Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
Της εβδομάδας / Οι ιστορίες της μάσκας αποκαλύπτουν...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Της εβδομάδας / Οι ιστορίες της μάσκας αποκαλύπτουν...

Η κρίσιμη καμπή στην ιστορία των μασκών στη Γαλλία ξεκινά από τη θητεία του Φρανσουά Ολάντ, όταν, το 2013, η τότε υπουργός Υγείας Μαριζόλ Τουρέν λάμβανε την απόφαση να... καταργήσει τα κρατικά αποθέματα μασκών μεταφέροντας την ευθύνη τους στους εργοδότες - ιδιωτικό ή δημόσιο τομέα! Δύο χρόνια αργότερα, μια έκθεση της Γερουσίας έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας το κράτος να διατηρήσει στρατηγικά αποθέματα. Το πρόβλημα το γνώριζε η σημερινή κυβέρνηση, που δεν εισάκουσε καμία από τις προειδοποιήσεις.

Ωστόσο, η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν υπήρχαν ενδείξεις ή ότι δεν είχε ενημέρωση για την πανδημία που διαγραφόταν στον ορίζοντα από τα τέλη του 2019. Ήδη τον Μάιο του 2019 μια έκθεση της Υπηρεσίας Δημόσιας Υγείας επισήμαινε ότι “σε περίπτωση πανδημίας χρειάζεται ένα κουτί 50 μασκών ανά νοικοκυριό, δηλαδή 20 εκατομμύρια κουτιά σε περίπτωση που πληγεί το 30% του πληθυσμού”. Η διαπίστωση αυτή ωστόσο δεν συγκίνησε κανέναν κυβερνητικό αξιωματούχο, ούτε καν την υπουργό Υγείας Ανιές Μπιζέν, που φέτος τον Ιανουάριο διαβεβαίωνε ότι η χώρα διαθέτει “δεκάδες εκατομμύρια μάσκες σε αποθήκες σε περίπτωση ανάγκης” και ότι όλα “τελούν υπό άψογη διατήρηση”.

“Αν χρειαστεί να μοιράσουμε μάσκες, θα μοιράσουμε. Δεν υπάρχει λόγος να αγοράσει κανείς μάσκα” τόνιζε η ίδια. Φευ. Τίποτε από αυτά δεν ίσχυε. Αντιθέτως, η κυβέρνηση επιχείρησε να καλύψει τις ελλείψεις με βιαστικές και ασυντόνιστες παραγγελίες. Ενώ οι υπουργοί, αν και όλοι γνώριζαν για την έλλειψη μασκών, προτιμούσαν να επιδίδονται σε γεωπολιτικές αναλύσεις για “εντάσεις” στην παγκόσμια αγορά... “Δεν υπάρχει θέμα έλλειψης μασκών” βεβαίωνε άλλωστε στις 26 Φεβρουαρίου ο Ζερόμ Σαλομόν, γενικός διευθυντής Υγείας.

Την ίδια στιγμή, οι γιατροί διαπίστωναν τις τεράστιες ελλείψεις και στράφηκαν δικαστικά κατά του κράτους. Απέναντί τους η κυβέρνηση συνεχίζει να διαψεύδει την... πραγματικότητα: στις 17 Μαρτίου ο διάδοχος της Μπιζέν στο υπουργείο Υγείας Ολιβιέ Βεράν διαβεβαίωνε κι αυτός για ύπαρξη “110 εκατομμυρίων μασκών” - μόνο που δέκα χρόνια πριν τα αποθέματα μασκών ανέρχονταν σε 1 δισ. Ωστόσο, οι άμεσα ενδιαφερόμενοι σε νοσοκομεία και γηροκομεία βιώνουν μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα, που διαψεύδει τον υπουργό.

Το γεγονός των τεράστιων ελλείψεων εξηγεί έτσι και την επιφυλακτικότητα της κυβέρνησης σε σχέση με τη χρήση της μάσκας. Για παράδειγμα, στα μέσα Μαρτίου, η εκπρόσωπος της κυβέρνησης Σιμπέθ Ντιά περιέγραφε ότι δεν ξέρει καν να χρησιμοποιήσει μάσκα γιατί “πρόκειται για τεχνικές κινήσεις” και ότι μάσκα δεν χρειάζεται αν τηρείται η απόσταση προστασίας. Ακόμη και ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ πρόσφατα τόνισε ότι “δεν υπάρχει απόδειξη ότι η χρήση μάσκας από τους πολίτες θα ήταν χρήσιμη, μάλλον το αντίθετο ισχύει, λόγω κακής χρήσης”. Δύο εικοσιτετράωρα αργότερα, η Ιατρική Ακαδημία ζητούσε τη χρήση μάσκας για το “ευρύ κοινό” ή “εναλλακτικής” σε σχέση με τις ιατρικές μάσκες από τους πολίτες που βγαίνουν από τα σπίτια τους αυτή την περίοδο. Στην ίδια κατεύθυνση και ο Ζ. Σαλομόν, διαψεύδοντας έτσι το επίσημο κυβερνητικό αφήγημα! Άθελά τους οι επιστημονικοί θεσμοί έδειξαν ότι ο... βασιλιάς είναι γυμνός: ότι, παρότι γνώριζε, ο κρατικός μηχανισμός δεν είχε λάβει επαρκή μέτρα... Και τώρα τρέχει εναγωνίως να καλύψει τα κενά. Μόνο που αυτά δεν καλύπτονται τόσο εύκολα με μια μάσκα...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL