Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Καλά, εσύ τι πρόβλημα έχεις... τώρα;

Το σώμα, θυσία στον βωμό της κατανάλωσης δεν είναι τίποτα άλλο από αποκρουστικό, χυδαίο, ντροπιαστικό και απολύτως ακαλαίσθητο

Η εικόνα πέρασε φευγαλέα από τα μάτια μου σκρολάροντας. Μια εικόνα σοκαριστικά αποκρουστική. Τι είναι αυτό που την καθιστά χυδαία και προσβλητική, όταν δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο, νεαρές γυναίκες να παρελαύνουν ημίγυμνες στο πλατό, σε prime time;

Διαφημίσεις, τηλεπαιχνίδια, ακόμα και κεντρικά δελτία ειδήσεων ποντάρουν την τηλεθέασή τους, χρόνια τώρα, σε αυτή την «αγοραπωλησία». Τι πραγματικά ενοχλεί όμως; Το γυμνό σίγουρα όχι. Το γυμνό γυναικείο σώμα, βορά στα μάτια του κοινού, έτοιμο προς κατανάλωση. Απολύτως ναι.

Το γυμνό σώμα αποκομμένο από τη σκέψη και την προσωπικότητα. Σαν άγραφες πλαστικές κούκλες που πρέπει να εκπαιδευτούν να μη μιλούν και να σκέφτονται αλλά να ανταποκρίνονται απλώς στις οδηγίες χρήσης. Ταυτόχρονα, το σώμα ως πρότυπο ομορφιάς προβάλλεται «άυλο» και εξιδανικευμένο, αποκομμένο από τη φθορά.

Απόλυτη απογοήτευση και καταδυνάστευση χιλιάδων νεαρών γυναικών, που προσπαθούν να χωρέσουν στα κριτήρια της κοινωνίας του θεάματος αλλά δεν πληρούν τις προϋποθέσεις. Αυτά τα όμορφα νεαρά ημίγυμνα κορίτσια μπροστά στους κριτές τους έτοιμους να τις κατασπαράξουν για τη μη ικανοποιητική εικόνα της παρουσίας τους μόνο με εικόνες άγριας διαπόμπευσης που έχουν υποστεί γυναίκες στο παρελθόν μπορούν να ταυτιστούν.

Ελεύθερη επιλογή, θα πείτε. Αποφάσισαν να εκτεθούν με σκοπό συγκεκριμένο να γίνουν μοντέλα. Όμως ποια ανθρώπινη οντότητα για να ασχοληθεί επαγγελματικά με οτιδήποτε πρέπει να υποστεί αυτή τον ευτελισμό και τη βαρβαρότητα; Δεν τους αξίζει αυτή η ταπείνωση. Για ποια ελεύθερη επιλογή μιλάμε σε μια κοινωνία όπου αξία έχει ό,τι πουλάει και εν προκειμένω το γυναικείο σώμα;

Με αυτή την εικόνα προσβολής της γυναικείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κανείς δεν ασχολείται γιατί τη θεωρεί φυσική. Ο νεοφιλελευθερισμός και η πατριαρχία θεωρούν φυσικό, το γυναικείο σώμα να εκτίθεται για διακόσμηση του χώρου, για πώληση και προσφορά υπηρεσιών, για τέρψη των οφθαλμών, για ικανοποίηση αναγκών... Το γυναικείο σώμα, μια κρεμάστρα για ρούχα, μια μηχανή αναπαραγωγής, ένα εργαλείο σεξουαλικής ικανοποίησης.

Και μετά αναρωτιόμαστε -όσοι αναρωτιόμαστε- έκπληκτοι για τα ποσοστά της βίας κατά των γυναικών που αυξάνονται, για τους βιασμούς, τις γυναικοκτονίες, τα καθημερινά ανομολόγητα μικρά και μεγάλα εγκλήματα, πληγές στο σώμα μιας κοινωνίας που όσο δεν σέβεται τις ανθρώπινες υπάρξεις που την απαρτίζουν, θα αργοπεθαίνει, θα παρακμάζει και θα μυρίζει σαπίλα…

Σε αυτή την αγορά κρέατος, η δημόσια διαπόμπευση νεαρών γυναικών είναι επιτρεπτή και νομιμοποιείται από τέτοιου είδους «εκπομπές» με στόχο το κέρδος. Το γυναικείο σώμα στο παζάρι της τηλεθέασης δεν είναι κάτι νέο. Το γυναικείο σώμα όμως να ευτελίζεται σε δημόσια θέα, δεν είναι απλώς χυδαίο.

Είναι εγκληματικό.

 

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο