δημιουργία νέων εργαλείων ρευστότητας μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας.

* Συγκρότηση ενός αντίστοιχου «σχεδίου Ηρακλής» για τις επιχειρήσεις και την εγγύηση του Δημοσίου σε επιχειρηματικά δάνεια.

Οι νεοφιλελεύθερες απόψεις Μητσοτάκη είναι ήδη νεκρές

“Καταλαβαίνω ότι ο κ. Μητσοτάκης δυσκολεύεται να μπει σε μια τέτοια λογική. Είναι δέσμιος των νεοφιλελεύθερων απόψεών του για την οικονομία. Αυτών που οδήγησαν, όμως, την οικονομία, ήδη πριν τον κορωνοϊό, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, σε καθοδική τροχιά” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας καλώντας τον Κ. Μητσοτάκη “να συνειδητοποιήσει ότι οι νεοφιλελεύθερες απόψεις του είναι ήδη νεκρές”.

“Τώρα όλοι τρέχουν να σωθούν πίσω από γενναίες κρατικές παρεμβάσεις. Όσο γρηγορότερα το συνειδητοποιήσει, τόσο μικρότερες θα είναι οι απώλειες για την οικονομία και κυρίως για τους επιχειρηματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τους εργαζόμενους” υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

“Μαναβική” απάντηση Πέτσα

Με... μαναβική έσπευσε να απαντήσει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καταλογίζοντας “μικροπολιτική” στον ΣΥΡΙΖΑ. “Ο κ. Τσίπρας λέει ψέματα όταν υποστηρίζει ότι 'στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνονται οριζόντια προληπτικά μέτρα ύψους έως και 20% του ΑΕΠ'. Καμία χώρα δεν έχει λάβει τέτοια μέτρα.

Ο κ. Τσίπρας και τα στελέχη του μπερδεύουν 'μήλα' (δημοσιονομικά μέτρα), με 'πορτοκάλια' (εγγυήσεις και άλλα μέτρα ενίσχυσης ρευστότητας)” σημείωσε με δήλωσή του ο Στ. Πέτσας.

Επανέλαβε δε ότι ο Κ. Μητσοτάκης, που στη... φουρτούνα “κρατάει το τιμόνι της χώρας”, αποκατέστησε την εμπιστοσύνη στην Ελλάδα αναφέροντας την “απόφαση για ισότιμη συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL