Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Έκθεση ΟΟΣΑ: Εις βάρος των εργαζομένων το ισοζύγιο εισφορών στην Ελλάδα

Αύξηση ρεκόρ φοροεπιβαρύνσεων τη δεκαετία 2008-2018

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται μεταξύ των επτά χωρών του ΟΟΣΑ όπου τα περισσότερα έσοδα από τις εισφορές προέρχονται από τους εργαζόμενους, ενώ στις υπόλοιπες χώρες του Οργανισμού προέρχονται από τους εργοδότες. Αυτό προκύπτει από έκθεση του ΟΟΣΑ (Revenue Statistics 1965 - 2018) η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, σύμφωνα με την οποία την περίοδο 2008 - 2018 καταγράφηκε στη χώρα μας αύξηση - ρεκόρ των φορολογικών επιβαρύνσεων ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Όπως προκύπτει από έκθεση, την παραπάνω δεκαετία σημειώθηκε αύξηση φόρων κατά 6,9 ποσοστιαίες μονάδες, από το 31,8% του ΑΕΠ στο 38,7%, ως αποτέλεσμα ενός μπαράζ αυξημένων και νέων φόρων σε συνδυασμό με τη μεγαλύτερη ύφεση που έχει γνωρίσει ευρωπαϊκή οικονομία σε καιρό ειρήνης, ύψους 25%. Ενδεικτικό είναι ότι η Πορτογαλία, η οποία επίσης βίωσε οικονομική κρίση, προγράμματα προσαρμογής και Μνημόνια, εμφανίζει αύξηση του λόγου φόρων προς ΑΕΠ κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες.

Παρότι οι φόροι αυξάνονταν, τα κρατικά έσοδα έβαιναν μειούμενα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ, το 2010 το σύνολο εσόδων (φόροι και εισφορές) ήταν 95,9 δισ. δολάρια. Τέσσερα χρόνια αργότερα είχαν πέσει στα 85,3 δισ. δολάρια. Το 2017 είχαν υποχωρήσει περαιτέρω στα 79,1 δισ. δολάρια, για να ανέβουν το 2018 στα 84,4 δισ. δολάρια, 11,5 δισ. δολάρια χαμηλότερα αφότου ξέσπασε η κρίση.

Η διάρθρωση των φορολογικών εσόδων της Ελλάδας, ανάλογα πηγών προέλευσής τους, διαφέρει από τον μέσο όρο των χωρών του ΟΟΣΑ. Κύρια πηγή εσόδων στην Ελλάδα το 2018 ήταν η φορολογία στα αγαθά και υπηρεσίες (ΦΠΑ και λοιποί φόροι) με 15,1% του ΑΕΠ, με δεύτερη πηγή εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (11,6% του ΑΕΠ), ενώ ακολουθούν έσοδα φορολογίας εισοδήματος και κερδών (8,9% του ΑΕΠ) και φορολογίας περιουσίας (3,1% του ΑΕΠ). Αντίθετα, πρώτη πηγή εσόδων στις χώρες του ΟΟΣΑ το 2017 ήταν φορολογία εισοδήματος και κερδών (11,6% του ΑΕΠ), με δεύτερη τη φορολογία αγαθών και υπηρεσιών (10,9% του ΑΕΠ) και ακολουθούν οι εισφορές στην κοινωνική ασφάλιση (9,1% του ΑΕΠ) και η φορολογία στην περιουσία (1,9% του ΑΕΠ).

Η Ελλάδα παράλληλα περιλαμβάνεται στις επτά χώρες (από 35) στις οποίες τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων ξεπερνούν το 15% του συνόλου των εσόδων.

Ελλάδα, Γερμανία, Ουγγαρία, Ιαπωνία και Πολωνία είναι μερικές από τις χώρες του ΟΟΣΑ όπου η συμμετοχή των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων στα συνολικά φορολογικά έσοδα είναι μεγαλύτερη από το 15%. Στην πρώτη θέση βρίσκεται η Σλοβενία με 20,8%.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δημόσια υγεία και κυβερνητική ανεπάρκεια

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επένδυσε πάρα πολλά στην επιτυχημένη διαχείριση της καραντίνας. Επιτυχημένη φυσικά μόνο από ιατρικής πλευράς, γιατί την ίδια περίοδο υπήρξαν τουλάχιστον δύο καραμπινάτα σκάνδαλα -η λίστα Πέτσα και οι πλατφόρμες κατάρτισης...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο