Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Αλ. Τσίπρας: Ώρα ευθύνης και στήριξης στο δημόσιο σύστημα Υγείας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ / Αλ. Τσίπρας: Ώρα ευθύνης και στήριξης στο δημόσιο σύστημα Υγείας

“Δεν είναι η ώρα της αντιπαράθεσης, αλλά η ώρα της ευθύνης" είναι το μήνυμα που έστειλε ο Αλ. Τσίπρας στην επικοινωνία που είχε μέσω βιντεοκλήσης με τον Κυρ. Μητσοτάκη διαμηνύοντας πως τα στελέχη και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ “είναι εδώ για να βοηθήσουν την Πολιτεία και κυρίως τους αρμόδιους φορείς, το υπουργείο Υγείας, τα νοσοκομεία μας, τους γιατρούς και τους νοσηλευτές μας, να ανταπεξέλθουν σ' αυτή τη μεγάλη πρόκληση”.

Στη συνομιλία που έγινε έπειτα από πρωτοβουλία του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπογραμμίστηκε η σημασία του μηνύματος “Μένουμε στο σπίτι”, με τον Αλ. Τσίπρα να καταθέτει τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας αλλά και την αξιοποίηση του αποθεματικού των 37 δισ. Την Κυριακή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε τηλεδιάσκεψη με συνεργάτες του και τομεάρχες του κόμματος με αντικείμενο την ενημέρωση και τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μπροστά στον φόβο όλοι στρέφονται στο ΕΣΥ

“Οι ιδεολογικές διαφορές μας με τον κύριο Μητσοτάκη είναι γνωστές” σημείωσε σε δήλωσήτου ο Αλ. Τσίπρας. “Η σημαντικότερη εξ αυτών ίσως είναι η διαφωνία μας για τον ρόλο του κοινωνικού κράτους και του δημόσιου συστήματος Υγείας σε μια κοινωνία” πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι σήμερα, “μπροστά στον φόβο για την απώλεια της ζωής”, όλοι στρεφόμαστε στο δημόσιο σύστημα Υγείας.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε τη σημασία της απόκρουσης των ακραίων λογικών των Μνημονίων “που ήθελαν 2,5 εκατ. ανασφάλιστους έξω από τα δημόσια νοσοκομεία, είσοδο με πέντε ευρώ σε όλους τους ασθενείς, περαιτέρω συρρίκνωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και κλείσιμο ολόκληρων νοσηλευτικών μονάδων προς όφελος των ιδιωτικών νοσηλευτηρίων”.

"Δεν αρκεί να χειροκροτάμε, αλλά να στηρίξουμε έμπρακτα"

“Τούτες τις ώρες οφείλουμε όλοι να γίνουμε μια γροθιά για να αντιμετωπίσουμε την κρίση. Χειροκροτάμε με όλη τη δύναμη της ψυχής μας τους ανθρώπους που θέτουν τη ζωή τους σε κίνδυνο για να ζήσουμε οι υπόλοιποι” σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως “όσοι έχουμε θέση ευθύνης δεν αρκεί να χειροκροτάμε. Οφείλουμε και να πάρουμε αποφάσεις για να τους στηρίζουμε έμπρακτα. Τόσο αυτούς όσο και καθέναν και καθεμιά που θα έχει απώλειες από την κρίση”. Όπως σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, αν η Ελλάδα σώθηκε μια φορά με την καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια το καλοκαίρι του 2018, “σήμερα μπορεί να σωθεί και για δεύτερη φορά χάρη στην επιλογή να δημιουργήσουμε το 'μαξιλάρι' ασφαλείας των 35 δισ. ευρώ".

Σανίδα σωτηρίας για οικονομία και κοινωνία το “μαξιλάρι”

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε τη διεκδίκηση από την κυβέρνηση της μείωσης των στόχων από φέτος κατά 1,5% του ΑΕΠ, δηλαδή για περίπου 3 δισ. Ταυτόχρονα, να ζητήσει δαπάνες τουλάχιστον 1% του ΑΕΠ, δηλαδή 2 δισ., να μην συνυπολογιστούν στους δημοσιονομικούς στόχους. Δηλαδή, συνολικά τουλάχιστον 5 δισ. να χρηματοδοτήσουν την αντιμετώπιση της κρίσης. Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε πως ανεξαρτήτως της όποιας απόφασης ληφθεί στο Eurogroup, η κυβέρνηση να μην διστάσει να αξιοποιήσει μέρος από το απόθεμα των 35 δισ. για τις ανάγκες που θα προκύψουν.

Άμεση προτεραιότητα, να αντέξει το ΕΣΥ

Με την αξιοποίηση του αποθεματικού, στόχος είναι, όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, η ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού καθώς και το άνοιγμα νέων κλινών ΜΕΘ, αλλά και η άμεση προκήρυξη των 4.000 μόνιμων θέσεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού που εκκρεμούν. Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην παράταση όλων των συμβάσεων των επικουρικών γιατρών, στη μονιμοποίηση όσων έχουν προσληφθεί ως επικουρικό λοιπό προσωπικό καθώς και όσων έχουν προσληφθεί μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ προκειμένου να ενταχθούν όλοι άμεσα στο σύστημα. “Γιατί η άμεση προτεραιότητά μας τώρα είναι να αντέξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας” είπε χαρακτηριστικά.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων

Ο Κυρ. Μητσοτάκης και ο Αλ. Τσίπρας συζήτησαν ακόμα για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης και την ανάγκη προστασίας των εργαζομένων. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μην διστάσει να εκπονήσει ”ένα εξαιρετικά γενναίο πρόγραμμα παροχής ρευστότητας στην πραγματική οικονομία”. Ειδικότερα τον κάλεσε να προχωρήσει άμεσα στην κάλυψη από το Δημόσιο του συνόλου του μισθολογικού και ασφαλιστικού κόστους για τις επιχειρήσεις που με απόφαση της Πολιτείας πρέπει να κλείσουν.

Για όσο χρειαστεί, οι μισθοί των εργαζομένων να καταβληθούν στο ακέραιο και να μην υπάρξουν απολύσεις. Ταυτόχρονα, να καταβάλει έκτακτο επίδομα στα χαμηλά εισοδήματα για την κάλυψη των έκτακτων αναγκών. Να ενισχύσει τον ΟΑΕΔ ώστε να διευρυνθούν τα κριτήρια του επιδόματος ανεργίας και να καλυφθούν άμεσα οι εποχικά εργαζόμενοι.

Αναστολή δόσεων, επέκταση προστασίας πρώτης κατοικίας

Ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε παράλληλα να υπάρξει έκτακτο επίδομα σε όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες ταυτόχρονα με την αναστολή πληρωμών όλων των φορολογικών υποχρεώσεων για όσο διάστημα οι επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές. Τέλος, κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να παρέμβει στις τράπεζες ώστε να ανασταλούν για όσο διαρκεί η κρίση οι δόσεις στεγαστικών και επιχειρηματικών δανείων και να επεκταθεί η προστασία της πρώτης κατοικίας.

"Αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας"

“Ας γίνει η κρίση αυτή η αφορμή να βγάλουμε τον καλύτερο εαυτό μας. Αυτόν της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Κι ας είναι η αιτία να συνειδητοποιήσουμε την αξία της δημόσιας παρέμβασης στην οικονομία. Αλλά και την ανεκτίμητη για ώρες σαν αυτή αξία της ενίσχυσης της δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού κράτους” υπογράμμισε καταλήγοντας στη δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL