Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόνος του ο Αμερικανός Πρόεδρος... / Άφωνος ακροατής του Τραμπ ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόνος του ο Αμερικανός Πρόεδρος... / Άφωνος ακροατής του Τραμπ ο Κυρ. Μητσοτάκης

“Ό,τι ήταν να ειπωθεί ειπώθηκε στο Οβάλ Γραφείο” ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, σε Έλληνες δημοσιογράφους, μετά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο δηλώνοντας “πολύ ικανοποιημένος”. Νωρίτερα ωστόσο, ο πρωθυπουργός εξελίχθηκε σε σιωπηλό θεατή της... προσωπικής συνέντευξης Τύπου του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι δεν προέβη σε επίσημη δήλωση!

“Έγινε κατανοητό ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να δεχτεί την παραβίαση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων” ισχυρίστηκε δε ο πρωθυπουργός (στην άτυπη ενημέρωση) μετά το τετ α τετ στον Λευκό Οίκο διαπιστώνοντας “μία πολύ καλύτερη κατανόηση και του ίδιου του Προέδρου Τραμπ για τις γεωπολιτικές προκλήσεις της περιοχής και πως μπορούμε να είμαστε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος».

Αξιοσημείωτη ήταν ωστόσο η απροθυμία του Αμερικανού Προέδρου να καταδικάσει την τουρκική προκλητικότητα! Ο Ντόναλντ Τραμπ αρκέστηκε να πει πως όποια θέματα απασχολούν την επικαιρότητα τα συζητά με τον “φίλο Ερντογάν” κι ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε δύο φορές on camera (με αφορμή τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης) ότι “προσδοκούμε τη δική σας υποστήριξη”.

Πραγματοποιώντας δε νεύμα προς τον Αμερικανό Πρόεδρο για μία υποστηρικτική δήλωση έσπευσε να εκδηλώσει το ενδιαφέρον της Ελλάδας “για συμμετοχή στο πρόγραμμα των F-35”. Θύμισε παράλληλα ότι “ήδη αναβαθμίζουμε τα F-16 μας κι αυτό το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2023-24, οπότε ενδιαφερόμαστε πολύ να λάβουμε μέρος στο πρόγραμμα των F-35 μετά από αυτό” και επεσήμανε πως "πάντοτε οι ΗΠΑ μπορούν να βασίζονται στην Ελλάδα ως έναν αξιόπιστο και προβλέψιμο εταίρο".

Ζήτησε επενδύσεις...

Απευθυνόμενος στον Ντ. Τραμπ, ο Κυρ. Μητσοτάκης είπε πως «προσβλέπουμε στη θετική σας υποστήριξη, θέλουμε αμερικανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα, έτσι ώστε να μπορέσουμε να γιγαντώσουμε την οικονομία με ένα ρυθμό με τον οποίο οι άνθρωποι θα νιώσουν τη διαφορά».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ σχολίασε ότι «από απόψεως ποσοστού, μιλάμε για μία από τις μεγαλύτερες ανακάμψεις στον κόσμο. Είναι τεράστια ανάκαμψη και τα έχετε καταφέρει πάρα πολύ καλά». Σε διπλωματικούς τόνους ο Ντ. Τραμπ χαρακτήρισε τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις “εκπληκτικές” και πρόσθεσε πως “είναι στενότερες παρά ποτέ”.

Φάουλ - φιάσκο Πέτσα

Χθες το πρωί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε επιχειρήσει να διασκεδάσει τις εντυπώσεις για το γεγονός ότι δεν προγραμματίστηκαν οι καθιερωμένες κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση Τραμπ - Μητσοτάκη επικαλούμενος τις “εξελίξεις, οι οποίες αφορούν το Ιράν, το Ιράκ ή τη διαδικασία, η οποία έχει να κάνει με την 'καθαίρεση' του Προέδρου των ΗΠΑ, στοιχεία, δηλαδή, που ενδεχομένως θα μονοπωλούσαν μια κοινή συνέντευξη Τύπου”!

Ο Αμερικανός Πρόεδρος ωστόσο αναφέρθηκε στα συγκεκριμένα καυτά ζητήματα πριν από την έναρξη του τετ α τετ απαντώντας σε 13 δημοσιογραφικά ερωτήματα!

Πολλές συζητήσεις και σαρκαστικά σχόλια προκαλεί το φιάσκο της ΕΡΤ -που υπάγεται απευθείας στον πρωθυπουργό με βάση το πρώτο διάταγμα της κυβέρνησης-, καθώς μετέδωσε με χαρακτηριστική καθυστέρηση τα πλάνα από τη συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με τον πρωθυπουργό. Στον αντίποδα, ο ΣΚΑΪ πραγματοποίησε απευθείας σύνδεση, έστω μέσω κινητού, με τον Λευκό Οίκο!

Ξέρουμε με ποιους είμαστε...

Νωρίτερα ο πρωθυπουργός, στο πλαίσιο δημόσιας συζήτησης με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council, Damon M. Wilson -σε ερώτηση που αφορούσε την ανάφλεξη στην περιοχή της Μέσης Ανατολής μετά τη δολοφονία Σουλεϊμανί- πήρε θέση υπέρ της αμερικανικής ενέργειας λέγοντας ότι «είμαστε σύμμαχοι με τις ΗΠΑ. Στεκόμαστε στο πλευρό των συμμάχων μας σε δύσκολες περιόδους. Καταλαβαίνω πως η συγκεκριμένη απόφαση ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ”.

Ο πρωθυπουργός περιορίστηκε να συμπληρώσει ότι “την ίδια στιγμή πρέπει να έχουμε πλήρη επίγνωση ότι υπάρχουν ευρείες ανησυχίες για πιθανή κλιμάκωση και πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να γίνουν κινήσεις που θα αποκλιμακώσουν την ένταση”.

Αναφέρθηκε παράλληλα στο γεγονός ότι “είχαμε -και ακόμα έχουμε- πολύ στενούς δεσμούς με τον αραβικό κόσμο και θεωρούμε τους εαυτούς μας τίμιους παίκτες στην περιοχή, αλλά δεν ξεχνάμε ποιοι είναι οι σύμμαχοί μας και πού ανήκουμε γεωπολιτικά».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε “γελοία” και “νομικά κενή” τη συμφωνία Άγκυρας - Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες και απευθυνόμενος στον συνομιλητή του σημείωσε: “Δείτε τον χάρτη και θα παρατηρήσετε ότι δεν υπάρχουν σύνορα μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Η συμφωνία υποθέτει ότι η Κρήτη δεν έχει ΑΟΖ, πράγμα που πάει αντίθετα σε ό,τι ξέρουμε από το Διεθνές Δίκαιο”. Υπενθύμισε δε ότι “δεν έχει περάσει το μνημόνιο από το Κοινοβούλιο της Λιβύης. Άρα η συμφωνία δεν έχει νομική βάση και δεν παράγει νομικά αποτελέσματα. Αλλά είναι ενδεικτικό του πώς σκέπτεται η Τουρκία στην ανατολική Μεσόγειο”.

"Δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση"

Ο πρωθυπουργός, αφού υπογράμμισε ότι “δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας”, επανέλαβε ότι “για τις διαφορές μας με την Τουρκία για τις θαλάσσιες ζώνες είμαστε ανοιχτοί να πάμε στη Χάγη” συμπληρώνοντας ότι “για να πάμε όμως εκεί πρέπει να απόσχουμε από κάθε δραστηριότητα που αυξάνει την κλιμάκωση και την ένταση”.

Από τη στιγμή δε που είχε ακυρωθεί η προσδοκία μίας δήλωσης στήριξης του Ντόναλντ Τραμπ επί των ελληνικών θέσεων αναφορικά με την τουρκική παραβατικότητα, είπε με νόημα ότι “τα ενεργειακά αποτελούν πολύ σημαντική πτυχή της σχέσης μας με τις ΗΠΑ” και πως “είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης αλλά και των Ηνωμένων Πολιτειών να διαφοροποιηθούν οι πηγές ενέργειας και η Ελλάδα είναι στην πρώτη γραμμή αυτής της προσπάθειας”.

Σε αυτό το πλαίσιο σημείωσε ότι “η συμφωνία για τον αγωγό EastMed είναι ένα φιλόδοξο, μακροπρόθεσμο πρότζεκτ που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την ανατολική Μεσόγειο στην ευρωπαϊκή αγορά”.

Ο Κ. Μητσοτάκης, στρέφοντας το βλέμμα προς την τουρκική Προεδρία, διαμήνυσε ότι “δεν επιδιώκουμε να αποκλείσουμε οποιονδήποτε από την ενεργειακή συνεργασία στην ανατολική Μεσόγειο. Με προϋπόθεση ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και παίζει σύμφωνα με τους κανόνες του παιχνιδιού”. Επανέλαβε δε ότι ο EastMed “δεν αποτελεί μία συμφωνία που στρέφεται εναντίον της Τουρκίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας”.

Είχε προαναγγείλει ενημέρωση...

Τέλος, ο Στέλιος Πέτσας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο “ακόμη και την Παρασκευή να γίνουν τα ραντεβού του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς”, ώστε να τους ενημερώσει για τα αποτελέσματα των επαφών του στις ΗΠΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL