Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
13.4°C16.3°C
1 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.2°C15.7°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
14 °C
13.8°C15.4°C
2 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.4°C18.0°C
2 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.9°C13.5°C
0 BF 87%
Γεροβασίλη προς ΝΔ: Θέλετε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς στη χώρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γεροβασίλη προς ΝΔ: Θέλετε θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς στη χώρα

Ερωτηθείσα ως προς τους λόγους για του οποίους κατατέθηκε σήμερα το πρωί αναφορά προς τον εισαγγελέα Αρείου Πάγου κ. Πλιώτα, η Όλγα Γεροβασίλη σχολίασε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ ότι θεωρεί ότι εξ αρχής η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής κατ’ επανάληψη καταπατά τη νομιμότητα στη χώρα με διαδοχικές παράνομες αποφάσεις, έχουν παραβιασθεί όλα τα άρθρα του Κανονισμού της Βουλής.

Παραβιάζεται η νομιμότητα της διαδικασίας εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων

Συζητούμε για τον τρόπο εξέτασης των προστατευομένων μαρτύρων και για την τήρηση της νομιμότητας της διαδικασίας εξέτασης. Η καταπάτηση του Κανονισμού και η πρόθεση αποκάλυψης των στοιχείων των προστατευόμενων μαρτύρων είναι μήνυμα αποτρεπτικό προς οποιονδήποτε πολίτη θελήσει να αποκαλύψει κάποιο σκάνδαλο και να ζητήσει προστασία.

Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα είναι ενσωματωμένος στο νομικό σύστημα στη χώρα μας και σε συνέχεια των όσων ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η παρατυπία δεν βρίσκεται στο ότι αποφασίζεται ο προστατευόμενος να καταθέσει με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο κατέθεσε στον αντιεισαγγελέα αλλά στον τρόπο με τον οποίο οι ίδιοι ερμηνεύουν ό,τι αποφάσισαν.

Και αυτό που αποφάσισε η πλειοψηφία της Προανακριτικής της Βουλής είναι να αποκαλυφθούν τα στοιχεία των προστατευόμενων μαρτύρων, πράγμα το οποίο δεν έχει δικαίωμα να κάνει, δεν έχει αυτό το θεσμικό ρόλο!

Η ΓΑΔΑ περιγράφει με σαφή τρόπο στο έγγραφό της τι ακριβώς διαδικασία ακολουθείται για τον προστατευόμενο μάρτυρα. Από την άλλη, έχουμε την προσπάθεια αποκάλυψης στοιχείων.

Η ΝΔ κτίζει θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς- Ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε προδικάζει το αποτέλεσμα της Προανακριτικής ούτε παρατυπεί. Προασπίζεται τις νομότυπες διαδικασίες

Κτίζεται σήμερα ένα θεσμικό πλαίσιο προστασίας της διαφθοράς στη χώρα. Σε αυτό οφείλουμε να αντισταθούμε και το κάνουμε δημοσιοποιώντας όλη αυτή την προσπάθεια της Επιτροπής να καταπατήσει τη νομιμότητα στη χώρα αλλά και να τη διασύρει διεθνώς.

Στο σχόλιο των δημοσιογράφων για υπερβολές όταν υπουργός ΣΥΡΙΖΑ ενέχεται σε

παρεμβάσεις σε όλους τους εισαγγελείς, οι οποίοι έπαιζαν σημαντικό ρόλο σε όλες αυτές τις υποθέσεις, υπογράμμισε ότι αυτό το ζήτημα διερευνάται από την Επιτροπή, άρα δεν μπορούμε να το προδικάσουμε.

Θα αποφανθούν τα αρμόδια όργανα και οι αρμόδιες εισαγγελικές αρχές, όπως και η Προανακριτική της Βουλής στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της.

Συζητάμε σήμερα κατά πόσον η Επιτροπή αυτή παραβιάζει αυτές τις αρμοδιότητες έναντι και της Ολομέλειας της Βουλής και της αρχής της διάκρισης των εξουσιών. Διατυπώνουμε δημοσίως τη διαφωνία μας με τις πρακτικές που ακολουθεί η Επιτροπή.

Οι μάρτυρες θέλουμε να καταθέσουν. Όμως συζητάμε τον τρόπο κατάθεσης, ο οποίος επιχειρείται από την Επιτροπή να παραβιαστεί. Υποχρέωσή μας είναι να προστατεύσουμε το δικαιϊκό σύστημα της χώρας και να μην επιτρέψουμε να διασύρεται στα διεθνή όργανα.

Αναφορά έκανε στη χτεσινή παρέμβαση στην Ολομέλεια του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ότι πρέπει να προστατευθεί ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα. Και τώρα συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Η διαδικασία της επίδοσης δεν προβλέπει διάλογο με τον Εισαγγελέα

Στην ερώτηση του δημοσιογράφου αν εξακρίβωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την επίσκεψή τους στην Εισαγγελία, τον τρόπο εξέτασης του προστατευόμενου μάρτυρα κατά τη διάρκεια της προηγούμενής του κατάθεσης, η Όλγα Γεροβασίλη είπε πως δεν υπήρξε τέτοια συζήτηση και ούτε και θα μπορούσε να υπάρξει.

Επρόκειτο για επίσκεψη επίδοσης αναφοράς στον κ. Πλιώτα και επεξήγησής της, δηλαδή τη διασφάλιση της προστασίας των μαρτύρων και την τήρηση της νομιμότητας, χωρίς φυσικά να υπάρξει συζήτηση με τον εισαγγελέα.

Η Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως όσα ακούγονται στην Επιτροπή, «να βγουν οι κουκούλες», «να εμφανιστούν» κ.ο.κ. δείχνουν την πρόθεσή της πλειοψηφίας.

Συγκεκριμένα, τόνισε πως «η βίαιη προσαγωγή προστατευόμενου μάρτυρα ενέχει και θολά σημεία. Δηλαδή, για να τον αναζητήσει κάποιος πρέπει να έχει και τα στοιχεία του και εκεί θα πρέπει να τηρείται η διαδικασία».

«Ο θεσμός του προστατευόμενου μάρτυρα είναι θεσμός που παρακολουθείται από τα αρμόδια ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα, στα οποία έχουμε ήδη προσφύγει» ανέφερε η κ. Γεροβασίλη και συνέχισε λέγοντας πως «η Προανακριτική Επιτροπή, ξεκινώντας από την παράνομη εξαίρεση των κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου, έχει ακολουθήσει πολλά βήματα που δείχνουν πως η πλειοψηφία γράφει το νόμο στα παλιά της τα παπούτσια και έτσι δεν είναι δυνατόν εμείς να μη διαμαρτυρηθούμε».

Οι «αρμοί της εξουσίας» δεν είναι τίποτε άλλο παρά το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος των ΝΔ- ΠΑΣΟΚ

Σε σχέση με την αναφορά του κ. Τσίπρα για τους αρμούς της εξουσίας, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε πως κατάλαβε ακριβώς τι εννοούσε ο Πρόεδρος του κόμματος, δηλαδή πως πρόκειται για τους αρμούς της εκτελεστικής εξουσίας, το πελατειακό και ρουσφετολογικό κράτος των «φίλων» που έχει στήσει η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ επί 40 χρόνια, πραγματικότητα που γνωρίζει και ο τελευταίος Έλληνας πολίτης.

Στην ερώτηση του κ. Χιώτη αν αφορούν και τη δικαιοσύνη και την ΤτΕ η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «θα σας θυμίσω ένα πράγμα, πως η κ. Κατσέλη δε μπορούσε να είναι Πρόεδρος γιατί θεωρούνταν πολιτικό πρόσωπο, διότι την τελευταία δεκαετία, όπως ορίζεται, δεν απείχε από τα πολιτικά δρώμενα της χώρας. Μήπως θυμάστε πόσο καιρό απείχε ο κ. Στουρνάρας;[…]

Σας θυμίζω τις δηλώσεις του κ. Στουρνάρα με παρεμβάσεις ευθέως πολιτικές σε όλη τη διάρκεια των ετών της διακυβέρνησής μας, πέραν τον αρμοδιοτήτων μιας ανεξάρτητης αρχής[…] Σε κάθε περίπτωση, εμείς θα τηρήσουμε τους κανόνες του κοινοβουλευτισμού και της Δημοκρατίας, αυτά που η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη παλεύει να καταλύσει».

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε χρεοκοπημένη χώρα και την παρέδωσε με 37 δις αποθεματικό.

Στη διαπίστωση του δημοσιογράφου πως με αυτά που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ η χώρα πήγε στα βράχια, η κ. Γεροβασίλη αντέτεινε πως η χώρα σώθηκε, βγήκε από τα μνημόνια σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που υπέγραφαν μνημόνια και δε μπορούσαν καν να κλείσουν τις αξιολογήσεις.

«Παραλάβαμε τη χώρα χρεοκοπημένη και την παραδώσαμε με 37 δις αποθεματικά για να μπορεί να κυβερνά σήμερα η τωρινή κυβέρνηση. Ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει και θα συγκρίνει και πάλι», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL