Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Χωρίς ιατρική φροντίδα 140 παιδιά με σοβαρά νοσήματα στη Μόρια

Αδιανόητα κυνική ενέργεια -να μεταφερθούν άμεσα όσοι έχουν σύνθετα προβλήματα υγείας

Έκκληση προς την ελληνική κυβέρνηση να μεταφέρει όλα τα παιδιά με σοβαρά προβλήματα υγείας από τη Μόρια είτε στην ηπειρωτική Ελλάδα είτε σε άλλα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα μπορούν να έχουν την κατάλληλη ιατρική φροντίδα, απευθύνουν άλλη μια φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) καταγγέλλοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση στερεί την εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα που χρειάζονται τουλάχιστον 140 παιδιά με χρόνια, σύνθετα και σοβαρά νοσήματα που διαμένουν στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας.

Υπενθυμίζεται ότι έχει ξεκινήσει παράλληλα επείγουσα δράση της Διεθνούς Αμνηστίας, που ζητάει να χορηγηθεί ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους αιτούντες άσυλο και στα παιδιά των μεταναστών που τη στερούνται από τον Ιούλιο του 2019, έπειτα από σχετική εγκύκλιο της κυβέρνησης.

Από τον Μάρτιο του 2019 οι γιατροί στην παιδιατρική κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έξω από το ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο έχουν δει πάνω από 270 παιδιά με χρόνια και σύνθετα νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, επιληψία και διαβήτη. Τα παιδιά αυτά χρειάζονται εξειδικευμένη περίθαλψη, την οποία δεν μπορεί να τους προσφέρει η κλινική των Γιατρών Χωρίς Σύνορα ούτε το δημόσιο νοσοκομείο στη Μυτιλήνη, όπως τονίζουν οι ΓΧΣ.

«Η απροθυμία της κυβέρνησης να βρει μια γρήγορη και συστηματική λύση γι' αυτά τα παιδιά, μεταξύ των οποίων και αρκετά βρέφη, έχει συνέπεια την επιβάρυνση της υγείας τους, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες ή ακόμη και στον θάνατο. Τα παιδιά, οι γυναίκες και οι άντρες πληρώνουν το άδικο τίμημα των μεταναστευτικών πολιτικών που βασίζονται στην αποτροπή. Η στέρηση της φροντίδας υγείας από παιδιά με σοβαρά νοσήματα είναι η τελευταία κυνική ενέργεια και είναι πραγματικά αδιανόητη» λέει ο Βασίλης Στραβαρίδης, γενικός διευθυντής του ελληνικού τμήματος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα επαναλαμβάνουν την έκκληση τους για: "άμεση μεταφορά από τη Λέσβο όλων των ανθρώπων με χρόνια και σύνθετα προβλήματα υγείας, με προτεραιότητα στα παιδιά, σε κατάλληλη στέγη, κοντά σε υπηρεσίες που θα τους εξασφαλίζουν εξειδικευμένη ιατρική φροντίδα, άμεση παροχή πρόσβασης σε δωρεάν, έγκαιρη και επαρκή φροντίδα υγείας για κάθε αιτούντα άσυλο και ασυνόδευτο ανήλικο στην Ελλάδα και τον τερματισμό του εγκλωβισμού των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο σε άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες στη Λέσβο".

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις