Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.9°C17.9°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.5°C17.5°C
1 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.0°C16.6°C
3 BF 54%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.9°C
4 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C12.3°C
0 BF 87%
Απογευματινά χειρουργεία / «Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών - Τρίωρη στάση εργασίας από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απογευματινά χειρουργεία / «Όχι στο πλιάτσικο στις τσέπες των ασθενών - Τρίωρη στάση εργασίας από ΠΟΕΔΗΝ και ΟΕΝΓΕ

Απογευματινά χειρουργεία Ευαγγελισμός
(EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Τον αγώνα τους για την κατάργηση των απογευματινών χειρουργείων επί πληρωμή, συνεχίζουν οι νοσοκομειακοί γιατροί και οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία. Σήμερα Τετάρτη (27/3), ΟΕΝΓΕ και ΠΟΕΔΗΝ πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας 12 με 3 το μεσημέρι, ενώ στη 1.30 διοργανώνουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Υγείας.

«Τα απογευματινά χειρουργεία επί πληρωμή και η κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών ακυρώνουν τις θεμελιώδεις αρχές σύστασης του ΕΣΥ που είναι η δωρεάν περίθαλψη με ισότιμη πρόσβαση. Οι ασθενείς που βρίσκονται χρόνια σε λίστες αναμονής έχουν πληρώσει φόρους και εισφορές και πρέπει να έχουν το δικαίωμα να χειρουργηθούν άμεσα και δωρεάν» υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ καταγγέλλει ότι το 40% των ανεπτυγμένων χειρουργικών αιθουσών είναι κλειστές λόγω έλλειψης νοσηλευτικού προσωπικού και ιατρών, κυρίως αναισθησιολόγων και γι’ αυτό οι λίστες αναμονής για χειρουργεία ξεπερνάει τα δύο έτη. «Εάν η κυβέρνηση θέλει να μειωθούν οι λίστες χειρουργείων και να μην ταλαιπωρούνται οι πολίτες θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς προκειμένου να λειτουργήσουν όλες οι ανεπτυγμένες χειρουργικές αίθουσες» τονίζει. 

Παράλληλα, η ΠΟΕΔΗΝ υπενθυμίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε το μεγαλύτερο ύψος ιδιωτικών δαπανών στην Ευρώπη που ξεπερνάει το 40% των συνολικών δαπανών. «Αντίστροφη πορεία χρειάζεται και όχι επιπλέον αύξηση των ιδιωτικών δαπανών με τα απογευματινά χειρουργεία» παρατηρεί.

Από την πλευρά της η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως όπως έχει ήδη εξαγγελθεί, σε επικοινωνία με τους νομικούς της συμβούλους, ήδη συντάσσει και νομική προσφυγή για την ακύρωση της ΚΥΑ 5/2/24 περί «απογευματινών» επί πληρωμή χειρουργείων.

Η ΟΕΝΓΕ επίσης ενημερώνει πως με παρόμοιο τρόπο θα παρεμβαίνει και σε περιπτώσεις που παραβιάζεται ή έχει ήδη παραβιαστεί ακόμα και η σχετική ΚΥΑ (πχ παράκαμψη της επιτροπής χειρουργείου, παράκαμψη του Διευθυντή Χειρουργικού τομέα σε κάθε νοσοκομείο, παράκαμψη των Επιστημονικών Υπευθύνων των χειρουργικών τμημάτων, ασθενείς εκτός λίστας κλπ.).
 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL