Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Γιατροί Χωρίς Σύνορα: / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Χωρίς ιατρική φροντίδα 140 παιδιά με σοβαρά νοσήματα στη Μόρια
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: / Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Χωρίς ιατρική φροντίδα 140 παιδιά με σοβαρά νοσήματα στη Μόρια

Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει όλα τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας από τη Μόρια είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα μπορούν να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, απευθύνουν άλλη μια φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταγγέλλοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στερεί την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που χρειάζονται τουλάχιστον 140 παιδιά με χρόνια, σύνθετα και σοβαρά νοσήματα που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει παράλληλα επείγουσα δράση της Διεθνούς Αμνηστίας, που ζητάει να χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο και στα παιδιά των μεταναστών που τη στερούνται από τον Ιούλιο του 2019, έπειτα από σχετική εγκύκλιο της κυβέρνησης.

Από τον Μάρτιο του 2019 οι γιατροί στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο έχουν δει πάνω από 270 παιδιά με χρόνια και σύνθετα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, επιληψία και διαβήτη. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη, την οποία δεν μπορεί να τους προσφέρει η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ούτε το δημόσιο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, όπως τονίζουν οι ΓΧΣ.

«Η απροθυμία της κυβέρνησης να βρει μια γρήγορη και συστηματική λύση γι' αυτά τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και αρκετά βρέφη, έχει συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες ή ακόμη και στον θάνατο. Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άντρες πληρώνουν το άδικο τίμημα των μεταναστευτικών πολιτικών που βασίζονται στην αποτροπή. Η στέρηση της φροντίδας υγείας από παιδιά με σοβαρά νοσήματα είναι η τελευταία κυνική ενέργεια και είναι πραγματικά αδιανόητη» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκληση τους για: "άμεση μεταφορά από τη Λέσβο όλων των ανθρώπων με χρόνια και σύνθετα προβλήματα υγείας, με προτεραιότητα στα παιδιά, σε κατάλληλη στέγη, κοντά σε υπηρεσίες που θα τους εξασφαλίζουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, άμεση παροχή πρόσβασης σε δωρεάν, έγκαιρη και επαρκή φροντίδα υγείας για κάθε αιτούντα άσυλο και ασυνόδευτο ανήλικο στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εγκλωβισμού των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στη Λέσβο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL