Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.2°C20.2°C
1 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
13.6°C19.6°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
12.0°C16.6°C
2 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.8°C16.1°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.6°C14.6°C
0 BF 63%
Το Brexit, ο ρωσικός "δάκτυλος" και ο "δράκος" του Χονγκ Κονγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το Brexit, ο ρωσικός "δάκτυλος" και ο "δράκος" του Χονγκ Κονγκ

Βρυχάται ο βρετανικός λέων της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας ενεργοποιώντας παλιά ή ανοίγοντας νέα μέτωπα ένθεν κακείθεν, σε Ανατολή και Δύση, εν μέσω μιας τρομακτικής πανδημίας, της κατάρρευσης της εγχώριας οικονομίας -με ποσοστά χρέους στο 100% του ΑΕΠ- και φυσικά με την αγωνιώδη αβεβαιότητα του Brexit να σκοτεινιάζει τον ορίζοντα ως επερχόμενη καταστροφική καταιγίδα ικανή να τρομάξει και την πιο υπερφίαλη περσόνα του παρωχημένου κατεστημένου και της οικονομικής ελίτ.

Παρ’ όλα αυτά, ο εθνικιστικός παροξυσμός συνεχίζεται, τροφοδοτούμενος αδιάκοπα από τη συγκαλυμμένη απόπειρα ανασύστασης της βρετανικής ισχύος, και φυσικά χρησιμοποιείται ως μέσο για την απόσπαση της προσοχής την ώρα που οι απολύσεις «τρέχουν» με ιλιγγιώδη ταχύτητα και οι μικρές επιχειρήσεις, η ραχοκοκαλιά της βρετανικής οικονομίας μετά τη Βιομηχανική Επανάσταση, ψυχορραγούν αβοήθητες.

Το Λονδίνο συνεχίζει απτόητο να κάνει επίδειξη ισχύος στην Κίνα και να υποδαυλίζει τις εντάσεις με τη Ρωσία εν μέσω μιας ιδιάζουσας συγκυρίας έξαρσης του εθνοκεντρισμού, εθνικής αναδίπλωσης, οικονομικής συρρίκνωσης και βέβαια «αναδιάταξης» του ισοζυγίου ισχύος στο παγκόσμιο στερέωμα. Η άφιξη, χθες, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στη βρετανική πρωτεύουσα και η εγκάρδια συνάντησή του με τον Μπόρις Τζόνσον προϊδεάζουν για τη γραμμή που έχει ήδη χαράξει η συντηρητική κυβέρνηση.

Λιγότερο από μία εβδομάδα αφότου ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ «κατήγγειλε» τη Ρωσία για προσπάθεια παρέμβασης στις βουλευτικές εκλογές του 2019 διαρρέοντας -κατά τους ισχυρισμούς του- έγγραφα που περιείχαν ευαίσθητες πληροφορίες για τη σχεδιαζόμενη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου με τις Ηνωμένες Πολιτείες, η θεωρία του ρωσικού «δάκτυλου» επανήλθε χθες στο Ουέστμινστερ με μια νέα «καταγγελία». Η Μόσχα κατηγορείται ότι παρενέβη εξ αποστάσεως και στο διχαστικό δημοψήφισμα του Brexit, τον Ιούνιο του 2016, αλλά και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας το 2014!

«Νέα κανονικότητα»

Ωστόσο, η Επιτροπή Πληροφοριών και Ασφαλείας του βρετανικού Κοινοβουλίου (ISC) θεωρεί πως κυβέρνηση και μυστικές υπηρεσίες δεν διερεύνησαν ως όφειλαν την υπόθεση και δεν αναζήτησαν αποδεικτικά στοιχεία. Στην έκθεση των 55 σελίδων -τη δημοσίευση της οποίας καθυστέρησε ο Μπόρις Τζόνσον για να μην συμπέσει με τις βουλευτικές εκλογές του περασμένου Δεκεμβρίου- υποστηρίζεται πως η ρωσική επιρροή στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει γίνει η «νέα κανονικότητα» και ότι η κατάσταση αυτή «έχει σοβαρά υποτιμηθεί».

«Θα έπρεπε να υπάρξει αξιολόγηση της ρωσικής ανάμειξης στο δημοψήφισμα και τα αποτελέσματά της θα έπρεπε να γνωστοποιηθούν στο κοινό» δήλωσε ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος Κέβαν Τζόουνς, μέλος της ISC. Σύμφωνα με τον ίδιο, η κυβέρνηση απέφυγε με κάθε τρόπο να δώσει απαντήσεις στο θέμα της ρωσικής ανάμειξης, σε αντίθεση με τις ΗΠΑ, όπου μια περίληψη της αξιολόγηση της Επιτροπής Πληροφοριών της Γερουσίας για τις εκλογές του Νοεμβρίου του 2016 δημοσιεύτηκε έπειτα από μόλις δύο μήνες. Τα μέλη της βρετανικής επιτροπής αναφέρουν ότι δεν είναι σε θέση να κάνουν εκτιμήσεις για την έκταση της θρυλούμενης ρωσικής ανάμειξης τόσο στο δημοψήφισμα του Brexit όσο και στο δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας, το 2014, διότι απλώς δεν έγινε καμία προσπάθεια να διαπιστωθεί αν υπήρξε ρωσική ανάμειξη. Εκφράζουν επίσης δυσαρέσκεια για την απρόθυμη ανταπόκριση των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στο αίτημά τους να διερευνηθεί το θέμα, χαρακτηρίζοντας μάλιστα τη στάση τους «άκρως επιφυλακτική» και «παράλογη».

Η διακομματική επιτροπή επικαλείται στην επιχειρηματολογία της την κυριαρχία των ρεπορτάζ υπέρ του Brexit και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα ρωσικά μέσα ενημέρωσης Russia Today και Sputnik κατά την περίοδο πριν το δημοψήφισμα, καθώς και τη χρήση «bots» και «troll» στο Τwitter που προωθούσαν αντιευρωπαϊκές θέσεις. Η έκθεση διαπιστώνει ότι διαδοχικές βρετανικές κυβερνήσεις υποδέχθηκαν «με ανοιχτές αγκάλες» τους Ρώσους ολιγάρχες, επιτρέποντάς τους να εδραιώσουν την παρουσία τους στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Η ρωσική επιρροή στη χώρα είναι η νέα κανονικότητα» αναφέρεται στην έκθεση, όπου τονίζεται ότι «πολλοί Ρώσοι που έχουν πολύ στενές σχέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν είναι βαθιά δικτυωμένοι στους επιχειρηματικούς κύκλους και στη βρετανική κοινωνία, όπου και γίνονται αποδεκτοί εξαιτίας του πλούτου τους».

Σιδηρά πυγμή

Η δημοσιοποίηση της έκθεσης γίνεται εν μέσω θυελλώδους κλίματος ανάμεσα στο Λονδίνο και στη Μόσχα και συμπίπτει με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο στη βρετανική πρωτεύουσα. Το Ηνωμένο Βασίλειο κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα «ρωσικούς παράγοντες» για ανάμειξη κατά την προεκλογική εκστρατεία των βουλευτικών εκλογών του περασμένου Δεκεμβρίου και κατηγόρησε τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών ότι βρίσκονται πίσω από τις κυβερνοεπιθέσεις με στόχο τα αποτελέσματα των ερευνών για την παρασκευή εμβολίου κατά του νέου κορωνοϊού. Το Κρεμλίνο διαψεύδει επίμονα τις βρετανικές κατηγορίες και χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Ρώσου Προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ ήταν ακόμη πιο κατηγορηματικός στις σχετικές δηλώσεις του. «Η Ρωσία ουδέποτε αναμείχθηκε στις εκλογικές διαδικασίες σε καμία χώρα του κόσμου. Ούτε στις ΗΠΑ, ούτε στη Βρετανία, ούτε οπουδήποτε αλλού. Εμείς δεν το κάνουμε αυτό και δεν ανεχόμαστε όταν κάποιοι άλλοι το κάνουν στις δικές μας εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις» τόνισε ο προεδρικός εκπρόσωπος.

Πάντως, και ο Τζόνσον από την πλευρά του προτίμησε να μην δώσει συνέχεια στο «θέμα», μη θέλοντας ίσως να κλείσει εντελώς το υπόγειο κανάλι επικοινωνίας με τη Μόσχα. Στη λακωνική ανακοίνωσή της η κυβέρνηση έκρινε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να μαρτυρούν επιτυχή ρωσική ανάμειξη στο δημοψήφισμα για το Brexit, απορρίπτοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο το αίτημα της ISC για περαιτέρω έρευνα.

Στα άκρα...

Στο μέτωπο με την Κίνα, με αφορμή το Χονγκ Κονγκ και την προσπάθεια του Πεκίνου για μεγαλύτερο έλεγχο, η κυβέρνηση του Τζόνσον δείχνει να επιμένει στη στρατηγική της σιδηράς πυγμής, παρά το ότι και η άλλη πλευρά επιλέγει φανερά τον ίδιο δρόμο. Η κινεζική κυβέρνηση προειδοποίησε χθες ότι θα απαντήσει με «ισχυρό» τρόπο στην αναστολή από την πλευρά της Βρετανίας της συμφωνίας έκδοσης με το υπό κινεζική κυριαρχία Χονγκ Κονγκ και κάλεσε το Ηνωμένο Βασίλειο να διορθώσει άμεσα τα «λάθη» του. «Η Κίνα θα προχωρήσει σε ισχυρή αντεπίθεση στις λανθασμένες ενέργειες του Ηνωμένου Βασίλειου» δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Γουάνγκ Γουενμπίν και πρόσθεσε ότι οι κινήσεις της Βρετανίας παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και τους διεθνείς κανόνες. «Η Κίνα προτρέπει το Ηνωμένο Βασίλειο να εγκαταλείψει τη φαντασίωσή του να συνεχίσει την αποικιοκρατική του επιρροή στο Χονγκ Κονγκ και να διορθώσει άμεσα τα λάθη του» τόνισε χαρακτηριστικά ο Κινέζος εκπρόσωπος.

Στηρίξτε την έγκυρη και μαχητική ενημέρωση. Στηρίξτε την Αυγή. Μπείτε στο syndromes.avgi.gr και αποκτήστε ηλεκτρονική συνδρομή στο 50% της τιμής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL